320x50 ülemine bänner

Collapse

Teadaanne

Collapse
No announcement yet.

Aafrika jalgpall

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Kustuta kõik
new posts

    JUST DO IT.

    Kommentaar


      ACN 2013 eelvaated vol 3

      GRUPP C

      SAMBIA

      Varasemaid turniire: 15
      Parim tulemus: Võitja (2012)
      Viimati finaalturniiril: 2012 (võitja)
      FIFA edetabeli 34. (Aafrika 5.) koondis
      Finaalturniirile jõudmiseks: alistati Uganda kahe mängu kokkuvõttes tänu penaltitele (1:1; penaltid 9:8) (kodus 1:0, võõrsil 0:1)

      Koosseis

      Väravavahid: 22-Danny Munyau (Red Arrows), 16-Kennedy Mweene (Free State Stars), 1-Joshua Titima (Power Dynamos)
      Kaitsjad: 5-Hichani Himoonde, 2-Francis Kasonde (both TP Mazembe Englebert), 18-Emmanuel Mbola (FC Porto), 4-Joseph Musonda (Lamontville Golden Arrows), 6-Davies Nkausu (SuperSport United), 13-Stopilla Sunzu (TP Mazembe Englebert)
      Poolkaitsjad: 8-Isaac Chansa (Henan Jienye), 14-Noah Chivuta (Free State Stars), 17-Rainford Kalaba (TP Mazembe Englebert), 11-Chris Katongo (Henan Jienye), 10-Felix Katongo (Petro Atletico), 3-Chisamba Lungu (Ural Sverdlovsk Oblast), 23-Mukuka Mulenga (Power Dynamos), 15-William Njobvu (Hapoel Beer Sheva), 19-Nathan Sinkala (TP Mazembe Englebert)
      Ründajad: 12-James Chamanga (Dalian Aerbin), 20-Emmanuel Mayuka (Southampton) 9-Collins Mbesuma (Orlando Pirates), 7-Jacob Mulenga (FC Utrecht), 21-Jonas Sakuwaha (Al Merreikh)

      Peatreener: Herve Renard (44/Prantsusmaa/2011).
      Mullu juhtis „maagilise valge särgiga“ Renard Sambia Aafrika meistriks ning kohaliku jalgpalliliidu tähtsad ninad andsid mõista, et mees võib koondise juurde jääda nii kauaks kui soovib – kasvõi elu lõpuni! Elame-näeme, mis juttu räägitakse pärast tänavust turniiri, sest tiitlit kaitsta on teatavasti tunduvalt keerulisem kui tiitlit võita.

      Võtmeisik: Christopher Katongo (30/R(PK)/Henan Jianye).
      „Ükski mängija pole suurem kui meeskond, kuid kui Christopher oli hiljuti põlvevigastusega kolm kuud väljas, siis võisime me näha, et Sambia polnud sama meeskond, kes Rahvaste Karikat võites,“ tunnustas Sambia koondise peatreener Herve Renard BBC Aafrika Aasta Mängija auhinna võitnud Katongot. Tõepoolest, Sambia kapten tegi aasta tagasi hiilgava turniiri, lüües ise väravaid ja luues teistelegi rohkelt võimalusi. Kas Katongo on suutnud end taas supervormi saada? Kuid supervormis Katongot on koondisel hädasti vaja, vaid sel juhul võivad sambialased loota, et aastatagune ime kordub.

      Silm peale: Stoppila Sunzu (23/K/TP Mazembe).
      Sunzu debüteeris Aafrika meistrivõistlustel kolm aastat tagasi ning on vaatamata oma noorele eale kujunenud tõeliseks kaitse tugisambaks. Lisaks realiseeris just tema mulluse finaali penaltiseerias otsustava löögi ja tõi sellega Sambiale ajaloolise meistritiitli.
      Hetkel on Sunzu sarnaselt mitme koondisekaaslasega kuulumas Kongo DV hiiu TP Mazembe ridadesse, kuid üha tõenäolisem on mehe siirdumine Euroopasse. Huvi on üles näidanud lausa Londoni Arsenal, tõenäolisem on aga liitumine Premier League’i peksupoisi Readinguga, kes soovis Sunzut enda ridadesse juba 2007. aastal, kuid tookord ei saanud verinoor Sunzu tööluba ja sinna see asi jäi.

      Mänguplaan: Kui varasematel aegadel iseloomustas Sambiat suur ründelust ning suhteliselt nõrk kaitsemäng, siis seoses Sunzu esilekerkimisega on asjad märksa rohkem tasakaalus. Mullu möllasid ründefaasis ennekõike Christopher Katongo, Emmanuel Mayuka ja Rainford Kalaba, sel finaalturniiril on aga tagasi kesktormaja Jacob Mulenga ning tema peaks andma vastaste väljakupoolel mitmeid positiivseid lisakäike. Samas on Sambial olnud skoorimisega CNi-eelsetes kontrollmängudes suuri probleeme (neljas viimases mängus Tansaania, Angola, Maroko ja Norraga ei suudetud väravani jõuda) ning selles vallas peavad asjad paranema.

      Prognoos: Sambia turniiri-eelsed kontrollmängud pole kulgenud küll kõige edukamalt, kuid kuna tegemist on sisuliselt sama meeskonnaga, kes aasta tagasi Aafrika meistriks krooniti (pluss toona vigastusega kõrvale jäänud ründaja Jacob Mulenga), siis alagrupist saadakse ikka edasi. Kuid veerandfinaalist seekord kaugemale ei jõuta.

      NIGEERIA

      Varasemaid turniire: 16
      Parim tulemus: Võitja (1980, 1994)
      Viimati finaalturniiril: 2010 (kolmas koht)
      FIFA edetabeli 52. (Aafrika 10.) koondis
      Finaalturniirile jõudmiseks: alistati 1) Rwanda kahe mängu kokkuvõttes 2:0 (võõrsil 0:0, kodus 2:0); 2) Libeeria kahe mängu kokkuvõttes 8:3 (võõrsil 2:2, kodus 6:1)

      Koosseis

      Väravavahid: 23-Chigozie Agbim (Enugu Rangers), 16-Austin Ejide (Hapoel Beer Sheva), 1-Vincent Enyeama (Maccabi Tel Aviv)
      Kaitsjad: 5-Efe Ambrose (Celtic), 3-Elderson Echiejile (Sporting Braga), 6-Azubuike Egwuekwe (Warri Wolves), 14-Godfrey Oboabona (Sunshine Stars), 22-Kenneth Omeruo (ADO Den Haag), 21-Juwon Oshaniwa (Ashdod), 2-Joseph Yobo (Fenerbahce)
      Poolkaitsjad: 12-Reuben Gabriel (Kano Pillars), 20-Nosa Igiebor (Real Betis), 10-John Obi Mikel, 11-Victor Moses (both Chelsea), 4-Obiora Nwankwo (Padova), 13-Fegor Ogude (Valerenga), 17-Ogenyi Onazi (Lazio)
      Ründajad: 9-Emmanuel Emenike (Spartak Moscow), 8-Brown Ideye (Dynamo Kiev), 19-Sunday Mba (Enugu Rangers), 7-Ahmed Musa (CSKA Moscow), 15-Ikechukwu Uche (Villarreal), 18-Ejike Uzoenyi (Enugu Rangers)

      Peatreener: Stephen Keshi (50/2011).
      Turniiri ajal sünnipäeva tähistav Keshi on üks Nigeeria kõigi aegade legendaarsemaid kaitsjaid ja ka tema treenerikarjäär algas suure sensatsiooniga, kui juhtis Togo koondise 2006.a MMile (finaalturniiriks, tõsi, sai ta sule sappa). Kodumaa koondise peatreeneritooli oli Keshi juba pikalt ihalenud ning 2011.a novembri alul ta viimaks ametisse ka nimetati. Lihtne tal seal olnud ei ole – ühelt poolt lasuvad rahvuskoondisel tohutud ootused, teiselt poolt on kohaliku jalgpalliliidu eesotsas järjekindlalt täielikud oinad, kes ei jaga ööd ega maad ning organisatsioonilises mõttes on seal asjad jätkuvalt mädad. Nii ollakse näiteks Keshilegi võlgu mitme kuu palgaraha.

      Võtmeisik: John Obi Mikel (25/PK/Chelsea).
      Arvestades koondise ülejäänud keskväljameeste noorust ja kogenematust rahvusvahelistes mängudes, on Obi Mikeli vorm ja panus Nigeeria jaoks ACNil võtmetähendusega. Tema roll koondises on olnud alati pisut ründavam kui Chelseas ning nii saab ilmselt olema ka seekord. Aafrika Rahvaste karikal oli Obi Mikel muuseas kohal juba seitse aastat tagasi ning lõi kohe oma debüütturniiri debüütmängus Zimbabwe vastu ka värava.

      Silm peale: Nosa Igiebor (22/PK/Real Betis).
      Ründava poolkaitsjana tegutsev Igiebor pääses püünele novembrikuises sõprusmängus Venetsueelaga, kui virutas palli vastaste väravasse nii umbes 40 meetri kauguselt või kaugemaltki. Nõuame selliseid purakaid ka ACNil!

      Mänguplaan: Nigeeria noored mängumehed peavad vastastele oma tempo peale suruma, just kiire mäng ning oma pallikaotuse korral nahkkera kärme tagasivõitmine peaks olema selle koosseisu trumbiks. Meeskonda kuulub erinevaid tüüpe, seega peaks Keshil olema võimalik kasutada ka üpris mitmekesist rünnakujoonist, kuid kas rahvusvaheliselt äärmiselt vähekogenud ning ka mänguplastil napilt kokkumängu harjutada saanud seltskond suudab treeneri nõutu platsil ellu viia?

      Prognoos: Alagrupist edasi pääsetakse, kuid veerandfinaal on maksimum, mis sellest koosseisust välja pitsitada annab.

      Kommentaar


        BURKINA FASO

        Varasemaid turniire: 8
        Parim tulemus: Neljas koht (1998)
        Viimati finaalturniiril: 2012 (alagrupiturniir)
        FIFA edetabeli 89. (Aafrika 24.) koondis
        Finaalturniirile jõudmiseks: alistati Kesk-Aafrika Vabariik kahe mängu kokkuvõttes 3:2 (võõrsil 0:1, kodus 3:1)

        Koosseis

        Väravavahid: 1-Daouda Diakite (Lierse), 23-Germain Sanou (St Etienne), 16-Abdoulaye Soulama (Asante Kotoko)
        Kaitsjad: 5-Mohamed Koffi (Petrojet), 4-Bakary Kone (Olympique Lyon), 8-Paul Koulibaly (Dinamo Bucharest), 12-Mady Panandetiguiri (Antwerp), 3-Henri Traore (AshantiGold)
        Poolkaitsjad: 18-Charles Kabore (Olympique Marseille), 6-Djakaridja Kone (Evian Thonon Gaillard), 22-Prejuce Nakoulma (Gornik Zabrze), 13-Issouf Ouattara (Chernomorets Bougas), 11-Jonathan Pitroipa (Stade Rennes), 17-Ali Rabo (El Shorta), 7-Florent Rouamba (Sheriff Tiraspol), 21-Abdou Razack Traore (Lechia Gdansk), 20-Wilfried Sanou (Kyoto Sanga)
        Ründajad: 14-Wilfried Balima (Sheriff Tiraspol), 15-Aristide Bance (FC Augsburg), 9-Moumouni Dagano (Al Siliya), 2-Wilfried Dah, 19-Pierre Koulibaly (both Al Dhaid), 10-Alain Traore (Lorient)

        Peatreener: Paul Put (56/Belgia/2012).
        Burkina Faso vutielu edendajad tegid möödunud aastal viimaks sammu ära ja kihutasid suisa neli aastat koondise tüüri juures ebaedu genereerinud Paolo Duarte minema. Uueks treeneriks sai Paul Put, kes oli koguni viis viimast aastat olnud Gambia koondise peatreeneriks. Tegemist on ühe turniiri skandaalsema minevikuga treeneriga – Aafrikasse ehk Gambiasse tuli ta „asumisele“ aastal 2007, kui Belgia jalgpalliliit oli määranud talle 3 aasta pikkuse juhendamiskeelu seoses tema väidetava osalemisega mängutulemustega manipuleerimises (seda siis veel kodumaa klubisid juhendades).

        Võtmeisik: Alain Traore (24/PK(R)/Lorient).
        Kui peaks valima ACNi parima jalaga karistuslöökide lööja, siis oleks Traore Didier Drogbale päris tõsiseks konkurendiks. Just tema täpne löök valikmängude korduskohtumise kuuendal(!) lisaminutil tõi Burkina Fasole ka koha finaalturniirile.
        Paraku eksisteerib päris suur võimalus, et käesoleval ACNil me Traoret ja tema vägevat vasakut jalga kuigi palju platsil ei näe – mees vigastas detsembris hüppeliigest ning pole traumast siiani täielikult paranenud. Ning ilma Traoreta on Burkina Faso lootused turniiril midagi korda saata märksa väiksemad kui koos Traorega.

        Silm peale: Abdou Razack Traore (24/PK/vabaagent).
        Elevandiluuranniku pealinnas Abidjanis sündinud Traore on omal ajal (2007.a) valitud ajakirja World Soccer poolt koguni maailma 50 kõige andekama noormängija hulka. Sellal mängis terav äärepoolkaitsja Trondhemi Rosenborgis, paraku tema karjäär siiski ennustatud sära seni saavutanud pole ning hetkel on viimati Poolas Gdanski Lechias pallinud Traore hoopis klubitu. Küllap annab aga see tõsiasi talle LAVis ekstrapõhjuse oma parimate omaduste – kiiruse, tehnika, triblingu – demonstreerimiseks.

        Mänguplaan: Kui Alain Traore vigastuse tõttu ikkagi mängida ei saa, siis langeb Burkina Faso mängumasina veeremas hoidmine suuresti tuntud keskväljameestele Charles Kaborele (lõhkuv poolik) ja Jonathan Pitroipale (ründav poolik). Üldiselt võttes on koosseis jalgpallimõistes ideaalses eas, koondise tuumik on saanud juba mitmeid aastaid kokku mängida ning teoreetiliselt oleks justkui aeg viimaste turniiride ebaedule lõpp teha. Materjali selleks jagub igasse liini.

        Prognoos: Burkina Fasol pole küll enam põrunud treenerit, kuid kuna alagrupiturniiri teises mängus ei suudeta Etioopiat võita, siis piirdutakse selgi finaalturniiril kolme matšiga.

        ETIOOPIA

        Varasemaid turniire: 9
        Parim tulemus: Võitja (1962)
        Viimati finaalturniiril: 1982 (alagrupiturniir)
        FIFA edetabeli 110. (Aafrika 31.) koondis
        Finaalturniirile jõudmiseks: alistati 1) Benin kahe mängu kokkuvõttes tänu võõrsil löödud väravale (1:1; kodus 0:0, võõrsil 1:1); 2) Sudaan kahe mängu kokkuvõttes tänu võõrsil löödud väravatele (5:5; võõrsil 3:5, kodus 2:0)

        Koosseis

        Väravavahid: 1-Sisay Bancha (Dedebit), 23-Zerihun Tadelle (St George), 22-Jemal Tassew (Coffee FC)
        Kaitsjad: 10-Birhanu Bogale (Dedebit), 4-Abebaw Butako, 2-Degu Debebe, 12-Biyadiglign Eliase, 6-Alula Girma (all St George), 5-Aynalem Hailu, 17-Seyum Tesfaye (both Dedebit)
        Poolkaitsjad: 20-Behailu Asefa (Dedebit), 18-Shimelese Bekele (St George), 15-Dawit Estifanos (Coffee FC), 21-Addis Hintsa (Dedebit), 8-Asrat Megersa (EEPCO), 16-Yussuf Saleh (Syrianska), 14-Minyahile Teshome (Dedebit), 3-Yared Zinabu (St George)
        Ründajad: 13-Fuad Ibrahim (Minnesota Stars), 19-Adane Girma (St George), 9-Getaneh Kebede (Dedebit), 11-Omed Okwuri (St George), 7-Saladin Seid (Wadi Degla)

        Peatreener: Sewnet Bishaw (61/2011).
        Bishaw juhendas Etioopiat ka aastail 2004-2006 ning oli toonagi edukas, kui tema käe all võitis Etioopia kahel korral Ida-Aafrika (CECAFA) karikavõistlused. Aga see on muidugi nohu selle tõsiasja kõrval, et tal õnnestus Etioopia 31-aastase vahe järel taas Aafrika meistrivõistluste finaalturniirile tüürida.

        Võtmeisik: Adane Girma (27/R/Saint-George SA).
        Sarnaselt enamuse kaaskoondislastega oma karjääri vältel üksnes koduliigas mänginud Girma on tõeline multitalent, kes võib vajadusel mängida väljakul praktiliselt igal positsioonil. Põhiliselt toimetab ta kaitsja või kaitsva poolkaitsjana, kuid viimastel aegadel on teda edukalt kasutatud ka ründajana. 2010/11 oli ta Etioopia liiga edukaim väravakütt ning mitmeid kolle on tulnud ka koondise eest (näiteks neljas ACNi valikmängus skooris mees kolmel puhul).

        Silm peale: Saladin Said (24/R/Wadi Degla FC).
        Said on üks kolmest mitte kodumaal mängivast Etioopia koondislasest. Tegemist on sündinud väravamasinaga, kuid paraku pole tiivad teda seni kandud kaugelamale kui Egiptuse kõrgliigasse. Tõsi, Wadi Degla maksis tema eest 2011.a Saint-George’ile 240 000 USA dollarit, mis on suurim summa, mis Etioopia jalgpalluri eest kunagi välja käidud. Mees on viibinud testimistel ka Serbias Parizani ja Vojvodina klubide juures, kuid lepinguni ei jõudnud.
        Koondise eest on mees kõmmutanud mõnuga, olles löönud 13 mängus koguni 10 väravat.

        Mänguplaan: Kahtlemata on etiooplastel LAVis pisut keerulisem toimetada kui oma Addis Ababas 2300 meetri kõrgusel asuval kodustaadionil, kus vastastel kiirelt keel vestile vajub, kuid muidu on märksõnad samad: distsipliin, kindlad lahendused, meeskondlik tegutsemine. Mängijad tunnevad üksteist väga hästi ning meeskonnavaim peaks olema Etioopial ehk üks turniiri parimaid. Kindlasti on meeskonna trumbiks ka vastupidavus ning võhm. Ikkagi pikamaajooksjate riik!

        Prognoos: Etioopia on kahtlemata üks turniiri mustadest hobustest. Lisaks sellele, et pääseti ACNi finaalturniirile, ollakse kahe mängu järel hoidmas liidrikohta ka oma MM-valikgrupis (seal on näiteks võõrsil viigistatud 1:1 LAV-iga). Ehk annab alguses pisut tunda suurturniiride kogemuste puudumine (ikkagi esimest korda üle 31 aasta taas finaalturniiril!), kuid üldiselt võttes ei oleks ma väga üllatunud, kui etiooplased siit grupist ka edasi peaksid pääsema. Kuid vist ikka ei pääse.

        Mängude kalender:

        21.01 17:00 Sambia – Etioopia
        21.01 20:00 Nigeeria – Burkina Faso
        25.01 17:00 Sambia – Nigeeria
        25.01 20:00 Burkina Faso – Etioopia
        29.01 19:00 Sambia – Burkina Faso
        29.01 19:00 Nigeeria - Etioopia

        Kommentaar


          ACN 2013 eelvaated vol 4

          GRUPP D:

          ELEVANDILUURANNIK

          Varasemaid turniire: 19
          Parim tulemus: Võitja (1992)
          Viimati finaalturniiril: 2012 (teine koht)
          FIFA edetabeli 14. (Aafrika 1.) koondis
          Finaalturniirile jõudmiseks: alistati Senegal kahe mängu kokkuvõttes 6:2 (kodus 4:2, võõrsil katkestati mäng 72. minutil seisul 2:0)

          Koosseis

          Väravavahid: 1-Boubacar Barry (Lokeren), 23-Badra Ali Sangare (IAFC), 16-Daniel Yeboah (Dijon)
          Kaitsjad: 22-Souleman Bamba (Trabzonspor), 3-Arthur Boka (VfB Stuttgart), 21-Emmanuel Eboue (Galatasaray), 20-Igor Lolo (Kuban Krasnodar), 17-Siaka Tiene (Paris St Germain), 4-Kolo Toure (Manchester City), 14-Ismael Traore (Stade Brest)
          Poolkaitsjad: 15-Max Gradel (St Etienne), 7-Abdul Razak (Manchester City), 6-Romaric (Real Zaragoza), 13-Didier Ya Konan (Hannover 96), 9-Cheick Tiote (Newcastle United), 19-Yaya Toure (Manchester City), 5-Didier Zokora (Trabzonspor)
          Ründajad: 12-Wilfried Bony (Vitesse Arnhem), 11-Didier Drogba (Shanghai Shenhua), 10-Gervinho (Arsenal), 8-Salomon Kalou (OSC Lille), 2-Arouna Kone (Wigan Athletic), 18-Lacina Traore (Anzhi Makhachkala)

          Peatreener: Sabri Lamouchi (41/Prantsusmaa/2012).
          Tuneesia päritolu Lamouchi määramine Elevantide peatreeneriks oli paras üllatus, kuna eelmine treener Francois Zahoui tegi tegelikult ju väga head tööd ning lisaks puudus Lamouchil igasugune eelnev töökogemus jalgpallimeeskonna peatreenerina. Kuid üllatus-üllatus – Lamouchi tüürib meeskonda kindlalt, kutsub mängijaid koondisesse vormipõhiselt ning kedagi põhjuseta koosseisust välja ei jäta ehk siis sinna ei nimeta. Endise Prantsuse koondise piiril olijana (kokku esindas ta Prantsusmaad 12 mängus) teab ta väga hästi, mis tähendab mängijaile kuuluda finaalturniiri eelkoosseisu ja hiljem n-ö päris koosseisust välja jääda, sestap kuulutas tema kodurahu huvides kohe välja need 23 mängijat, kes sõidavad koondises LAVi finaalturniirile. Positiivne psühholoogiline nüke. Ning mis kõige tähtsam – Lamouchi käe all on Elevandiluurannik näitamas just sellist mängu nagu taoliselt staariarmaadalt (positiivses mõttes) oodata võikski. Hoitakse palli, rünnatakse ja ollakse meeldivalt enesekindlad.

          Võtmeisik: Didier Drogba (34/R/Shanghai Shenhua).
          Drogba vormi kohal võib rippuda küll teatud küsimärk – Shenhua pidas Hiina liigas viimase mängu 3. novembril – kuid klass on teatavasti jääv suurus ning klassi sellel mehel juba jagub. Elevandiluuranniku ACN-valikmängudes Senegaliga ja sõprusmängus Austriaga möllas ta igal juhul oma parimate päevade tasemel ning see oleks ikka päris tõsine üllatus, kui talt LAVis oma finaalturniiridel löödud väravatele (kokku 10) lisa ei tuleks.
          Drogba puhul kerkib pärast finaalturniiri loomulikult taas esile küsimus tema jätkamisest või mittejätkamisest rahvuskoondise juures. Isiklikult arvan, et käesolev ACN finaalturniir jääb tema jaoks kindlasti viimaseks, kuid sõltumata LAVi tulemusest jätkab ta koondises kuni 2014.a MM-ini (kui sinna mingil põhjusel ei pääseta, siis riputab ta putsad varna pärast viimast MM-valikmängu).

          Silm peale: Max Gradel (25/PK/St Etienne).
          Gradel on üks äärmiselt omapärase mängija-saatusega aafriklane. Kui üldiselt alustavad Aafrika prantsuskeelsed jalgpallurid oma Euroopa-karjääri Prantsusmaal või Belgias, siis tema sõlmis oma esimese profilepingu 19-aastaselt hoopis Inglismaa klubiga ehk Leicesteriga. Sealt siirdus ta 2009.a sügisel esialgu laenulepinguga (2010.a permanentselt) Leeds Unitedisse ning säras seal täiega, lüües 74 mängus kokku 24 väravat. Nii klubi fännid kui mängijad valisid ta 2010/11 hooaja Leedsi parimaks mängijaks.
          Kuid siis hakkasid ka tulema kutsed Elevandiluuranniku koondisesse ning mees nähtavasti mõistis, et koondise jaoks pidevalt pildis püsimiseks tuleb Inglise esiliiga tolm jalgeilt raputada. Nii siirduski ta 2011.a Prantsuse kõrgliigasse St-Etienne’i meeskonda, kus on samuti kujunenud kindlaks põhimeheks.
          Koondiseukse on kiire, tehniline ja ebastandartsete lahenduste poolest tuntud äärepoolkaitsja Gradel kindlat lahti löönud ning ühtlasi puksinud meeskonnast välja kogenud Abdelkader Keita. Tõenäoliselt kujuneb Gradelist ACNil n-ö supervahetusmees (samas palju sõltub ka avamängust Togoga, kus Gradel võib ka algkoosseisu kuuluda): kui meeskonnal on peenike pihus, saadetakse platsile just tema, et oma kiiruse ja osavusega vastased korralikult sõlme ajada. Tänu Inglismaa-kogemusele on Gradel loomulikult ka füüsiliselt väga sitke, lisaks suudab anda väga häid tsenderdusi ning on seega iga treeneri jaoks tänuväärne mängija, eriti olukorras, kui on vaja mingil põhjusel mänguplaani (kardinaalselt) muuta.

          Mänguplaan: Lamouchi on jäänud üldiselt truuks oma eelkäija Francois Zahoui 4-3-3 mängujoonisele, kus eesmärgiks on palli vallata, kaitses asjad korras hoida ning ründes oma ära teha. Ehk siis märksõnaks võiks olla domineerimine. Ent kui joonisega on asi enam-vähem selge, siis teine küsimus on mängijates: sisuliselt kõik 20 väljakumängijat on võrdselt head, mistõttu Lamouchil on omajagu peamurdmist: keda siis ikkagi võtta, keda jätta?

          Prognoos: Prognoos saab olla vaid üks – arvestades meeskonna klassi ja kogemust (tervelt 10 mängijat esindas koondist juba 2006.a ACNil; 8 mängija jaoks on tegemist viienda järjestikuse finaalturniiriga) – staariarmaada kroonitakse viimaks Aafrika meistriteks! Muidugi, sooritust võib pisut pärssida meeskonnal lasuv tohutu ootustekoorem või peatreener Sabri Lamouchi kogenematus turniirisituatsioonis meeskonda juhendada, kuid kõiki objektiiv-subjektiivseid argumente kaaludes peaksid nad turniiri ikkagi ära võitma.

          TUNEESIA

          Varasemaid turniire: 15
          Parim tulemus: Võitja (2004)
          Viimati finaalturniiril: 2012 (veerandfinaal)
          FIFA edetabeli 45. (Aafrika 8.) koondis
          Finaalturniirile jõudmiseks: alistati Sierra Leone kahe mängu kokkuvõttes tänu võõrsil löödud väravatele (2:2; võõrsil 2:2, kodus 0:0)

          Koosseis

          Väravavahid: 22-Moez Ben Cherifia (Esperance), 1-Farouk Ben Mustapha (CA Bizertin), 16-Aymen Mathlouthi (Etoile Sahel)
          Kaitsjad: 20-Aymen Abdennour (Toulouse), 18-Anis Boussaidi (Tavria Simferopol), 12-Khalil Chammam (Esperance), 5-Chamseddine Dhaouadi (Etoile Sahel), 6-Fatah Garbi (CS Sfaxien), 3-Walid Hichri (Esperance), 2-Bilel Ifa (Club Africain)
          Poolkaitsjad: 4-Hatten Baratli (Club Africain), 13-Wissem Ben Yahia (Mersin Idmanyurdu), 10-Oussama Darragi (FC Sion), 8-Chadi Hammami (Kuwait SC), 23-Wahbi Kharzi (Bastia), 21-Khaled Mouelhi (Esperance), 7-Youssef Msakni (Al Lekihwiya), 14-Mejdi Traoui (Esperance)
          Ründajad: 11-Fakhreddine Ben Youssef (CS Sfaxien), 15-Zouhair Dhaouadi (unattached), 9-Hamdi Harbaoui (Lokeren), 19-Saber Khlifa (Evian Thonon Gaillard), 17-Issam Jemaa (Kuwait SC)

          Peatreener: Sami Trabelsi (44/2011).
          Võta või jäta, aga Trabelsi on ainus peatreener tiitlikaitsja Sambia lootsi Herve Renardi kõrval, kes juhendas sama koondist ka aastatagusel finaalturniiril. Ja see näitab muidugi Aafrika jalgpallielu kohta nii mõndagi. Trabelsi käe all näitas koondis aasta tagasi head mängu ning veerandfinaalis kaotati Ghanale alles pärast lisaaega.

          Võtmeisik: Issam Jemaa (28/R/Kuwait SC).
          Tuneesia kõigi aegade edukaim väravakütt Jemaa järgis eelmisel aastal raha kutset ning siirdus Prantsusmaalt Lähis-Itta Kuveiti. Väravaid mõistab mees lüüa endiselt ning kui mullusel turniiril pärssis tema tegemisi vigastus (ühe värava suutis ta ikkagi ära lüüa), siis nüüd peaks kõik korras olema ning terve Jemaa kujutab endast suurt ohtu igale kaitseliinile.

          Silm peale: Youssef Msakni (22/PK/Lekhwiya).
          Msakni oli vaieldamatult eelmise ACNi suurimaid üllatusmehi. Suurepärane tehnika ja triblamisoskus tõid mehele suisa „Tuneesia Zidane’i“ hüüdnime ning kui pall oli Msaknil, võis alati midagi juhtuda. Poolkaitsjat seostati koheselt mitmete Euroopa (peaasjalikult Prantsusmaa) klubidega, kuid ta ei hakanud seda rauda taguma, vaid siirdus kohe Katari rahapadade ehk Lekhwiya klubi manu. Tõsi, Msakni leping Lekwiyaga hakkas kehtima alates käesoleva aasta jaanuarist, mis tähendab seda, et uue klubiga liitub ta alles pärast ACNi finaalturniiri.

          Mänguplaan: Tuneesia koondises puuduvad küll ekstraklassist superstaarid, kuid võtmesõnaks on see, et tegemist on – erinevalt nii mõnestki muust Musta Mandri koondisest – meeskonnaga. Kõik mängijad teavad oma rolle ja kohustusi ja ka tegutsevad vastavalt sellele. Ning ees on Jemaa, kes oskab väravaid välja võluda ka üpris lootusetutest olukordadest – teadmine, et sul on meeskonnas taoline ründaja, lisab ülejäänutele kindlasti kõvasti enesekindlust.

          Prognoos: Otsustav on avamäng Alžeeriaga – kui see võidetakse, siis pääsetakse ka alagrupist edasi. Nii ka läheb, ja kui ma eelmisel aastal ennustasin Tuneesiat koguni ACN 2012 võitjaks, siis seekord hoian pisut madalamat joont, ja arvan, et LAVist lahkutakse pronksmedalitega.

          Kommentaar


            ALŽEERIA

            Varasemaid turniire: 14
            Parim tulemus: Võitja (1990)
            Viimati finaalturniiril: 2010 (neljas koht)
            FIFA edetabeli 19. (Aafrika 2.) koondis
            Finaalturniirile jõudmiseks: alistati 1) Gambia kahe mängu kokkuvõttes 6:2 (võõrsil 2:1, kodus 4:1); 2) Liibüa kahe mängu kokkuvõttes 3:0 (võõrsil 1:0, kodus 2:0)

            Koosseis

            Väravavahid: 1-Azzeddine Doukha (USM Harrach), 23-Rais Mbolhi (Kryla Sovetov Samara), 16-Cedric Si Mohammed (JSM Bejaia)
            Kaitsjad: 4-Essaid Belkalem (JS Kabylie), 3-Liassine Cadamuro (Real Sociedad), 21-Faouzi Ghoulam (St Etienne), 5-Rafik Halliche (Academica Coimbra), 12-Carl Medjani (AC Ajaccio), 6-Djamel Mesbah (AC Milan), 2-Mehdi Mostefa (AC Ajaccio), 22-Ali Rial (JS Kabylie)
            Poolkaitsjad: 11-Hameur Bouazza (Real Santander), 7-Ryad Boudebouz (Sochaux), 10-Sofiane Feghouli (Valencia), 17-Adlene Guedioura (Nottingham Forest), 14-Foued Kadir (Olympique Marseille), 8-Medhi Lacen (Getafe), 18-Khaled Lemmouchia (Club Africain), 20-Saad Tedjar (USM Alger)
            Ründajad: 19-Yacine Bezzaz (CS Constantine), 15-Hilal Soudani (Vitoria Guimaraes), 9-Islam Slimani (Chabab Belouizdad), 13-Mohamed Amine Aoudia (Entente Setif)

            Peatreener: Vahid Halihodžic (60/Bosnia/2011).
            Halihodžicil on siin grupis tõsised vanad arved õiendada – aastatel 2008-2010 juhendas ta Elevandiluurannikut, koondis ei kaotanud kahe aasta jooksul kordagi, ent 2010.a Aafrika meistrivõistluste veerandfinaalis jäädi alla just Alžeeriale ning bosnialane sai sule sappa ega saanudki meeskonda sama aasta MMil juhendada. Pettunud Halihodžic peatreenis seejärel pisut aega Zagrebi Dinamot, kuid naasis 2011.a Mustale Mandrile, just Alžeeriat juhendama. Meeskond on tema käe all näitamas vägagi korralikku mängu.

            Võtmeisik: Sofiane Feghouli (23/PK/Valencia).
            Kui tuleks valida käimasoleva klubihooaja esmese poole Aafrika jalgpallikomeeti, siis ründava poolkaitsjana toimetav Feghouli oleks aunimetusele vägagi tõsiseks pretendendiks. 3 väravat Meistrite Liiga alagrupiturniiril, 3 Hispaania liigas ning lugematud rünnakud, mis käivad just läbi tema. Alžeeria võib olla õnnega koos, et Prantsusmaal sündinud ja sealsetes noortekoondisteski mänginud Feghouli 2011. aastal oma esivanemate kodumaa esindamise kasuks otsustas. Feghouli valiti ka Alžeeria 2012. aasta parimaks jalgpalluriks.

            Silm peale: Foued Kadir (29/PK/Olympique Marseille).
            Viimased kolm ja pool hooaega oli ründav poolkaitsja Kadir Valenciennes’i klubi tähtsamaid mängumehi, kuid alates käesolevast aastast esindab ta Marseille Olympique’i klubi, kes käis alžeerlase eest välja 500 000 eurot. Koondises on tema roll pärast Halihodžici peatreeneriks saamist märgatavalt tõusnud ning ka LAVis peaks just tema olema üheks Alžeeria rünnakute peaarhitektiks. Iseküsimus muidugi, kuidas Feghouli ja Kadir korraga platsile ära mahutatakse.

            Mänguplaan: Halihodžic nõuab väljakul distsipliini ning see on kindlasti üks Alžeeria trumpe. Probleeme võib aga tekkida skoorimisega – kui kaitse ja poolkaitse peaks olema suhteliselt korralikult mehitatud, siis ründajaid on üles antud vaid neli ja neistki kaks mängivad klubijalgpalli koduses liigas.

            Prognoos: N-ö puhaste ründajate nappus maksab kätte ja alagrupiturniiri järel tuleb kotid kokku pakkida.

            TOGO

            Varasemaid turniire: 7
            Parim tulemus: alagrupiturniirilt edasi pole pääsetud
            Viimati finaalturniiril: 2010 (loobuti osalemast)
            FIFA edetabeli 71. (Aafrika 16.) koondis
            Finaalturniirile jõudmiseks: alistati 1) Keenia kahe mängu kokkuvõttes tänu võõrsil löödud väravale (2:2; võõrsil 1:2, kodus 1:0); 2) Gabon kahe mängu kokkuvõttes 3:2 (võõrsil 1:1, kodus 2:1)

            Koosseis

            Väravavahid: 16-Kossi Agassa (Stade Reims), 23-Baba Tchagouni (Dijon), 1-Mawugbe Atsu (Maranatha Fiokpo)
            Kaitsjad: 5-Serge Akakpo (Zilana FC), 9-Vincent Bossou (FC Saigon), 21-Dakonam Djene (Coton Sport), 20-Kokou Donou (Maranatha Fiokpo), 6-Mamah Gaffar (Dacia), 2-Dare Nibombe (Royal Boussu-Dour Borinage), 13-Sadate Ouro Akoriko (Free State Stars)
            Poolkaitsjad: : 19-Kodjo Ametepe (Mouana), 8-Komlan Amewou (Nimes), 10-Floyd Ayite (Stade Reims), 15-Alaixys Romao (Lorient), 7-Moustapha Salifou (unattached), 12-Sapol Mani (CA Batna), 14-Kossi Prince Segbefia (AJ Auxerre), 3-Dove Wome (Free State Stars)
            Ründajad: 4-Emmanuel Adebayor (Tottenham Hotspur), 11-Jonathan Ayite (Stade Reims), 22-Kalen Damessi (OSC Lille), 17-Serge Gakpe (Nantes), 18-Meme Fessou Placca (Agaza Tome)

            Peatreener: Didier Six (58/Prantsusmaa/2011).
            Mängijana 20 aastat tipptasemel kaasa teinud Sixi karjääri tipphetkeks on kindlasti 1984.a Prantsusmaa koondisega võidetud EM-tiitel. Treenerina on tema teenistusleht aga vägagi napp: 1986.a oli ta Strasbourgi mängivaks treeneriks ning siis tuli 25 aastat pausi, enne kui mees Togo peatreeneriks nimetati. Kuid sisu peab Sixis olema - 2010.a Cabinda tragöödia järel on meeskond taas Aafrika 16 parema koondise sekka juhitud.

            Võtmeisik: Emmanuel Adebayor (28/R/Tottenham).
            Adebayori mängimine-mittemängimine Togo koondise eest on olnud viimastel aastatel paras seebiooper, kuid fakt on see, et „pole Adebayorit, pole ka pidu“ ehk siis ilmselt palvetas kogu Togo rahvas, et Adebayor, kelle valikmängudes löödud väravad meeskonna finaalturniirile aitasid, oma vahepeal sündinud otsuse koondisega lõpparve teha ümber vaataks ja ikkagi LAVi sõidaks. Palved (sealhulgas ka Togo presideni isiklik veenmine) olid seekord tulemuslikud ning viimasel hetkel muutiski Adebayor meelt ning otsustas koondisega taasliituda. Kuigi siis kerkis taas üles jutud, et ta ikkagi ei taasliitu. Kuidas siis sellega asjaga lõpuks läheb, selgub 22. jaanuaril, kui Togo peab oma finaalturniiri avamängu suurfavoriit Elevanadiluurannikuga.

            Silm peale: Serge Akakpo (25/K/MŠK Žilina).
            Aastaid tagasi Prantsusmaa noortekoondistesse kuulunud Akakpo võib toimetada nii kesk- kui äärekaitsjana ning peaks olema Togo suhteliselt nigela kaitsjatevaliku teravaimaks pliiatsiks.

            Mänguplaan: Kui Adeabayor kohal on ning tegeleb väljakul mängimise, mitte maksmata boonusrahade väljanõudmise ja jonnimisega, siis on selge: Togo mäng saab olema justkui püramiid, mille keskmine ja alumine osa rügab selle nimel, et tipp ehk Adeabyor saaks võimalusi ning lööks väravaid. Selline Adebayori-kesksus on ühelt poolt muidugi halb (vastastel oskavad sellega arvestada ja selleks valmistuda), kuid teisalt võib avada võimalusi mõnele teisele mängijale, kellest vastased ehk ei oskagi ohtu karta.

            Prognoos: Adebayor – kui ta ikka kohale ilmub – lööb küll paar väravat, kuid meeskonda veerandfinaali vedada siiski ei suuda. Finaalturniiri järel teatab Adebayor, et rohkem ta Togo koondist ei esinda.

            Mängude kalender:

            22.01 17:00 Elevandiluurannik – Togo
            22.01 20:00 Tuneesia – Alžeeria
            26.01 17:00 Elevandiluurannik – Tuneesia
            26.01 20:00 Alžeeria – Togo
            30.01 19:00 Elevandiluurannik – Alžeeria
            30.01 19:00 Tuneesia – Togo

            Kommentaar


              tänud kasparovile! enne õhtust avamängu on hea end asjadega kurssi viia.

              Kommentaar


                1. vooru tulemused

                LAV 0:0 Cabo Verde
                Angola 0:0 Maroko
                Ghana 2:2 Kongo DV
                Mali 1:0 Niger
                Sambia 1:1 Etioopia
                Nigeeria 1:1 Burkina Faso
                Elevandiluurannik 2:1 Togo
                Tuneesia 1:0 Alžeeria

                Vooru sümboolne meeskond by kasparov:

                _________Alain Traore___Gervinho
                _____________BRF________CIV
                _______________Adane Girma
                __________________ETH
                Youssef Msakni__Seydou Keita___Yaya Toure
                _____TUN__________MLI_________CIV
                ______________Cedric Makiadi
                __________________DRC

                Kwadwo Asamoah__Nando__Aymen Abdennour
                ______GHA________CPV_______TUN

                ______________Boubacar Barry
                ___________________CIV

                Vooru värav: Youssef Msakni vs Alžeeria

                Kommentaar


                  2. vooru tulemused:
                  Selge siis vaid see, et ainsana on edasipääsu veerandfinaali kindlustanud D-alagrupi võitjana Elevandiluurannik ning samast alagrupist ei saa kindlasti edasi Alžeeria. Ülejäänud 14 koondise puhul pole selge see ega teine.

                  LAV 2:0 Angola
                  Maroko 1:1 Cabo Verde
                  Ghana 1:0 Mali
                  Niger 0:0 Kongo DV
                  Sambia 1:1 Nigeeria
                  Burkina Faso 4:0 Etioopia
                  Elevandiluurannik 3:0 Tuneesia
                  Alžeeria 0:2 Togo

                  Vooru sümboolne meeskond:

                  ______________Alain Traore______Gervinho
                  _________________BRF____________CIV

                  __Jonathan Pitroipa__Mubarak Wakaso_______Platini
                  ________BRF_____________GHA_____________CPV
                  ______________Romaric_______Djakaridja Kone
                  _______________CIV_______________BRF

                  ____Koffi Dank Wae__Dare Nibombe___Siyabonga Sanweni
                  _________NIG___________TOG______________RSA

                  __________________Kassaly Daouda
                  _______________________NIG

                  Vooru värav: Alain Traore vs Etioopia

                  Kommentaar


                    3. vooru tulemused:

                    LAV 2:2 Maroko
                    Angola 1:2 Cabo Verde
                    Ghana 3:0 Niger
                    Mali 1:1 Kongo DV
                    Sambia 0:0 Burkina Faso
                    Nigeeria 2:0 Etioopia
                    Elevandiluurannik 2:2 Alžeeria
                    Tuneesia 1:1 Togo

                    Vooru sümboolne meeskond:

                    __________________Victor Moses_____Asamoah Gyan
                    ______________________NGR______________GHA
                    _____________Serge Gakpe_________________Christian Atsu
                    ________________TOG_________________________GHA
                    ___________________May Mahlangu____Seydou Keita
                    ______________________RSA_____________MLI

                    Adama Tamboura___Fernando Varela__Siyabonga Sangweni___Efe Ambrose
                    _______MLI_____________CPV______________RSA_______ ______NGR

                    ___________________________Kossi Agassa
                    ______________________________TOG

                    Vooru värav: May Mahlangu vs Maroko (alates 1:20)

                    Kommentaar


                      Veerandfinaalide tulemused:

                      Ghana 2:0 Cabo Verde
                      LAV 1:1, pen 1:3 Mali
                      Elevandiluurannik 1:2 Nigeeria
                      Burkina Faso 1:0 (LA) Togo

                      Veerandfinaalide sümboolne meeskond:

                      __________Emmanuel Emenike
                      _______________NGR
                      ________________________Jonathan Pitroipa
                      _____________________________BRF

                      _____Sunday Mba___John Obi Mikel____Charles Kabore
                      _________NGR__________NGR_____________BRF

                      Adama Tamboura_____________________________Mohamed Koffi
                      _____MLI_________________________________________B RF
                      _________Molla Wague_Paul Koulibaly_Kenneth Omeruo
                      ____________MLI_________BRF___________NGR

                      ______________________Fatawu Dauda
                      _________________________GHA

                      Parim värav: Emmanuel Emenike vs Elevandiluurannik

                      Kommentaar


                        Kuidas SAT-TV peaaegu hävitas Aafrika jalgpalli, aga samas on seda ka august välja tõmbamas.

                        Kommentaar


                          Poolfinaalide tulemused:

                          Nigeeria 4:1 Mali
                          Burkina Faso 1:1, pen 3:2 Ghana

                          Ning aeg siis ka sealmaal, et teen teatavaks isikliku nägemuse turniiri sümboolsest meeskonnast:

                          ____Victor Moses_______Emmanuel Emenike______Jonathan Pitroipa
                          _______NGR_________________NGR__________________BR F

                          ______________John Obi Mikel____________Seydou Keita
                          _________________NGR_____________________MLI
                          _________________________Djakaridja Kone
                          ______________________________BRF

                          Uwa Echjiejile_______Bakary Kone___Godfrey Oboabona_____Mohamed Koffi
                          ___NGR_______________BRF____________NGR___________ ______BRF

                          ___________________________Fatawu Dauda
                          _______________________________GHA

                          Varumeestepingile võiksid mahtuda Vincent Enyeama (NGR), Adama Tamboura (MLI), John Boye (GHA), Paul Koulibaly (BRF), Siyabonga Sangweni (RSA), Fernando Varela (CPV), Mubarak Wakaso (GHA), Alain Traore (BRF), Ryan Mendes (CPV), Serge Gakpe (TOG) ja Emmanuel Adebayor (TOG)

                          Kommentaar


                            Pronksimäng:

                            Mali 3:1 Ghana

                            Finaal:

                            Nigeeria 1:0 Burkina Faso

                            Kahe aasta pärast jälle

                            Kommentaar


                              Kas taevas mängitakse jalgpalli ja on's vana habemik tõesti vasakkaitsja?
                              the woman who hurt him must surely have trouble sleeping
                              because belle of st mark is a beauty extraordinaire

                              Kommentaar


                                Aafrikas peetud MM-valiksarja 3. voor ning seisud alagruppides järgmised:

                                A: 1. Etioopia (7 punkti), 2. LAV (5), 3. Kesk-Aafrika Vabariik (3), 4. Botswana (1)
                                B: 1. Tuneesia (9), 2. Sierra Leone (4), 3. Ekvatoriaal-Guinea (4), 4. Cabo Verde (0)
                                C: 1. Elevandiluurannik (7), 2. Tansaania (6), 3. Maroko (2), 4. Gambia (1)
                                D: 1. Sambia (7), 2. Ghana (6), 3. Lesotho (2), 4. Sudaan (1)
                                E: 1. Kongo (9), 2. Burkina Faso (3), 3. Niger (3), 4. Gabon (3)
                                F: 1. Nigeeria (5), 2. Malawi (5), 3. Namiibia (3), 4. Keenia (2)
                                G: 1. Egiptus (9), 2. Guinea (4), 3. Mosambiik (2), 4. Zimbabwe (1)
                                H: 1. Alžeeria (6), 2. Mali (6), 3. Benin (4), 4. Rwanda (1)
                                I: 1. Kamerun (6), 2. Liibüa (5), 3. Kongo DV (4), 4. Togo (1)
                                J: 1. Senegal (5), 2. Libeeria (4), 3. Angola (3), 4. Uganda (2)

                                Kolmanda vooru suurima üllatusena sai Maroko 1:3 kolaka Tansaania käest, märkida võib ka Lesotho - Sambia 1:1 viiki ning seda, et valitsev Aafrika meister Nigeeria suutis koduväljakul Keenia vastu 1:1 viigi välja võidelda alles kohtumise lõpuminutitel.

                                Valikmängudega jätkatakse juuni alguses (kaks vooru) ja pärast neid peaks esimesed alagruppide võitjad ehk play-offidesse pääsejad ka selged olema. Hetkeseisuga on asi suhteliselt kindel Tuneesial ja Egiptusel ning üllataval kombel ka Christopher Samba juhitaval Kongo Vabariigil.

                                Kommentaar

                                Working...
                                X