Vivatbet

Collapse

320x50 ülemine bänner

Collapse

Teadaanne

Collapse
No announcement yet.

Kolime SKA Narva?

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Kustuta kõik
new posts

Äärealade inimeste elusid kotib märksa rohkem see, kas torust sooja vett tuleb või kas koolimajas langev krohv tappa ähvardab kui see, kas kusagilt pealinnast tuleb nende linna mingi kõrgkool, millega 99% linnaelanikest igasugune puutumus puudub ja jääbki puuduma.

Ühes lauses tood välja, et Narva on riigi suuremaid linnu ja teisega üritad mõista anda, et SKA sinna kolimine toob kaasa suure tululikkuse tõusu kohalikule mikromajandusele, sest SKA-ga kaasnevad inimesed hakkavad seal pööraselt kulutama. Sõber, Narva on niipalju suur linn, et mingi SKA ühikas elavate üliõpilaste ja mõnekümne õppejõu kohalikku majandusse jäetav jälg on linna suurust arvesse võttes sõna otseses mõttes muki kaka. Miks see peaks mingit Vsevolodi Kanguri tänavalt või Dašat Puškini alleelt kottima? Neid kotiks see, kui tänavad oleksid korras, pätid tänavatel volilt toimetada ei saaks ja kultuurikeskuses kinoseansside ja teatrietenduste vahepeal joogakooli ja anonüümsete alkohoolikute kooskäimisi saaks korraldada. Ehk elukeskkond on see, mis neid kotib, mis neile empiiriliselt korda läheb ja mille najal langetatakse otsuseid kuhugi mujale linna põgenemise osas.

Kui eelpoolmainitud mis-keda-kotib faktori juurde lisandub (lisandub, sest ma ei ürita väita, et neid seal täna üldse pole) veel ka mõni ettevõtlusinkubaator, sihttoetused ettevõtluse arendamiseks, normaalne suhtlus riigiga jne jne jne - siis on Daša ja Vsevolod rahul ja elavad oma rahulikku dašaelu ja vsevolodielu edasi sealsamas Narvas.

See SKA kolimine on Eesti viimase dekaadi üks debiilsemaid ideid EVER. Fuck off, Reinsalu.

Kommentaar

Algselt postitas Marek_T Vaata postitust
      See SKA kolimine on Eesti viimase dekaadi üks debiilsemaid ideid EVER. Fuck off, Reinsalu.
      +∞ Reinsalult tuleb ikka üks pask teise otsa. Mida varem selle klouni Justiitsministeeriumist välja saab, seda parem. Enne uusi valimisi ilmselt väga suurt lootust pole. Selleks ajaks on suurem kahju juba muidugi tehtud.

Kommentaar

Äärealade inimeste elusid kotib märksa rohkem see, kas torust sooja vett tuleb või kas koolimajas langev krohv tappa ähvardab kui see, kas kusagilt pealinnast tuleb nende linna mingi kõrgkool, millega 99% linnaelanikest igasugune puutumus puudub ja jääbki puuduma.

Ühes lauses tood välja, et Narva on riigi suuremaid linnu ja teisega üritad mõista anda, et SKA sinna kolimine toob kaasa suure tululikkuse tõusu kohalikule mikromajandusele, sest SKA-ga kaasnevad inimesed hakkavad seal pööraselt kulutama. Sõber, Narva on niipalju suur linn, et mingi SKA ühikas elavate üliõpilaste ja mõnekümne õppejõu kohalikku majandusse jäetav jälg on linna suurust arvesse võttes sõna otseses mõttes muki kaka. Miks see peaks mingit Vsevolodi Kanguri tänavalt või Dašat Puškini alleelt kottima?
        Ma olen sellega nõus. Aga ennem mainiti, et ehitagem lasteaedu juurde. Kellele sa ehitad? Korda tegemisega ma olen nõus. Aga sellega on see sama mure, et sa võid ju korda teha, aga kui elu ei ole, siis on see ka kasutu. Jõhvi tehti plaanid suurelogistika klastri jaoks. Riik pani õla alla ja kõik oli tore. Nüüd on seal 1-2 asutust, sest inimesi ei ole. Kui on asutused, tulevad ka inimesed. Kui tulevad inimesed, tulevad ka investeeringud asju korda teha. Kui ei ole asutusi, kaovad inimesed ja investeeringud.

Ma siin kohal nõustun kõige enam sellega, et normaalne suhtlus riigiga on kõige olulisem. Aga hetkel, näitame me selgelt Narvale, et keegi ei taha sinna minna ja see on suur julgeoleku risk. Hea jätk niigi sitale suhtumisele Ida-Virumaasse.
        Lootus sureb viimasena, ütles usk ja tappis armastuse.

My spell checking is second to nine!

Kommentaar

Narva inimestel on, ma kordan, täiesti siiralt pohhui sellest SKA-st. See ei ole see asutus, mida väevõimuga sinna transportida - see ei näita Narva elanikele absoluutselt kõige vähematki. SKA ümber toimuv võib, jah, Narvale signaali anda, et sinna ei taheta minna, aga kohalikel elanikel on sellest signaalist konkreetse asutuse puhul siiralt savi.

Kui asja uba on selles, et riik ei saa kõike teha kasumlikkuse eesmärgil (millega ma olen nõus), siis andke andeks, mil moel SKA kolimine oma varjamatuses ebakasumlikkuses ühelegi Narva elanikule mingit julgustust annab või kellegi mõttemalli muudab? Keegi ei hakka Eestit rohkem armastama või ükski Paemurru asumi elanik vähem Putleri telekanaleid vaatama selle pärast, et Pähklimäe asumisse mingi kolakas püsti pannakse.

Tõid enne välja paralleeli, et keegi ei kiunuks, kui asutus Tartusse kolitaks. Tõsi, absoluutselt tõsi. Aga ma meenutan sulle, et suur osa Tartu inimestest ei ela ka nii vaimselt ja füüsiliselt perses keskkondades nagu suur osa narvalasi, keda, ma jõuan jälle ringiga tagasi asja tuumani, ei koti see kuradi kool ab-so-luut-selt, sest neil on riigile hoopis teised ootused.

Kogu see "me peame SKA sinna kolima, sest muidu me näitame Narvale, et me ei hooli" jutt meenutab mulle Kosmosemuttide üht koomiksiriba.

-- "Marta, jõle pohmakas on, kohutavalt sitt on olla. Ole sõber, lippa poodi, too limpat."
          ...Marta lippab poodi...
          -- "Juula, näe. Poes limpat ei olnud. Aga ma tõin sulle küpsist."

Kommentaar

Ma ei tea, mismoodi peaks inimestes tekitama tunnet, et nad on riigile vajalikud ja neist hoolitakse, kui keset linna visatakase püsti piltlikult öeldes okastraadiga piiratud ala, kuhu saab sisse ainult dokumendi alusel? tahavad kangesti sinna mingit riiki kohale viia- viigu siis Ossinovski, las ravib seal narkomaane ja alkohoolikuid. Või see ministeerium, kes iganes meil lõimumisega tegeleb. Oleks kasu mitu korda rohkem.

Ja see Jõhvi logistikapark - ma küll ei tea, mis ajal ja millal tehti, aga kas siin ei võinud plaanid pekki keerata venemaale kehtestatud sankstioonid ja kogu see krempel?
            Ja mis suurt oskusjõudu see logistikapark vajab, mida ida-virumaal ei ole?

Julgeolukurisk - Riigikontroll viitab, et pigem on selle asutuse sinna kolimine julgeolekurisk kui selle mitte sinna kolimine.
            Ja narvas elab (wiki andmetel) 58K inimest. Ei sure ta veel kuhugi välja. Ja veelkord - kohalikku elanikku rõõmustab tõesti rohkem see kui sajad lapsed saavad heades tingimustes kooli ja trenni. MItte see, et kolm kokka ja 4 valvurit töökoha said.

Kommentaar

Kui ühe asutuse kolimisele kulutatakse 50M eurot siis on see lauslollus. Palju paremini teeniks see tagasi kui pakutaks ääremaadele maksusoodustusi, et elavdada majandust ja ettevõttlust ning motiveerida inimesi kolima tagasi väikekohtadesse.

Kommentaar

Narva inimestel on, ma kordan, täiesti siiralt pohhui sellest SKA-st. See ei ole see asutus, mida väevõimuga sinna transportida - see ei näita Narva elanikele absoluutselt kõige vähematki. SKA ümber toimuv võib, jah, Narvale signaali anda, et sinna ei taheta minna, aga kohalikel elanikel on sellest signaalist konkreetse asutuse puhul siiralt savi.

Kui asja uba on selles, et riik ei saa kõike teha kasumlikkuse eesmärgil (millega ma olen nõus), siis andke andeks, mil moel SKA kolimine oma varjamatuses ebakasumlikkuses ühelegi Narva elanikule mingit julgustust annab või kellegi mõttemalli muudab? Keegi ei hakka Eestit rohkem armastama või ükski Paemurru asumi elanik vähem Putleri telekanaleid vaatama selle pärast, et Pähklimäe asumisse mingi kolakas püsti pannakse.

Tõid enne välja paralleeli, et keegi ei kiunuks, kui asutus Tartusse kolitaks. Tõsi, absoluutselt tõsi. Aga ma meenutan sulle, et suur osa Tartu inimestest ei ela ka nii vaimselt ja füüsiliselt perses keskkondades nagu suur osa narvalasi, keda, ma jõuan jälle ringiga tagasi asja tuumani, ei koti see kuradi kool ab-so-luut-selt, sest neil on riigile hoopis teised ootused.

Kogu see "me peame SKA sinna kolima, sest muidu me näitame Narvale, et me ei hooli" jutt meenutab mulle Kosmosemuttide üht koomiksiriba.

-- "Marta, jõle pohmakas on, kohutavalt sitt on olla. Ole sõber, lippa poodi, too limpat."
                ...Marta lippab poodi...
                -- "Juula, näe. Poes limpat ei olnud. Aga ma tõin sulle küpsist."
                Asi ei olegi SKA-s kui võluvitsas. See on lihtsalt aktuaalne näide. Me võiks vahetada SKA mille iganes muu asutusega ja me teeks läbi täpselt sama rituaali, et ei ikka ei sobi sinna viimine. Mina, vastupidi leian, et SKA sinna viimisest oleks ka väljaõppes kasu. Seal õpetatakse tollitöötajaid ja ka politseinike, kes saaks seal kindlasti praktikana hea kogemuse (siin, tõsi küll võiks vaielda selle üle, et äkki võiks seal praktikabaasi luua). Paljud mu klassivennad läksid korrektsiooni sinna õppima ja hiljem läksid Viruvanglasse tööle. Ka näiteks mingi Haridus ministeeriumi sinna viimine ei annaks otseselt midagi juurde. Ühegi riigiasutuse otsene viimine ei too otseselt kasu kohale. Mina väidan seda, et kui tulevad asutused, tuleb ka vajadus muude asjade järgi. Näiteks söökla koolile, mis vajaks kohaliku toetust kokkade ja muu personali poolt. Kui söökla on kehv, äkki hakkavad inimesed linnapealt sööki otsima, tekib vajadus luua neid kohti. Ühiselamu töötajate jaoks tekib vajadus. Võib-olla pesumaja jne. Me saame jäämagi väita, et Paša ja Volodjat see ei koti ja ei muuda patriootlikumaks. Ei pruugi muuta, ab-so-luut-selt. Aga äkki kohalik pereema Marina, kes lasti Krenholimst lahti saab nüüd tööd seal. Äkki pereisa Vladimir hakkab õhtuti taksot sõitma, sest tudengid tahavad õhtul Narva-Jõesuusse minna.

SKA ei ole imevits. Kaugel sellest. Aga sellist hõbekuuli ei olegi olemas (kui ehk kogu riigikogu sinna ei koliks). Aga see oleks vähemalt samm.

Siin kohal, siiski siin kohal sind sõbraks kutsumata, mainin et mõistan su argumente ja need on põhjendatud, kuid paraku jääb siiski Status quo kehtima. Ja mul kahju sellest, et SKA see "kannataja" oli. Aga me võime vahetada mis iganes asutuse vastu ja tulemus oleks sama. Mul ei ole vaja nui neljaks nad sinnaviia. Ma leian, et nende koolisisu on mingil määral seotud piirilinnaga ja seega oleks loogiline.

Kosmosemuti koomiksiga meenub kui makra seisis kahe munaga ja vares ütles talle: "Et sa meenutad ühte Eesti linna!"
                "Paide või?"
                "Oled oled Paide".
                Ma arvan, et asi on siin siiski eestlaste kui inimeste hoiakus, et Ida-Virumaale ei taha keegi minna. Ja kui me vaatame SKA näitest kõrvale, siis see jääks samaks iga asja puhul. Tuleks investeerida ka soojatrassidesse ja lasteaedadesse ja nii edasi, aga kui pole töökohti ja asutusi, siis ei ole varsti enam inimesi. Vaata kasvõi Sirgalat.

Kommentaar

Algselt postitas orbitaaljaam Vaata postitust
                  Ja see Jõhvi logistikapark - ma küll ei tea, mis ajal ja millal tehti, aga kas siin ei võinud plaanid pekki keerata venemaale kehtestatud sankstioonid ja kogu see krempel?
                  Ja mis suurt oskusjõudu see logistikapark vajab, mida ida-virumaal ei ole?

Julgeolukurisk - Riigikontroll viitab, et pigem on selle asutuse sinna kolimine julgeolekurisk kui selle mitte sinna kolimine.
                  Ja narvas elab (wiki andmetel) 58K inimest. Ei sure ta veel kuhugi välja. Ja veelkord - kohalikku elanikku rõõmustab tõesti rohkem see kui sajad lapsed saavad heades tingimustes kooli ja trenni. MItte see, et kolm kokka ja 4 valvurit töökoha said.
                  Inimesi ei ole. Seda ei ole Ida-Virumaal. Narvas oli aastal 2000 ligi 80k elanikku. Inimesed kolivad ära Ida-Virumaalt, sest seal ei ole tööd.

Algselt postitas zelee Vaata postitust
                  Kui ühe asutuse kolimisele kulutatakse 50M eurot siis on see lauslollus. Palju paremini teeniks see tagasi kui pakutaks ääremaadele maksusoodustusi, et elavdada majandust ja ettevõttlust ning motiveerida inimesi kolima tagasi väikekohtadesse.
                  See on nagu astmeline tulumaks, et karistatakse edumeelseid või siis lihtsalt registreeritakse firma äärealale.

Kommentaar

Ma arvan, et asi on siin siiski eestlaste kui inimeste hoiakus, et Ida-Virumaale ei taha keegi minna.
                    Täpselt selles point ongi ja siinkohal sa ise põhjendad, miks see idee pole hea.

Kommentaar

Algselt postitas futbolidipaul Vaata postitust
                      Inimesi ei ole. Seda ei ole Ida-Virumaal. Narvas oli aastal 2000 ligi 80k elanikku. Inimesed kolivad ära Ida-Virumaalt, sest seal ei ole tööd.

See on nagu astmeline tulumaks, et karistatakse edumeelseid või siis lihtsalt registreeritakse firma äärealale.
                      Näed vastuolu? Et ühelt poolt on probleem, aga lahendus põhimõtteliselt ei sobi.

See kuhu firma registreeritud on ei tohiks omada mingit tähtsust vaid soodustused peaks määrama reaalne tegevuskoht. Ja mis värk on astmelise tulumaksu kartmisega? De facto peaks ju praegugi pmst olema astmeline tulumaks, kuid keegi ei nimeta seda nii.

Kommentaar

Algselt postitas futbolidipaul Vaata postitust

Eesti rahvaarv ongi languses. Seda nii negatiivse iibe kui väljarändamise tõttu. Linnadest - mae itea, kas üldse mõne linna elanike arv on aastast 2000 suurenenud?
                        Ja üks teater, kontserdimaja, jäähall või serverite park loob seal rohkem töökohti ja pakub inimestele rõõmu kui loll raha raiskamine. Sest veel, ja viimast korda - küsi narvaka käest, kas ta eelistaks mingit kooli keset linna või renoveeritud maja või lapsele huviringi.

-e- veel Ekspressi
                        Rõõmsate inimeste arvu kasv muudaks ka elu turvalisemaks, seda enam, kui ka töökohti lisanduks.
                        Mõni kuu tagasi käisime perega Tartus Teaduskeskuses Ahhaa. Külastajaid oli palju, kõlas jutusuminat eesti, vene ja läti keeles. Ja mis kõige tähtsam, inimesed olid rõõmsad. Olime meiegi. Pole kahtlustki, et sedalaadi keskust on tartlastele ja paljudele teistelegi vaja, mida näitab ilmekalt suurena püsiv külastajate arv: 2015. aastal käis haridusministeeriumi, Tartu linna ja Tartu ülikooli loodud teaduskeskuses 214 000 inimest. Samal aastal külastajate seas tehtud küsitlusest aga selgus, et mitte ühtegi rahulolematut nende seas polnud.
                        Ent kas narvakatele on vaja sisekaitseakadeemiat? Kas see muudaks nad rahulolevamaks ja nende elu rõõmsamaks? Vaevalt. Pigem rõõmustaks uue Hugo Bossi poe avamine Narvas linnaelanikke rohkem kui sinna sundasumisele toodud riigiasutus, millega pealegi lõviosal linlastest kokkupuuteid ei ole. Kui 2004. aastal toetas riik Tartus õiget asja, siis nüüd on küll vastupidi.
                        Praegu aga vaatab valitsus minevikku – et kui värskeid ideid enam pole ja sihid ähmased, siis hakatakse olemasolevaid klotse ringi tõstma.

Ahhaa keskus meenutab mulle veel üht asja: nimelt toona osales riik uue, tulevikku suunatud ettevõtte loomises. Praegu aga vaatab valitsus minevikku – et kui värskeid ideid enam pole ja sihid ähmased, siis hakatakse olemasolevaid klotse ringi tõstma. Mille muuga seletada enam kui 50 miljoni euro ärapõletamist ühe vana asutuse kolimiseks ühest linnast teise, kui sama rahaga saaks Narva teha midagi uut. Kas või tartlastest eeskuju võtta ja ehitada ka piirilinna sisuka, avastamisrõõmu pakkuva keskuse, kus mängulise lähenemise kaudu saaks ühtlasi tutvustada eesti ajalugu ja kultuuri. Usun, et see keskus saaks tuhandete Narva perede meelispaigaks ja seda külastaks palju turiste ka Venemaalt. Rõõmsate inimeste arvu kasv muudaks ka elu turvalisemaks, seda enam, kui ka töökohti lisanduks.
                        Aga ilmselt jääb see siniseks unelmaks. Valitsuse jäärapäine käitumine sisekaitseakadeemia ja muude asutuste äraviimiseks Tallinnast hakkab üha enam meenutama vaimset hälvet, mida meditsiinikirjanduses tuntakse obsessiiv-kompulsiivse häirena. Sellest häirest vaevatud inimese tegevust juhib sundmõte-kinnisidee, mille vastu ei aita ükski argument. Haiguse üheks avaldumisvormiks on mööbli ümberpaigutamine kodus. Haige tassib katkematult mööbliesemeid ühest kohast teise, kuigi selleks puudub igasugune vajadus. Samamoodi näib olevat juhtunud ka valitsuse ja tema sisekaitseakadeemia-plaaniga: „Me peame viima akadeemia Tallinnast ära. Tallinnast ära. Ära, ära, ära!“
                        Ma siiski ei usu, et valitsuses istuvad vaimust vaevatud. Paraku murelikuks teebki see, kui pealtnäha terve mõistusega inimesed käituvad nagu haiged. Rõõmu asemel pahameele külvamine on pealegi ohtlik. Riigi julgeoleku õõnestamisest rääkimata.

Kommentaar

Algselt postitas zelee Vaata postitust
                          Zelee, siis peaks tegema maksusoodustused tervele Eestile, välja arvatud Harjumaa. Võib-olla see peatakski ääremaastumist aga küsimus on, kes siis lõpuks makse maksaks ja kuidas me riigieelarve kokku saame?

Kommentaar

Kas on kirja pandud eesmärgid mida soovitakse saavutada? Või üritatakse toote kvaliteeti parandada lihtsalt rooste üle värvimisega?

Kommentaar

Aga kuidas me saame inimesi Ida-Virumaale? Ja ise kordan ka viimast kord, kusjuures olles ise Ida-Virumaalt pärit, et korda tehtud lasteaed ei hoia seal inimesi! See teeb praegusel hetkel asju paremaks, aga kui korda tehtud lasteaed ja kontserdimaja on ainukesed asjad seal, siis need noored lähevad sealt ära.

Kusjuures serveripargi loomine ei ole ka paha mõte, aga ma ei tea mitut sellist riikhaldab?

Edukatele inimestele töökohtade loomine üle riigi ei ole edukate karistamine! Mul on sõpru, kes elavad Narvas ja nende peamine mure ongi selles, et sa võid siin peapeal seista ka kui tahad ise majasid remontida, aga inimesed ei taha tulla, sest neil on mujal mugavam. Kui me loome sinna serveripargi või uue tehase, siis me saame ka inimesi sinna püsivamalt. SKA oleks üks samm selles pikas tees. Aga me ei taha seda teha, sest see ei sobi mugavustega.

Huvitav mõtte koht on Tapa ja sõjaväe osa. Kas keegi saab eitada, et see on seal elu elavdanud? Luuakse kasvõi uusi pizzakohvikuid. Tulevad sinna ka ajajooksul muud lisaväärtused. Ma tean inimesi, kes käivad Tapale tööle Rakverest, Jõhvist ja Tartust ja samuti tean neid, kes on perega ka sinna kolinud. Kellegi elu ei ole pärast Tapa linnaku elavnemist purunenud või seisma jäänud ja oi kui paljud neist väitsid, et lähevad Kaitseväest ära ja nii edasi. Sama oli ka väeosade kolimisega Tallinna kesklinnast Ämarisse ja mujale.

Algselt postitas Marduk Vaata postitust
                              Kas on kirja pandud eesmärgid mida soovitakse saavutada? Või üritatakse toote kvaliteeti parandada lihtsalt rooste üle värvimisega?
                              Vot see on hea küsimus!
                              Last edited by futbolidipaul; 15.03.17, 14:26. Põhjus: Marduki postitus

Kommentaar

Algselt postitas Gallacher Vaata postitust
                                Zelee, siis peaks tegema maksusoodustused tervele Eestile, välja arvatud Harjumaa. Võib-olla see peatakski ääremaastumist aga küsimus on, kes siis lõpuks makse maksaks ja kuidas me riigieelarve kokku saame?
                                Kas muud varianti ei olegi olemas kui "Kõik või mitte keegi"? Sellise suhtumisega ei jõuagi mitte kuhugi. Kas valgamaa ja järvamaa on võrdses seisus? Ida-Virumaa ja Tartumaa on võrdsed? Ei. Piirid kus on vaja järeleaitamist saab paika panna. See, et keegi saab maksusoodustusi ei tähenda, et makse üldse ei maksta.

Kommentaar

Working...
                                X