Vivatbet

Collapse

320x50 ülemine bänner

Collapse

Teadaanne

Collapse
No announcement yet.

Päevapoliitika

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Kustuta kõik
new posts

Algselt postitas Andres. Vaata postitust
    See oli jõhker ja alatu, tundub et Zelenskõi toodigi vaid mõnitamiseks kohale. Väga kahju.
    Pole ammu millegi peale nii vihastanud, kui see alatu sitt, mida need kaks korraldasid. Faking prügi inimesed. Tüübid pole päris elu näinudki. Putini perselakkujad lihtsalt! Argpüksid.

Krt kui nt Hiina võtaks USAst paar osariiki ja siis tapaks ja vägistaks, kas siis võiks Trumpile öelda, et yo till, ise oled süüdi selles sõjas + anna nüüd see/need tükid ära.

Kommentaar

Algselt postitas taku* Vaata postitust
      paranda mind, kui eksin aga minuarust memorandum ei = lepinguga? ja sealt vist kaitsegarantiisid ei nõutud ka ju?
      moraalne kohustus ja coronald pump ei käi eriti kokku nah. see on umbes sama tier nali, nagu poliitiline vastutus vms.

mitte, et ma siin nüüd burgereid kaitsta üritaks vms. aga imo kohustust neil ei ole.... sibul lasi selle memorandumi 14 juba potist alla.... bama ja trump1 ei teind muffigi
      Siis ei kehtiks ka misiganes kokkulepe maavarade suhtes (zelenskil igasugune õigus selles kahelda, kui sellega ei kaasne reaalseid samme). Ja selles valguses, et see memorandum on "aind mingi paber" kõlab tiblade ja nende suuvoodrite määgimine "lubadusest, et NATO ida poole ei laiene" eriti haledana, sest seal polnud isegi mingit paberit, vaid usakas, kes olla rääkinud terve nato kui organisatsiooni eest.

Antud valge maja fopaa on puhtal kujul vance ja trumpi möödalask, sest nad arvasid, et ülbitsevad ainult ukrainaga, kellel tõesti pole vast "mingeid kaarte", aga seda alandamist vaatas terve maailm ja nihe nö USA sõprade seas - poliitikute kui ka rahva hulgas - on igal juhul tajutav.

Kommentaar

Algselt postitas taku* Vaata postitust
        paranda mind, kui eksin aga minuarust memorandum ei = lepinguga? ja sealt vist kaitsegarantiisid ei nõutud ka ju?
        moraalne kohustus ja coronald pump ei käi eriti kokku nah. see on umbes sama tier nali, nagu poliitiline vastutus vms.

mitte, et ma siin nüüd burgereid kaitsta üritaks vms. aga imo kohustust neil ei ole.... sibul lasi selle memorandumi 14 juba potist alla.... bama ja trump1 ei teind muffigi
        Paistab jah et on sönastatud nii, et "tagatis" ei ole päris "garantii" ja slaavi keeltes on nende jaoks ainult üks söna mida burgerivennad ka nac ära kasutasid .

Ehk siis sisuliselt seaduslikku kohustust Ukrainat söjaväeliselt kaitsta jänkid omale ei vötnud.

December 2024 marked the 30th anniversary of the signing of the Budapest Memorandum by which Ukraine gave up its nuclear arsenal.
        “Just because you're offended, doesn't mean you're right.”

Kommentaar

Budapesti memorandum on umbes 3 suurusjärku siduvam asi kui Bushi (või kes iganes seal konjakilauas esimesena täis jäi) loba, et kui Saksamaad taasühendatakse, siis NATO rohkem ida suunas ei laiene. Mis üldse ei takista tibladele selle rõhuda kui massiivsele reetmisele lääne poolt nende rahuarmastava impeeriumi vastu.

Kommentaar

sibul ajabki normaalsed inimesed nutma.

Kommentaar

Su kaine mõistusega kokkuvõttes ei peatuta sellel, et Zelenskõi autost väljudes sai ta kohe Trumpilt pilgata riietuses osas. Lisaks oli ruumi millegipärast ilkuma lastud tuntud äärmuslase Marjorie Taylor Greene (pmst veel kreisim vandenõuteoreetik kui Helle-Moonika Helme meil) poiss-sõber, kes sai samuti Zelenskõi riietuse kallal võtta. Mis tundub mulle eriti madal ja kahepalgeline, kui arvestada mis palagani Muskil lastakse valges majas korraldada ja siis ei huvita lips ja pintsak kedagi. Lisaks on maru kahtlane, et üritusele sai olla akrediteerimata TASSi meediatöötaja (Venemaa riiklik uudisteagentuur) ning et Venemaa propagandistid on juba varasemalt ette pasundanud, et kui Zelenskõi USA-sse lepet sõlmima läheb, siis saab ta seal korralikult häbistatud, ja nii täpselt läkski.

Seda absurdi on nii palju. Kasvõi see vabanduse nõudmine. Mitu korda on Trump või Vance vabandanud, kui nad mingit sitta välja pilluvad või numbritega manipuleerivad? Zelenskõi nimetamine diktaatoriks, toetustega vassimine jne. Või mitu korda on Putini suhtes kriitilised oldud või talle survet avaldatud? Ma näen hetkel vaid maaslamaja peksmist ja ohvri süüdistamist nende poolt, kelle võimuses oleks aidata. Ja siis veel jääb ülbust üle, et süüdistata Ukrainat tänamatuses. Zelenskõi on USA-d kiitnud ette ja taha nii et paha hakkab. See on täielik lolli mängimine, et arvata üks aitäh veel midagi Vance või Trumpi jaoks muudaks.

Kogu see 2 vs 1 setting (Trump, Vance vs Zelenskõi) oli juba kahtlane. Ma pole muidugi mingi ekspert, aga koledasti tundub mulle, et Trumpil koitis lõpuks, et kiiret lahendust sõjale ei tule ja kõige lihtsam variant on Zelenskõi telepubliku ees ohverdada. Ka pärast ukrainlaste väljaviskamist nentis ta meediale, et tema suurim kühvel Zelenskõiga on, et ta pole valmis sõda lõpetama [Venemaale alistuma neil tingimustel, mis oleks USA-le ja Venemaale sobivad]. Ning mulle tundub kahtlane, et USA väga see maavarade leping kottis. Jah, nad ilmselt ei ütleks päris niisama sellest ära, aga seal läheks aastaid enne kui sellest mingit suurt tulu hakkaks tulema. Pealegi on hulk neist varadest juba venelaste kontrollitud aladel ning kuuldavasti on ka venelased ise ameeriklastele enda varasid pakkunud. Ukraina tundub hetkel olema Trumpi tiimile vaid üks tüütu lahtine ots, millest tuleb kiirelt vabaneda.

Su lühikokkuvõte on väga ühte poole kaldu. Ma ei väida, et ma siin mingit üliobjektiivset vaatenurka pakun, aga jään väga tugevalt eriarvamusele. Ja ma pole üldse nõus, et Zelenskõi asi oli vaid minna millelegi ebamäärasele alla kirjutama. See koosolek oligi minu teadmiste kohaselt, kus pidigi ühe osana puudutama seda, et mis edasi toimuma saab. Ütleme kui sa oleksid täbaras seisus, kas sa annaks niisama eest ära ühe oma viimastest õlekõrtest, kahtlen väga. Sellega võin küll nõus olla, et Zelenskõi ilmselt oleks saanud end Vance provokatsioonile reageerides rohkem tagasi hoida, aga vaiba tõmbasid talt alt teised inimesed ja lõputu lipitsemini ei viiks ka ilmselt kuhugi, kui sinust sisuliselt ollakse juba kellegi teise kasuks loobutud.

"Ja USA asepresidendi litaks sõimamine ei ole ka nagu viisakas." <- see on lihtsalt pahatahtlik tõlgendamine ja kaugel kainest lähenemisest. Isegi kui ta kellegi arust ütles, mis on ka kahtlane, siis enda alla vandudes "cyka blyat" ei tähenda automaatselt, et teine pool on libu, saab ka võtta üldise olukorra iseloomustamisena ja mitte kellegi teise solvamisena.

Trumpi lemmikkanali saatejuht võtab ka muidugi hästi kokku selle hoiaku muu maailma osas, mis USAs praegu valdab: "We run the world. This is an American world, and he’s our proxy. It will all end when we decide."
              https://x.com/wartranslated/status/1895741516049760662
              Kui sa oled kolm aastat (ja veel rohkemgi) sõjas ja sind viib endast välja riietus, siis... jah, me võime siia lisada erinevaid legende ja narratiive luua, kuid ma pakun, et Ukrainas toimub nüüd suurem sisekaemus, kas Zelenskyy või keegi teine peaks juht olema.
              Kui peab paika see Bessenti ja Rubio jutt, et praegune oli kolmas katse leping allkirjastada, siis peaks EU midagi ka tegema hakkama või Ukraina saab pigem uue juhi.

EUga on aint see teema, et kui UA on sõjas ja US toimetab sõjaseisukorras, siis EU näpib ikka veel tilli. Kui lähiajal n.ö rohehullusest ja muust bürokraatiast lahti ei öelda, siis pole muud teha, kui vaadata selle poole, keda eurooplastel meeldib alandada, kuid kes on 70%+ NATOst.

Ma ei imestaks, kui Klichko on see, kes teeb järgmise reisi Trumpi juurde.
              see ei ole minu süü, et sa okaspuu oled

"joon palju ma tahan, aga ikka ta ei saa minust aru"

"Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple."

Kommentaar

Algselt postitas Daz Booob Vaata postitust

Kui sa oled kolm aastat (ja veel rohkemgi) sõjas ja sind viib endast välja riietus, siis... jah, me võime siia lisada erinevaid legende ja narratiive luua, kuid ma pakun, et Ukrainas toimub nüüd suurem sisekaemus, kas Zelenskyy või keegi teine peaks juht olema.
                Kui peab paika see Bessenti ja Rubio jutt, et praegune oli kolmas katse leping allkirjastada, siis peaks EU midagi ka tegema hakkama või Ukraina saab pigem uue juhi.

EUga on aint see teema, et kui UA on sõjas ja US toimetab sõjaseisukorras, siis EU näpib ikka veel tilli. Kui lähiajal n.ö rohehullusest ja muust bürokraatiast lahti ei öelda, siis pole muud teha, kui vaadata selle poole, keda eurooplastel meeldib alandada, kuid kes on 70%+ NATOst.

Ma ei imestaks, kui Klichko on see, kes teeb järgmise reisi Trumpi juurde.
                See riietuse kallal pidev ilkumine on vaid üks näidetest valitsevast vaenulikust ja kahepalgelisest õhkkonnast (ja see kindlasti polnud ainukene trigger, provotseerivat oli seal muudki). Ma ilmselt olen liiga emotsionaalne inimene, aga mulle ei mahu pähe, et kuidas saab see olla okei käitumine külalisega, kes on 3+ aastat täiemahulise rünnaku all olles üritanud oma riiki kaitsta ja seisnud nende väärtuste eest, mida USA ise on aastakümneid maailmas propageerinud. Eriti kontekstis kui su soov on saada rammus tükk maaslamaja varadest endale ning vastu soostud julgeoleku osas lubama et 'ma usun, et Putin austab mind' (kontekstis, vähemalt kuidas ma ja ka ilmselt suur osa ukrainlasi mõistab: pärast seda kui oled loovutanud oma riigi alad Venemaale -- mille puhul on ajalugu näidanud, et Putin on sarivaletaja, kes ei austa kokkuleppeid ja vastutulelikkus agressorile ei tähenda, et ta ambitsioonid seepeale kaoks). Venemaa järeleandmistest pole me jätkuvalt midagi kuulnud, küll aga survestatakse sel teemal pidevalt Ukrainat.

Möönan, et Zelenskõi avalik toetus ukrainlaste seas on võrreldes täiemahulise sõja puhkamisest alates alla tulnud, aga see peaks minu teada olema jätkuvalt üle 50% (ehk siis rohkem kui nt Trumpil Ameerikas). Mul pole küll ees hetkel ühtegi hiljutist Ukraina avaliku arvamuse uuringut, kui siin veel üldse on midagi nii vahetut pärast seda viimast kohtumist, aga mulle tundub küll pigem, et oma rahva seas ta toetus pigem tõusis. Vähemalt hetkeks. Endale jäid silma Zelenskõi konkurentide säutsud (Porošenkolt ja Zalužnõi), kes olid pigem toetavad ja nentisid, et praegu pole koht kriitikaks ja kutsutakse olema ühtsed.

Ja kuna siin varem ka Kusti Salmi säutse välja toodud, siis ma tooks esile tema hiljutise:

"In between the avalanche of tweets, a reminder: support to Ukraine has a price. A year ago, Estonia calculated victory at €120B a year. Even without the U.S., for European Allies & Canada, it means just €16 per citizen per month. Victory has a price as well as defeat." https://x.com/KustiSalm/status/1896127316868428175

Ma usun, et Euroopa paneb rahaliselt nüüd märgatavalt juurde küll, aga murekohaks jääb USA luureinfo ja mingit tüüpi tehnika, millele teist päritolu häid alternatiive on vähe, kui üldse.

Siin aga suht hiljutine video, kus Putin pakub oma maavarasid ja koostööd USA-le:
                "President Putin offers rare minerals deal to the United States and says Russia has significantly larger rare earth reserves than Ukraine."

Kommentaar

See riietuse kallal pidev ilkumine on vaid üks näidetest valitsevast vaenulikust ja kahepalgelisest õhkkonnast (ja see kindlasti polnud ainukene trigger, provotseerivat oli seal muudki). Ma ilmselt olen liiga emotsioonaalne inimene, aga mulle ei mahu pähe, et kuidas saab see olla okei käitumine külalisega, kes on 3+ aastat täiemahulise rünnaku all olles üritanud oma riiki kaista ja seisnud nende väärtuste eest, mida USA ise on aastakümneid maailmas propageerinud. Eriti kontekstis kui su soov on saada rammus tükk maaslamaja varadest endale ning vastu soostud julgeoleku kontekstis lubama et 'ma usun, et Putin austab mind' (kontekstis, vähemalt kuidas ma ja ka ilmselt suur osa ukrainlasi mõistab: pärast seda kui oled loovutanud oma riigi alad Venemaale -- mille puhul on ajalugu näidanud, et Putin on sarivaletaja, kes ei austa kokkuleppeid ja vastutulelikkus agressorile ei tähenda, et ta ambitsioonid seepeale kaoks). Venemaa järeleandmistest pole me jätkuvalt midagi kuulnud, küll aga survestatakse sel teemal pidevalt Ukrainat.

Möönan, et Zelenskõi avalik toetus ukrainlaste seas on võrreldes täiemahulise sõja puhkamisest alates alla tulnud, aga see peaks minu teada olema jätkuvalt üle 50% (ehk siis rohkem kui nt Trumpil Ameerikas). Mul pole küll ees hekel ühtegi hiljutist Ukraina avaliku arvamuse uuringut, kui siin veel üldse on midagi nii vahetut pärast seda viimast kohtumist, aga mulle tundub küll pigem, et oma rahva seas ta toetus pigem tõusis. Vähemalt hetkeks. Endale jäid silma Zelenskõi konkurentide säutsud (Porošenkolt ja Zalužnõi), kes olid pigem toetavad ja nentisid, et praegu pole koht kriitikaks ja kutsutakse olema ühtsed.

Ja kuna siin varem ka Kusti Salmi säutse välja toodud, siis ma tooks esile tema hiljutise:

"In between the avalanche of tweets, a reminder: support to Ukraine has a price. A year ago, Estonia calculated victory at €120B a year. Even without the U.S., for European Allies & Canada, it means just €16 per citizen per month. Victory has a price as well as defeat." https://x.com/KustiSalm/status/1896127316868428175

Ma usun, et Euroopa paneb rahaliselt nüüd märgatavalt juurde küll, aga murekohaks jääb USA luureinfo ja mingit tüüpi tehnika, millele teist päritolu häid alternatiive on vähe, kui üldse.

Siin aga suht hiljutine video, kus Putin pakub oma maavarasid ja koostööd USA-le:
                  "President Putin offers rare minerals deal to the United States and says Russia has significantly larger rare earth reserves than Ukraine."
                  https://x.com/BRICSinfo/status/1896001332739522695
                  Minule ka see Salmi postitus meeldis. Ja meeldis ka küsimus, et palun defineeri võit - ma arvan, et see info on vaja rahale ja kõiglele muule juurde panna, sest inimesed näevad võitu erinevalt.

Kogu see riietuse teema näitabki, et peidus on miskit enamat ning saadud emotsiooni harjal pole mõistlik lainetada.
                  Suures plaanis ju üks seisis oma riigi ja rahva eest ning teine tegi sama.

Mis puudutab Zelenskyy toetust, siis see kriitikute rahustav hoiak pigem viitab sellele, mida mainisin - sisekaemus.

Ja kui sa annad ameeriklastele raha eest oma maad kasutada, siis see ongi julgeolekugarantii. Zelenskyy tahab kaotatud maad tagasi, Trump pole sellega nõus - õigus on mõlemal.
                  Ja ma tuletaks kiirelt meelde, et EU on/oli ka maast huvitatud ja näiteks eilne UK 3 miljardi laen UA-le on seoses venelastelt võetud (täiesti arusaamatu millepärast seda pole lihtsalt kasutusse võetud - Venemaa annab kohtusse?) rahaga.
                  see ei ole minu süü, et sa okaspuu oled

"joon palju ma tahan, aga ikka ta ei saa minust aru"

"Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple."

Kommentaar

Minule ka see Salmi postitus meeldis. Ja meeldis ka küsimus, et palun defineeri võit - ma arvan, et see info on vaja rahale ja kõiglele muule juurde panna, sest inimesed näevad võitu erinevalt.

Kogu see riietuse teema näitabki, et peidus on miskit enamat ning saadud emotsiooni harjal pole mõistlik lainetada.
                    Suures plaanis ju üks seisis oma riigi ja rahva eest ning teine tegi sama.

Mis puudutab Zelenskyy toetust, siis see kriitikute rahustav hoiak pigem viitab sellele, mida mainisin - sisekaemus.

Ja kui sa annad ameeriklastele raha eest oma maad kasutada, siis see ongi julgeolekugarantii. Zelenskyy tahab kaotatud maad tagasi, Trump pole sellega nõus - õigus on mõlemal.
                    Ja ma tuletaks kiirelt meelde, et EU on/oli ka maast huvitatud ja näiteks eilne UK 3 miljardi laen UA-le on seoses venelastelt võetud (täiesti arusaamatu millepärast seda pole lihtsalt kasutusse võetud - Venemaa annab kohtusse?) rahaga.
                    Täiesti vale järeldus. Mõned äriühingud ja kopad kruusaaugus ei peata Venemaa vallutusplaane. Täpselt samasuguse ahvi kiirusega kaovad need sealt nagu USA saatkond Kiievist 2022 a talvel. Või 1975-ndal aastal Vietnamist, kui jamaks jälle läheb.
                    "I like an aggressive team, I want to see a team that is strong, committed and quick on the break.
                    These are things which Atletico fans have always liked, it helps them identify with and love this shirt."

Kommentaar

Mullegi tundub väga hõre loota mineraalide leppele kui julgeolekugarantiile. Varasemalt pole USA ega Venemaa ausõna pidanud ja praeguse üldise suures usaldamatuse õhkkonnas, kus Trump oma kompaniiga pidevalt Kremli jutupunkte kordab ja kannatajat survestab, paistab see lootus eriti küsitav. Enne kui kaevandamiseks jõuab minna on oht, et Trump jõuab mitu korda meelt muuta, eriti olukorras, kus venelased samuti oma maavaradega tema suunas lehvitavad. Küllap venelastega oleks tal ka lihtsam asju ajada ning rahva meelsuse mudimine venesõbralikumaks muutmisel paistab igatahes täistuuridega käivat.

Tean, et üksikutest Muski säutsudest ei maksa lasta end rivist välja viia, aga mulle tundub, et vähemalt kõrva taha tasub panna, et täna ta kiitis takka sellele ideele, et USA peaks NATO-st lahkuma (link). Ma ei imestaks, kui NATO-st lahkumisega ähvardamine saab millekski, millega Trump hakkab sagedasti šantažeerima.

Samuti tundub mulle väga habras uskuda, et Trumpi Ameerika on igal juhul Euroopa seljataga, kui me vaid lihtsalt piisavalt hästi järjepidevalt Trumpi ja Vance isiklikku ego suudame paitada ning paari protsendi jagu oma kaitsekulutusi tõstame. Ma tean, et Euroopa ei saa lubada USA kui liitlase mahakandmist, aga sealt korvist tuleb igatahes mune vähemaks võtta ja enda kaussi pista. Minu usk USA-sse kui meie vankumatusse liitlasse on küll viimasel ajal tugevalt kannatada saanud. Ja isegi kui Trumpi ametiaeg lõppeb, on alati oht, et järgmine võib olla hullem.

Lisaks mulle tundub ka kahepalgeline see suur ohvrirolli võtmine Trumpi poolt, et Ameerika hoiab maailma kohal kaitsvat vihmavarju ja ise selle eest justkui ei oleks midagi saanud. Maailmas liidrirollis olemine ei ole kindlasti neile ainult kulu olnud. Ja jätkuvalt häirib mind kui suureks on mängitud Ukraina toetamine, et lihtsalt oma valijagrupilt punkte korjata. Keskmine Trumpi valija ilmselt peab Ukraina jaoks minevat summat oluliselt suuremaks kui see päriselt on.

Lisaks, üks videomeenutus ajast, kui Rubio veel paistis julgeolekutagatiste olulisusest hästi aru saavat: https://x.com/Kasparov63/status/1896248979094212990

Ma olen selliselt aru saanud, võimalik et valesti, et meid takistab asjaolu, et see oleks mingitest seadustest üle astumine ja siis me kaotaksime justkui tükikese oma moraalsest krediidist ning annaks nõnda punkti Vene propagandamasinale. Kuigi isiklikult arvan, et me ei peaks laskma sellest end heidutada, asjaolud on sedavõrd erakorralised ja meist mittesõltuvalt ning Venemaa enda tegevuse tõttu. Küllap mõni pelgab aga Venemaa vastust, kellel seal jätkuvalt ärihuvid või varad.

-e- Poolakad avavad sel teemal kaarte:
                      ‘No unity’ on seizing Russian frozen assets in west, Tusk says

Poland’s Tusk also revealed there was “no unity” on seizing Russian assets in the west, as even as all leaders agreed it was a good idea, some countries “feared the consequences either for the euro or the banking system”.

“Poland is very strongly pressing for this, but, let’s be real, as we are not in the eurozone, our voice in this discussion will not be decisive,” he said.

But he insisted on the importance of extending EU sanctions against Russia when they expire, despite Hungary’s threat of a veto.

Kommentaar

Selle "Vene raha" kasutamisel mis on külmutatud* on mõned riskid ikka millega peab eelnevalt tegelema ja kuna meie Euroopas oleme ikka Õigusriigid, siis peavad kõik need tegevused olema juriidiliselt kaetud.

1. Raha on ikkagi "Euroopa pankades" ehk nendelt raha ära võtmine omab riski finantsturu manipuleerimiseks. 2. Juriidilised aspektid - võimalik vaidlustada need kaasused erinevates Euroopa kohtu astmetes 3. Kõik peavad nõustuma* 4. Tõestatud "kriminaalne tegevus"
                        Näiteks nagu täna ehk lugesite, siis Soomlased lasid täna selle sigadusi korraldanud tankeri vabadusse - aga see kaasus viiakse kohtusse, mille protsesside pikkuseks hinnatakse umbes 6 aastat. Juura on väga aeglane värk.

Kommentaar

Mullegi tundub väga hõre loota mineraalide leppele kui julgeolekugarantiile. Varasemalt pole USA ega Venemaa ausõna pidanud ja praeguse üldise suures usaldamatuse õhkkonnas, kus Trump oma kompaniiga pidevalt Kremli jutupunkte kordab ja kannatajat survestab, paistab see lootus eriti küsitav. Enne kui kaevandamiseks jõuab minna on oht, et Trump jõuab mitu korda meelt muuta, eriti olukorras, kus venelased samuti oma maavaradega tema suunas lehvitavad. Küllap venelastega oleks tal ka lihtsam asju ajada ning rahva meelsuse mudimine venesõbralikumaks muutmisel paistab igatahes täistuuridega käivat.

Samuti tundub mulle väga habras uskuda, et Trumpi Ameerika on igal juhul Euroopa seljataga, kui me vaid lihtsalt piisavalt hästi järjepidevalt Trumpi ja Vance isiklikku ego suudame paitada ning paari protsendi jagu oma kaitsekulutusi tõstame. Ma tean, et Euroopa ei saa lubada USA kui liitlase mahakandmist, aga sealt korvist tuleb igatahes mune vähemaks võtta ja enda kaussi pista. Minu usk USA-sse kui meie vankumatusse liitlasse on küll viimasel ajal tugevalt kannatada saanud. Ja isegi kui Trumpi ametiaeg lõppeb, on alati oht, et järgmine võib olla hullem.

Lisaks mulle tundub ka kahepalgeline see suur ohvrirolli võtmine Trumpi poolt, et Ameerika hoiab maailma kohal kaitsvat vihmavarju ja ise selle eest justkui ei oleks midagi saanud. Maailmas liidrirollis olemine ei ole kindlasti neile ainult kulu olnud. Ja jätkuvalt häirib mind kui suureks on mängitud Ukraina toetamine, et lihtsalt oma valijagrupilt punkte korjata. Keskmine Trumpi valija ilmselt peab Ukraina jaoks minevat summat oluliselt suuremaks kui see päriselt on.

Lisaks, üks videomeenutus ajast, kui Rubio veel paistis julgeolekutagatiste olulisusest hästi aru saavat: https://x.com/Kasparov63/status/1896248979094212990

]
                          Ega ma olen ka siiani siiralt lihtsalt enda arvamust ja tunnetust kirjutanud ja Trumpi kaitsnud ja pooldanud. Pean ka tunnistama, et alates sellest meetingust ja sellega kaasnevast on mul väga kahetised tunded. Selle kohtumise ja Trumpi taktika kohta lugenud erinevaid arvamusi ja analüüse ning kõige rohkem tundubki kokku minevat see, et Trump tahab olla täpselt samasuguse autoritaarse stiiliga nagu Putin ja Xi ning tema on kõige kõrgemal jõupositsioonil ja otsustab. Muidugi Trumpil oli välispoliitiliselt esimene suur proov ning oli näha, et teda ajas jubedalt närvi ning tuli halva üllatusena, et selline väike Ukraina, kes sellises olukorras näitab iseloomu. Nende olukorda arvestades ta arvas, et Zelensky on madalam kui muru ning tänulik ja tema oleks kaamerate ees saanud Zelenskyt õpetada ja näidata, kes on boss.

Euroopa meedia ja suhtumine on ühiselt, et ainult Trump on halb ja bully (jah oma suhtumise ja üleolevusega feilisiki korralikult). See tuleneb puhtalt sellest, et EL ühiselt otsustas koheselt Ukrainat edasi toetada, aga reaalsuses on naljakas, et Zelenskyt nüüd ülistatakse, et ta käitus ainuõigelt antud olukorras. See on ka väga küsitav EL üritus ja katse Trumpi ego taltsutada ning teades, et Trumpi nõrkuseks on tema kiitmine, siis tehakse vastupidist olukorras, kus tegelikult on mõlemad pooled süüdi.

Ukraina ja Usa olid seda maavarade lepet edasi-tagasi nagu kuuma kartulit lükanud ja lõpuks olid tingimused ja punktid läbi arutatud ning Usa keeldus väga konkreetselt igasugustest konkreetsetest julgeoleku garantiidest juba enne lepingut ja lepingu sõlmimise ajal. Ukraina Ülemraada oli selle mineraalide lepingu heaks kiitnud nii nagu sai kokkulepitud ja Zelensky pidi hakkama ikka ovaalkabinetis kaamerate ees oma julgeolekugarantiisid suruma hakkama. Nii ei tehta ja keegi ei käskinud seda lepingut sellisel kujul sõlmima minna ja oli väga konkreetselt Usa poolt see välistatud ja Ukraina ise oli sellega nõus ja viimasel hetkel kui kõik on valmis hakata kogu maailma ees Valges Majas Trumpi suruma. Trump ütles, et kõige muuga tegeletakse tulevikus ja seda lepingut peaks Ukraina võtma eelkõige varasemate toetuste hüvitamisena ning riigi ülesehitamise finantsina. Trumpil oli eeldatavalt plaan kogu Usa riigi ees jõuliselt särada ja näidata, et tema ei lase Usad ära kasutada ning suutis Usa jaoks fantastilise diili välja võidelda Usale parimate tingimustega ja Zelensky sõltub ainult Usast ja temast. Usa konservatiivid oleks täiesti seitsmendas taevas olnud, sest Trump toob nende Taxmoney tagasi, mida lubas.

Eeldatavasti olid mingid algsed plaanid Venemaa ja Usa vahel Saudi-Araabias ja kõrvalkohtumistega paika pandud ning Venemaa oleks rahust olnud palju rohkem huvitatud kui Usa oleks seda ise eest vedanud. Ukraina oleks arvatavasti okupeeritud aladest pidanud loobuma ning selle eest oleks siis arvatavasti Ukrainale mingeid tagatisi pakutud ajutiselt, et ta nõustuks.

Peale seda kohtumist muutus kogu Euroopa hoiak ühiselt, et me toetame Zelenskyt ja teeme Trumpi maha ja viskame igast kanalist loosungeid, et maailm on muutunud ja peame ning saame ilma Usata hakkama ja Trumpi nägemusele täiesti vastupidiselt suruma sõda jätkuma kuni Ukraina täieliku võiduni. Tariifid pani Trump peale nii Hiinale, Kanadale, Mehhikole ja siis alles meile Euroopale ehk see ei näita mingit eraldi suhtumist EL-i vaid see on Trumpi majandussõda, aga EL järeldas juba sellest selja pööramist. Kui me oleme siiamaani kogu EL-iga sõjaliselt täiesti Usast sõltunud ja liugu lasknud, siis meie õnneks on seda varasemalt probleemideta lubatud, kuna Liberaalidel oli välispoliitika ja mõjuvõim maailmas kõige olulisem asi. Nüüd on Usa poliitika 360 kraadi muutunud ja Trumpi suguse konservatiivi jaoks on sisepoliitika number 1 ja välispoliitika peab ka riigile sisemiselt kasumlikum olema . Trump tahab, et igalpool, kus Usa panus on suurim või kus Usa jõupositsioon kõrgem seda ka tunnistatakse ja näidatakse ka selgelt välja.

Euroopa ei olnud Trumpiga Ukraina teemal algusest peale samal lainel ning Trump jättis EL-i läbirääkimiste laua tagant välja ning väljendama, et tal pole Natot vaja ja meie peaksime tegutsema kuna meie jaoks on sõda olulisem. Kas tõesti on asi puhtalt selles, et EL on paduliberaalne kogu poliitikalt, suhtumiselt kui ka toimimiselt ja Trump on ikkagi ära sildistatud ja negatiivse kuvandiga paremäärmuslik konservatiiv, kelles kogu maailma liberaalne poliitmaastik inimese ja poliitikuna ohtu ning halba näeb. Euroopa Liidu eesotsas näidati täieliku poolehoidu nii Bidenile kui hiljem Harrisele (Va Orban) ja Trumpis nähti Euroopa jaoks katastroofilist presidenti, kes kõik ohtu seab ning kellega väga koostööd ei nähta.

Trump oli kampaania ajal ja ka varem mitmeid kordi selgelt kirjeldanud, mis Euroopa Liidu ja Nato juures valesti on just Usad silmaspidades ning EL hakkas koheselt seda kõike üle võimendama igas Trumpi liigutuses halba nägema. Me siiani oleme täielikult Usa ja Nato vihmavarjust sõltunud ning meil on kogu EL kaitsevõime tervikuna väga poolik, sest sellega pole reaalselt tegeldud ning söjatööstus on samamoodi puudulik ja alla arvestust. Peale Ukraina sõja algust on kogu ELis ühiselt suurendatud massiivselt kulutusi kaitsevõimesse ja tehakse koostööd, et kuidas ühist kaitsevõimet arendada. Samas hetkel on see kõik ikkagi veel täiesti ebapiisav ning oht on suurem kui kunagi varem ja sellegipoolest EL isegi ei üritanud koheselt ise initsatiivi Trumpiga võtta. Selleasemel ajasime täiesti oma rida Ukrainaga seoses ning lihtsalt ootasime, mis saab. Tulid läbirääkimised ilma EU-ta, tuli Vance kõne, tariifid ja nüüd Zelensky meeting ja me lihtsalt materdame Trumpi ja seame Usa liitlasena tugeva kahtluse alla ning nendega enam eriti ei arvesta.

Kommentaar

image.png

Kogu selle juraga meenus ainult see pilt. Muud midagi.
                            Instagram

Twitter

Eesti Lokomotiv Moskva fännid

telekavaataja.blogabet.com

Kommentaar

Kiiruga püüti nüüd lahvatanud jama järel nö "Euroopa ühtsuse" miiting teha kus ülla ülla, juba Prantslased keerasid mingi sita kokku ja ollakse lahendustest taas kaugemal kui lähemal. See Euroopa ühtsus on kõige suurem müüt üldse. Ja seda ütlen mina, kellele see helesinine unistus iseenesest meeldib.

Kommentaar

Mida sealt oodatagi? Et Euroopa suurriigid järsku tunnetavad söjaohtu-eksistentsiaalselt ohtu ja on valmis söjamajandusse üle minema? Saksamaa kulutas eelmine aasta 20x rohkem CO2 kvootidele kui Ukrainale abi andis. Julgeoleku eest ise hoolitseda ja rohepööret edasi ajada on omavahel liiga vastuolus. Ma küll ei usu, et Euroopa julgeolekus saaks suuri, nn garantiisid pakkuvaid muutusi tulla samal ajal rohepööret edasi ajades. See on piisavalt ebareaalne ideoloogia millest tuleb lahti öelda. Vöinoh, äkki on tarbija valmis mingi 5x kallima hinna eest mürske tootma, sest kliima.
                                “Just because you're offended, doesn't mean you're right.”

Kommentaar

Working...
                                X