Algselt postitas Martin
Vaata postitust
Algselt postitas Martin
Vaata postitust
Vastan siiski natukene sinu küsimusele. Peamine probleem meediakriitikute puhul on see, et rääkijad pole ise kunagi asja sees olnud, mõnda telesaadet toimetanud, teinud režiid jne., mõistmaks kuidas asjad toimivad või mis mingi asi täpselt on. Meediakriitikud lähtuvad paljuski täpselt samast vaatenurgast, mis kodusedki televaatajad - meeldib/ei meeldi. Kõik oleks normaalne, kui nad julgeks seda avalikult tunnistada ning mitte proovida meeleheitlikult otsida põhjendusi, miks üks või teine element hea/halb oli. Kohati lihtsalt üle pingutatud. 90% inimestest arvavad, et teised inimesed arvavad täpselt samamoodi nagu nemadki - siit see algab, kohatine soovimatus mõista miks üht või teist asja tehti. Tegelikult tahaks meediast saada siiski konstruktiivsemat kriitikat. ETV võeti juba mõnusa irooniaga viimaseid positiivseid arvustusi, et näe suutsimegi midagi positiivset ära oodata. Kersna veeru kohta ütleks nii palju, et osades tema kirjutistest oli 85% tõtt ja täpseöt seda, mida minagi nägin. Negatiivne reaktsioon tekkiski selle 15% pärast, mis tulenes Kersna stiilist ja soovist mingeid (valesid) asju üle võimendada. Näiteks uudiste ostmine - ole mees ja tõesta. Ostetavad tuleks kohe minema peksta. Tegelikult tegi ta ka natukene karuteene ETV-le, kuna probleemseid kohti praegu just väga käsitleda ei saa, kuna muidu öeldakse, et see mingi Kersna jutt.
Saate analüüs kõige lihtsamalt käiks nii:
- Mis on probleem?
- Mis on probleemi põhjustanud?
- Mis on järeldused?
- Mida teha, et asi paraneks?
Mina loen meediakriitikat, et teinekord teada saada, mis konkreetsele ajakirjanikule meeldis/ei meeldnud, ega võta neid kui üldsuse arvamust. Samas saab nii mõnikordki muheleda. Kui ma ise mingeid asju teen, siis ma kutsun üpris sageli enne lõplikku klipi/saate valmimist mõne hea telekauge sõbra/tuttava vaatama, et mis ta asjast arvab, kas meeldib või mitte. Siis püüan vastavalt vastusele ka viimased problemaatilised kohad lahendada. Samas ongi nii, et kui tahan, siis loen neid, kui ei taha, siis ei loe. Kui ei loe, ega ma siis väga palju kaotanud pole. Kahju on vahel ainult, et tavalugeja alati ei saa aru, mis tasemel meediakriitika tehtud on ja millised huvid võivad selle taga olla.
Lõpetuseks. Mind on kulme kergitama pannud suur ja järsk rünnak ETV vastu (Samas, eks see näitab ka, et ETV pole kõige paremini oma suhteid avalikkusega korraldanud). Vaadates reitinguedetabeleid, siis üldjuhul leiab TOP 10st 2-3 ETV saadet, ülejäänud Kanal 2 omad. Kus on TV3? Kus on kriitika ja rünnakud tema aadressil? Kas ei juleta või milles asi? TV3 üldine päevane ETVst suurem vaadatavus tuleneb vaatajate kogumisest päevasel ja öisel ajal, mitte prime time'il.
Kommentaar