Vivatbet

Collapse

320x50 ülemine bänner

Collapse

Teadaanne

Collapse
No announcement yet.

Vabaduse sammas / Vabadussõja monument

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Kustuta kõik
new posts

Algselt postitas Nohik Vaata postitust
    NATS!!

Kümme tähemärki
    miks siis?

Kommentaar

olin nädalakese puhkusel. lisaks sellele oli soe ja paistis päike. seetõttu oli mul tööle suundudes tuju hea ja samm reibas. vabaduse väljakule jõudes oli alguses kõik hästi. seejärel ma aga kiljatasin. ja siis kiljatasin veelkord. sellele järgnes oksendamine, täisoksendatute ees vabandamine ja muu kaasnev.

idee-ideeks, aga esteetilisest vaatenurgast vaadatuna pole ma midagi nii rõvedat ammu näinud. vähe sellest, et see faking kujund on rõve, lisaks on see ikka päris sitalt teostatud. no kui ikka ei suuda teha klaasist nii, et palace'i juurde plaatide liitekohad näha poleks, siis faking vali mõni muu materjal. igatakes on see päevavalguses hiiglaslik, väga roheline ja jätab muljetagasihoidlikust ehituskvaliteedist. viimane pole ilmselt tõsi, aga mulje on jäetud.

vähemalt on mul heameel tõdeda, et kriitikute skeptitsism on olnud põhjendatud! me ju faking ütlesime, jobud!
      «Kuule, konn, kas vesi on soe?»
      «Mina istun siin, muide, nagu konn, aga mitte nagu termomeeter!»

Kommentaar

Algselt postitas rohelineKonn Vaata postitust
        olin nädalakese puhkusel. lisaks sellele oli soe ja paistis päike. seetõttu oli mul tööle suundudes tuju hea ja samm reibas. vabaduse väljakule jõudes oli alguses kõik hästi. seejärel ma aga kiljatasin. ja siis kiljatasin veelkord. sellele järgnes oksendamine, täisoksendatute ees vabandamine ja muu kaasnev.

idee-ideeks, aga esteetilisest vaatenurgast vaadatuna pole ma midagi nii rõvedat ammu näinud. vähe sellest, et see faking kujund on rõve, lisaks on see ikka päris sitalt teostatud. no kui ikka ei suuda teha klaasist nii, et palace'i juurde plaatide liitekohad näha poleks, siis faking vali mõni muu materjal. igatakes on see päevavalguses hiiglaslik, väga roheline ja jätab muljetagasihoidlikust ehituskvaliteedist. viimane pole ilmselt tõsi, aga mulje on jäetud.

vähemalt on mul heameel tõdeda, et kriitikute skeptitsism on olnud põhjendatud! me ju faking ütlesime, jobud!
        sinu arust.
        Algselt postitas Iceman
        Hofnari maitse totside suhtes on ikka ülekõige.

Kommentaar

Algselt postitas hofnar Vaata postitust
          sinu arust.
          noh tegelikult ka Kunstnike Liidu, Arhitektide Liidu jne arust, aga mida need lõngad ka teavad

e: pealegi on teil kusagilt kaugelt küll mõnus kommenteerida, aga mina pean seda iga päev vaatama.

Kommentaar

see on ikka üks jõuline ja ilus vemmal, tulen neljapäeval imetlema ja pildistama.

ilus. nii ilus.
            When I get sad, I stop being sad and be awesome instead. True story!

Kommentaar

Kuule konn aitab juba küll, sa oled naeruväärne.

Tõsiselt uhke tunne on, et lõpuks on tasutud auvõlg nende meeste ees, kes võitlesid relv käes meie riigi ja rahva iseseisvuse eest.
              Ma ka laulupoe ajaks sinna lilli viima, pildistama ja imetlema. Teen väikse mõtteliigutuse ka meie sambavastaste poole. Luuserid.
              On ainult üks klubi - TARTU TAMMEKA!
              I don’t care what you think of me!
              Unless you think I’m awesome – in which case, you’re right! Carry on…

Kommentaar

Algselt postitas Kebab Vaata postitust
                Kuule konn aitab juba küll, sa oled naeruväärne.

Tõsiselt uhke tunne on, et lõpuks on tasutud auvõlg nende meeste ees, kes võitlesid relv käes meie riigi ja rahva iseseisvuse eest.
                Ma ka laulupoe ajaks sinna lilli viima, pildistama ja imetlema. Teen väikse mõtteliigutuse ka meie sambavastaste poole. Luuserid.
                Jah, sest seda auvõlga saab tasudagi ainult nii, et postitame sadade miljonite eest keset linna ühe posti ja risti sinna otsa. Siis on väärtustatud ja lugu peetud, ükskord ometi.

ja olgu öeldud, et kogu konna jutt siin teemas ei ole kuskilt otsast naeruväärne. olgu ka see kohe öeldud, et keegi ei pea hakkama nüüd minu postituse peale tormama midagi vanaisadest ja mälestustest selgitama, kuna ma ei kavatsegi hakata selle samba fännidega siin netis vaidlema - isegi päriselus on olnud võimatu neid "oma õige tõe" raiujaid kasvõi lihtsalt natuke asjadele teise nurga alt mõtlema panna. tahtsin vaid ära mainida, et ei jääks siin liialt ühepoolne arvamus domineerima.
                armastan ma headust üle kõige vihkan lolle

Kommentaar

Kui ma emotsioonivabalt mõtlen, siis ei peagi see sammas kõigile meeldima. Aga ega sambavastased emotsioonitusega ei ole just hiilanud, see kisa on mulle olnud täiesti vastuvõtmatu. Oleks vastalised rahulikult omi seisukohti välja öelnud, siis oleks ma neid kuulanud aga hüsteerikud pole mulle kunagi meeldinud. Seega ütlen veelkord neile hüsteerikutele (ka konnale) mõeldes - luuserid.
                  On ainult üks klubi - TARTU TAMMEKA!
                  I don’t care what you think of me!
                  Unless you think I’m awesome – in which case, you’re right! Carry on…

Kommentaar

Olles sajandeid olnud samba toetaja, siis pigem esitas sellise küsimuse: mis on Tallinnas üldse viimane asi, mis on kõigi osapoolte poolt imeilusaks nimetatus? Viineriputkad või? Kalevipoeg ei sobi kah.

Seega ma pigem väidaks, et täiesti võimatu on püstitada midagi sellist, mille peale mingid lõngad pillima ei hakkaks. Alati on kas materjal vale või disain vale või varjab vanalinna tornid või merevaate ära. Suck it up nagu!

Kommentaar

19 aastat tagasi olid vist kõik ühel meelel, et Liis Tappo on kõige ilusam. Valimised toimusid Tallinnas, aga tegu nagu sambagagi ikka terve Eesti asjaga.

Kommentaar

Algselt postitas Martin Vaata postitust
                        Olles sajandeid olnud samba toetaja, siis pigem esitas sellise küsimuse: mis on Tallinnas üldse viimane asi, mis on kõigi osapoolte poolt imeilusaks nimetatus? Viineriputkad või? Kalevipoeg ei sobi kah.

Seega ma pigem väidaks, et täiesti võimatu on püstitada midagi sellist, mille peale mingid lõngad pillima ei hakkaks. Alati on kas materjal vale või disain vale või varjab vanalinna tornid või merevaate ära. Suck it up nagu!
                        word dog, ossid nagu mina peavad seda sammast normaaaalseks ja igast kunstijobud ja muud lõngad dissivad seda. tho mul tunne, et enamasti sellepärast, et nende käkerdisi vastu ei võetud.
                        Algselt postitas Iceman
                        Hofnari maitse totside suhtes on ikka ülekõige.

Kommentaar

Algselt postitas Martin Vaata postitust
                          Seega ma pigem väidaks, et täiesti võimatu on püstitada midagi sellist, mille peale mingid lõngad pillima ei hakkaks.
                          Samas mina usaldaks "lõngade" arvamust rohkem, kui žüriis olnud Laine Jänese või Urmas Reinsalu arvamust. Ühed on ikkagi asjatundjad, kes saavad aru ruumilisest kontekstist. Teised on diletandid, kelle arvamus jääb tasemele "Oi, näe peegelpinnad. Kui tore."

Ja see Kalevipoja ja Viineriputkade näide on muidugi hea sinu poolt. Mõlema "konkursi" võitja oli juba enne "konkurssi" teada. Arusaadav ka, Keskerakonnal oli vaja ju oma rahastajatele kuidagi tasuda. Samas Tallinna Uue Raekoja hoone püstitamiseks koostati 100% asjatundlik žürii nii eestlastest kui ka välismaalastest ning tulemusena võitiski ebaharilikult moodne ja eriline hoone, mille vastu "lõngad" ei protesti.

Žüriiliikme Laine Jänese arvamused Vabadussõja Monumendi töödest. Halenaljakas tekst minu arvates.

Laine Jänes:

Libertas
                          Oli konsensusliku valiku tulemus. Kunstilises mõttes pole kindlasti tippteos, kuid vastab riigihanke poolt seatud tingimustele ja eesmärgile tähistada just vabadussõja võitu. Selle töö valimine esikohatööks on mõnes mõttes lõivu maksmine 30ndatel püstitamata jäänud vabadussambale. Kaasaegsusele ja modernsusele ei pretendeeri, küll aga tuleb selle idee selgelt välja.
                          Meie inimesed
                          Erakordselt tugev töö. Vaieldamatult kaasaegseim ja hea stiilitunnetusega, kuid ei vasta monumendi eesmärgile. Pigem sobiks kommunismiohvrite mälestusmärgiks; sel on vaikne leinav sisemine jõud. Tal puudub üheselt mõistetav idee ja ka paraadväljak tseremooniaüritusteks. See töö on pigem leinav, mitte vabadust kuulutav.
                          Illusioon
                          Idee on meeldiv – peegelpind, valguse paljunemine. Samas on küsitav klaaspeegli kasutamine. Ruumilahendus hea, olemas on sammas.
                          Mõõk II
                          Kavandi idee on väga sümpaatne – murtud erinevatest ajastutest mõõgad. Vabaduse idee on siin üldisemalt edasi antud. Kolonnaad tekitab jõulisust. Selle töö suurim miinus on, et sarnane töö on Jüriöö pargis juba olemas.
                          Koit I
                          Erilist emotsiooni ei pakkunud.

Kommentaar

Algselt postitas eika Vaata postitust
                            ...võitiski ebaharilikult moodne ja eriline hoone, mille vastu "lõngad" ei protesti.
                            Oota ainult, kui seda klaaskindlust kunagi ehitama hakatakse. Siis tuleb betoon saepuruga vahetada ja klaasid plekiga, lisaks on ta siis liiga kallis ja suursugune ja üldse täiesti ebaefektiivne.

Kommentaar

Kebabile vastuseks võin kinnitada, et samba oponendid argumenteerisid oma seisukohti suhteliselt hästi, aga sõjaministeerium otsustas asja endale omaselt, ehk siis jõupositsioonilt. Seda nii komisjonis, kui ka järgnenud arutelu ajal.

Kusjuures ma olen vabalt nõus, et igal kavandil on vastaseid, aga kui kõige olulisemad kunstnike ja arhitekte ühendavad organisatsioonid on eesti tähtsaima monumendi kavandi vastu, siis minu arvates ei tohiks sõjaminister neist üle sõita. Nüüd juhtus see mida tegelikult ei tahetud ju saavutada - meie tähtsaimat võitu iseloomustab monument, mida oluline osa rahvast säärasena heaks ei kiida.

Mis sõjameeste mälestusse puutub, siis tänaseks on kõik vabadussõja veteranid surnud ning nende mälestuse jäädvustamisega ei olnud vaja paaniliselt kiirustada. Samuti pole ma põrmugi kindel, et maailma ühe usuleigeima riigi sõjamehed tahavad olla mälestatud läbi kristliku sümboli.

Aga sitta sest. Kuna maha seda enam keegi ei lammuta siis jääb ta meid vastavalt rõõmustama või oksele ajama meie või meie riigi elupäevade lõpuni. Seniks on aga lihtsalt tore kuulata aeg ajalt JMKE lugu Monument:

Kommentaar

Mulle meeldib, Vabadussõja võidusammas on lihtne ja võimas. Ehk oleks võinud olla veidi sihvakam, praegu on veidi kohmakas.

Rist on juba iidne võimas sümbol, ristimärgi seostamine ainult risitusuga või leinasümbolina on lühinägelik rumalus. Kuna seda konkreetselt Eesti riiklikku autasu, Vabaduseristi II liigi 1. järgu risti välja polegi antud, siis anti see sümboolselt kogu eesti rahvale. Päris vahva mõttekonstruktsioon.

Vaatasin ka teisi kavandeid, no ei olnud midagi nii head. Olid sürrealistlikud ja arusaamatud lahendused.

Tegelikult võiks Eesti avalikus ruumis ja linnapildis üldse rohkem skulptuure jm kunstiteoseid olla, meil on neid kuidagi vähe.
                                Piraajadel on teravate kolmnurksete hammastega võimsad lõuad, tema hambaread meenutavad saagi. Ohvrit otsivad piraajad lõhna järgi ja tungivad talle kallale. Nad võivad looma või inimese ära süüa või tekitada eluohtlikke vigastusi.

http://www.jkpiraaja.ee/

Kommentaar

Working...
                                X