320x50 ülemine bänner

Collapse

Teadaanne

Collapse
No announcement yet.

Ajaloonurgake

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Kustuta kõik
new posts

    #16
    "Olles jõudnud kõrgetele rajajoontele, mõtleb kolhoosi kollektiiv juba sellest, kuidas vallutada hommepäev uusi kõrgusi"

    (M. S. Gorbatšov Väätsal 9. Mai kolhoosis 20. veebruaril 1987)

    Sel kuul möödub täpselt 35 aastat Nõukogude viimase parteibossi Gorbatšovi mälestusväärsest visiidist Eesti NSV-sse. Ta oli alles teine NSV Liidu liider, kes ametis olles ENSV-d külastas.

    Miks läks Gorbatšov sõnelema Marati tehase õmbeljannadega, mis Eesti muusikapala soovis Gorbatšov kuulata Väätsa külakapelli esituses, miks ta nimetas Eesti komsomolinoori Läti noorteks? Need ja paljud teised värvikad seigad Gorbatšovi külaskäigust aastal 1987. Kõikjal tervitasid Mihhail ja Raissa Gorbatšovi rahvariietes neiukesed. Video on kokku pandud Maarjamäe memoriaalkompleksis, mida Gorbatšov samuti toona väisas.

    Milliseid mälestusi selle visiidiga seoses leidub?
     

    Kommentaar


      #17
      Veel üks väike ajalooline ülevaade Kadrioru uhkusest - Russalka mälestussambast. Sellest sambast on loodud lugematul hulgal postkaarte ning muid suveniire, need tutvustasid Kadriorgu kogu omaaegses Vene keisririigis.

      Kuidas oli sammas seotud Venemaa viimase keisri Nikolai II-ga, kuhu see algselt plaaniti püstitada, miks see ehitati nii kõrge?

      Juttu tuleb ka keiser Nikolai II külaskäigust Kadriorgu, tutvumaks Russalka sambaga. Mis juhtus samba autori Adamsoniga samba ametliku avamise päeval?
       

      Kommentaar


        #18
        1941. a suvel madistasid Eesti pinnal ränkades lahingutes Stalini ja Hitleri väed. Suve lõpul - kui sakslased vallutasid Tallinna - sattus täiesti ootamatult ja eriskummalisel moel sõjamöllu ka Eesti tuntuim arhitektuurimälestis Pirita klooster. Sama klooster, mis sai eriti tuntuks kultusfilmi "Viimne reliikvia" kaudu.

        Kuidas see kõik toimus?
         

        Kommentaar


          #19
          Algselt postitas Marts Vaata postitust
          Veel üks väike ajalooline ülevaade Kadrioru uhkusest - Russalka mälestussambast.
          üldiselt püstitatakse mälestusmärke tōsistele tragöödiatele, siin oli kahjuks tegu eht-venelasliku lollusega, milles madala pardaga kûna aeti tormisele merele. Tough luck, ytleks selle peale

          Kommentaar


            #20
            Rootsi kõrge usumees ahmib üllatusest õhku, nähes ja kuuldes, mis Eestimaal tegelikult toimub!
            Vanal heal Rootsi ajal - 1627 - tutvus Eesti oludega kuningas Gustav II Adolfi volinik kõrge piiskop Johannes Rudbeckius. Ta nõudis mõisnikelt nende meelehärmiks siinse maarahva vabastamist pärisorjusest. Tutvudes kohaliku usueluga sai piiskop šoki - ta sai teada, et osad kirikuõpetajad tegutsevad röövlitena, on kirikust teinud õlleköögi, elavad ulaelu jne.
            Ülevaade Rootsi kõrge tegelase värvikast Eesti visiidist.
             

            Kommentaar


              #21
              Enneolematust skandaalist Eesti vabariigi esimese iseseisvusaja perioodist!

              Aasta 1928. Algas tõeline tramburai, kui neli bravuurikat Riigikogu liiget esitasid nõudmise, et 5,5 kuuga olgu maatasa tehtud Toompeal asuv kuulus Aleksander Nevski katedraal.

              Puhkes tõeline maavärisemine, mille kombitsad jõudsid üle maailma, sh USA kõrgpoliitikasse.
               

              Kommentaar


                #22
                Ülevaade 18. sajandi revolutsioonilisest tegelasest Tallima Paabust, kes kuulutas end jumalast saadetud prohvetiks. Paabu elu oli kui üks pikk Hollywoodi actionfilm. Paap esines üliradikaalsete seisukohtadega - seksuaalne läbikäimine lõppegu isegi abielurahva vahel, keelustada tuleb alkohol ning tubakas ja rasvased toidud, mõisnike ja pastorite varandused tuleb üle võtta ja ära jagada. Teada-tuntud on Paabu jüngrite komme üksteist lihahimu minemapeletamiseks piitsutada!
                Lõpuks jõudis asi füüsiliste kokkupõrgeteni mõisarahvaga.

                Möllu oli oi kui palju...
                 

                Kommentaar


                  #23
                   

                  Kommentaar

                  Working...
                  X