320x50 ülemine bänner

Collapse

Teadaanne

Collapse
No announcement yet.

Rassism ja muud probleemid Meistriliigas!

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Kustuta kõik
new posts

    Algselt postitas Myrgel Vaata postitust
    kirjutan kerge romaani, mida niikuinii enamus ei viitsi läbi lugeda, aga öeldut on keeruline paari lausesse kombineerida
    Tihemini tee seda, Urmas. Tihemini.

    Kommentaar


      Algselt postitas Myrgel Vaata postitust
      Ma nüüd "panen korraks Markofkinit" (sry Marek ) ja kirjutan kerge romaani, mida niikuinii enamus ei viitsi läbi lugeda, aga öeldut on keeruline paari lausesse kombineerida:

      Iga hooaja eel korraldab liit turvakoolituse. Kohal on klubide ja fännigruppide esindajad. Tähtsad onud politseist, päästest ja eesrindlikumatest turvaettevõtetest peavad ettekandeid. Vaadatakse pilte. Kuulajad teevad märkmeid, noogutavad. Vahel ütlevad ka paar sõna sekka. "Põllule" jõuab kogu sellest aga üsna vähe. Reeglina võtavad klubid alles siis midagi ette kui on insident toimunud.

      Mis on tribüüni turvalisuse reegel nr 1? ERALDATUS! Võttis ka mu enda klubil jupp aega aega aru saamaks, et ei piisa vaid fännirühmituste eraldi tribüüni otstesse paigutamisest, kui nad õllejärjekorras kõik puntras koos on. Nii vähe kui meil neid pusklemisi olnud on, siis üks neist toimus just seal tekkinud sõnavahetusest. Nüüd on Hiiule kolides suudetud Infoneti tribüünist mitte oluliselt suuremal luua olukord, kus fännidel on eraldi sektor, sissepääs, kemmerg ja toitlustus. Ainus viis vastasfännidele puid alla panna on kõva häälega lauldes ja see on atmosfäärile ainult kasuks.

      Infoneti statal ei ole eelpoolmainitust mitte ühtegi punkti täidetud. Sisse tullakse koos, õlle ostmiseks peab käekotimeeste rivi eest läbi käima ja nendega koos järtsus seisma. Sital käiguga sama lugu. Lindikesega on vastasfännidele küll eraldatud mingi sektorilaadne ollus, aga kedagi ei koti kelle poolehoidjad seal parasjagu on. Kord istus meie sektoris mingi kohalik ambaal, kes iga laulu peale mingeid imelikke häälitsusi tegema hakkas, selle peale mõnuga jälgides kuidas me reageerime. Kõva pinnimise peale otsustas turva ta siis teisele poole linti vedada, täpselt meie kõrvale. Vana jätkas oma tegevusega kuni meil lõpuks närv oles ütles ja asi päädis pisema tõuklemisega.

      Kuna Infoneti ja Narva sugustel meeskondadel puuduvad kindlad fännirühmitused, on mõnevõrra keerulisem selle eraldamisega tegeleda, aga kindlasti mitte võimatu. Lihtne reegel on, et kui elad häälekalt kaasa meeskonnale - oled fänn ja su koht on vastavas sektoris, mitte vastaste kõrval. Kui sind ärritavad vastasfännid, siis ei istu nende kõrvale ja kui oled vaatamata sellele ikkagist istunud ja asunud aktiivsesse verbaalsesse vastasseisu nendega, eskorditakse sind viisakalt kodufännide sektorisse. Igasugu pahameel eskorditavalt on oluliselt leebem kui pärast oma klubi esindajate nägusid kaklusepiltidelt vaadata.
      Kirjutan kahe käega alla.
      Endalgi tekkis laupäevaste sündmuste valguses küsimus, et kellele ja miks neid seminare korraldatakse? Iga aasta on mingi taoline juhtum luubi all ja igal aastal jõutakse sama järelduseni, kuidas peaks ennetama neid olukordi.
      Leian, et ka laupäeval oleks saanud seda olukorda lahendada teisiti kui tulles sektorisse kohe väljakule jooksnud venda ära tirima.
      Oota ära see mängu lõpp ja kui suurem mass staadionilt lahkunud on. Eestis ei ole nii keeruline isikut tuvastada eriti kui fotomaterjal on olemas. Sanktsioneerid hiljem ja saab oma teenitud karistuse.
      Eks analüüsime seda olukorda turvaseminaril uuesti ja jõuame täpselt sama järelduseni, mis iga aasta. Tahaks loota, et üks kord klubid ka õpivad sellest. Siinkohal tahakski kiita Hiiul olevat lahendust, kus on eraldi wc, toitlustus ja sissepääs. Erilisi pingeid ei ole täheldanud ja atmosfäär on alati kõva olnud.
      FC Flora

      Kommentaar


        Võiks juba teema lõpetada. Juhtub nii meil kui mujal ja räigemalt.
        Samal nädalavahetusel nt.-ks üritasid Standard Liege vasakhuligaanid rünnata parempoolsema Charleroi fänne aga kaklesid hoopis politseiga.
        Serie D kohalik derby Varese-Como, Varese ultrad üritasid oma velodroomil rünnata Como fännipuuri. Kaklused politseiga linnas peale mängu.
        Sporting Gijoni - Real Oviedo mängu eel kaklesid Gijoni fännid tihtipeale ülereageeriva Hispaania politseiga

        Hiljuti üritasid Spliti Hajduki ultrad tungida neid mõnitavate ja asjadega loopivate Evertoni fännide sektorisse - turvad hoidsid mäsu ära.
        Kostariikas visati külalisklubi fännile telliskiviga piki pead.
        Paar nädalat tagasi AIK-Djurgardeni mängu vaheajal üritasid paar Djurgardeni huligaani pihta panna AIK fännilippu, ebaõnnestus, läks laksimiseks, mäng seisis 10 mim. peale mängu jätkati - 171 arreteeritut.
        Kaotusest vihased Lensi fännid jooksid väljakule, et tappa anda oma klubi mängijatele peale häbiväärset kaotust 1:3 Brestile.
        Kuu aega tagasi ründasid Beerschoti huligaanid ene mängu Liersega Lierse fännide pubi, kakeldi, mängu ajal ja peale mängu jätkati.

        Hansa Rostocki fänn põletas mängu ajal Herthalt varastatud lippu, nii et toolid kõrbesid.
        Derby mängus Hradec Kralove - Pardubice Hr. Kralove fännigrupil konflikt turvadega ja kakelung politseiga, kuna peale 8 kuulist boikotti ja proteste klubi juhtkonna vastu, löödi lahti klubi juhtkonna vastased bannerid.

        Kõik see pole õigustus, vutifänluse pahupool.
        Süüdlased ja klubid saavad karistada ning elu läheb edasi.
        Aga, et keegi klubi juhtkonnast mäsus osaleks, vaat seda pole küll kusagilt kuulda olnud....
        Kõige suuremat hukkamõistu pälvivad alati juhtumid, kus mõne mäsu käigus saavad viga tavafännid, eriti kui tegu laste ja naistega.

        Kommentaar


          kesa.

          tekib küsimus, et kuidas sa selliste asjadega nii hästi kursis oled, et kus keegi keda peksis või kus mis intsident oli. mingi kindel fänniportaal, kus neid uudiseid edastatakse või misasi?

          ja noh, turvavärgi kohta pigem see, et klubisid ei koti. niikuinii vähe rahvast, keegi väga kaasa eiviitsi mõelda, kuidas teha nii, et kõigil hea oleks jm.

          ei taheta lisaresurssi (eraldi sissepääs, peldik, õlleputka) nende asjade peale raisata. savi ju, niikuinii midagi erilist ei juhtu.

          aga jah, olles isegi päris mitu aastat flora sektoris viibinud (2008-2009 ja see aeg) ning mingeid intsidente vähe lähemaltki näinud, siis mu meelest käibki selline vastasseis ja vastandamine jalgpalli juurde. pigem on küsimus, et kas on vaja minna kaklema või ei niisama laulu üleval hoida ja skandeerida on ju okei, iseasi, kuidas "provokatsioonile" reageerida. alati on marulihtne minna pingesse, ärrituda ja inimest peksta. pole üldse keeruline ju.

          lihtsalt tuleb endale selgeks teha, et okei - fänname oma tiimi, paneme vastasfännidele puid alla ja kõikonhästi ja kõikonhea. aga kas pärast mängu vaatame neid kui vaenlasi, sest nad fännavad mu vastastiimi või näeme neid kui sarnaseid, kes käivad oma tiimi fännamas, nagu me?

          mis sa seda inimest ikka peksad, kui ta su rivaalklubi fännab las ta siis fännab, big deal. inimesed teevad ise oma valikuid, eks.

          mu meelest on see ultrastumise soov mõnel nii suur, et jutuuubist näinud või netist lugenud, et ooo need peksid seal ja püro ja sõda ja märulimendid ja action, et tahaks me ka. eiteagi, tehke oma bande siis, kellega seda actionit taga aetakse, kuid rahumeelsed inimesed võiks sellest välja jätta.

          nagu mujalgi - on fännid ja on fännimad fännid ehk ultrad, kelle jaoks ongi see tiim elu. juhtusin linnas kokku ühe milani ultraga, kes uhkelt rääkiski mulle, et tema sõbrad on ka ultrad ja käidigi pärast ja enne mänge kaklemas ning väga tore oli. nojah, see on ja jääb jalkakultuuri üheks osaks. vastandumine ikkagist, ainult ühine vaenlane liidaks. koondisemängul üksteist ju ei peksta.
          slimm.ee

          Kommentaar


            Tofoa, internetist leiab infot küllaga.
            Enamus on siiski positiivne.
            Skaala ühes otsas ultrad, kes ajavad omi asju, et staadioni õhkkonnale atraktiivsust ja särtsu luua, teises otsas huligaanid, kes elavad omas maailmas ja kaklevad peamiselt omasugustega.
            Mida Lõuna-Euroopa poole, seda rohkem tõmbub aga ultrate ja huligaanide skaala kokku.

            Kusjuures esimest korda kuulsin ettepanekut huligaanidele omast organiseeritud kakelung a la 15 vs 15 korralda mälestusväärsel Jurmala Eesti-Leedu mängul, kus leedukad ülereageeriva läti venelastest turva ja poliitsei vastu astusid, kui meie poisid pulli pärast väljakule jooksid ja rappida said. Ettepaneku kakelungiks tegi üks Žalgirise särgis leedukas. Kui viisakalt keeldusime, polnud probleemi ja pruukisime sõbralikult õlut edasi.

            Soovitan viimane intsident vähemalt tänaseks unustada ja hoopis tulla täna Flora-Kalju mängule, ehk õnnestub õhtul näha kodumaise vuti ultrafänluse atraktiivsemat poolt.

            Kommentaar


              Te kipute ära unustama asjaolu, et fänn/ultra/huligaan on muuhulgas ka inimene, kel on oma väikeses elus mingid eesmärgid, mured, rõõmud ja probleemid. Staadion on tihtipeale eneseväljenduse ja -realiseerimise koht, kus näidatakse, et olen midagi väärt. Kas võitlen oma klubi eest, väärtushinnangute eest, üritan vastaseid provotseerida, elan välja, et ülemus on munn või munn ei tõuse, naine viriseb või kõik eestlased fašistid/venelased tiblad.

              Kui on palju inimesi koos, siis suure tõenäosusega leidub väga palju erinevaid eesmärke, milleks nad sinna sattunud on. Sellele ühist nimetust "fännikultuur" on minu arvates natuke palju anda. Kui 50 laulavad ja jauravad, aga üks jookseb palja tilliga staadionile, siis mida me nimetame kultuuriks? Kogu kompotti kokku või selle kõige "teravamat", palja tilliga eksemplari? Või ikkagi 50 valjuhäälset fänni, kelle suurim patt on vastase provotseerimine ja ehk natuke liiga palju kesvamärjukest?

              Konfliktide puhul on karjaefekt loomulik - tehakse paljugi, mida tavaolukorras ei julge või taha teha. Samas on võimalik ka need olukorrad tsiviliseeritult lahendada (näiteks ei talla jalge alla nelja-aastast tüdrukut, ise rusikatele tuld andes), kui piisavalt mõistust peas on.

              Pannakse vastamisi kaks karja: 100 oinast, keda juhib lõvi, ja 100 lõvi, keda juhib oinas. Kumb väljub lahingust võidukalt?
               
              100 lõvi eemaldavad juhtoina ja valivad enda seast uue juhi. Teise karja juhtlõvil pole oinastega midagi peale hakata. Edasi mõelge ise.

              Loodetavasti on ühel ülal mainitud klubil piisavalt oidu, et oinas välja vahetada. Muidu on hirm, et kõik lõvid võtavad oina käitumismaneeri üle.
              I don't write erotica but I do write. Don't get paid for it though. My writing is a little more high profile than erotica generally. I stay anonymous though so I can never be compensated for my work.

              Kommentaar


                Jään põnevusega ootama FCI ja nende fännigrupeeringu esimehe ametlikku avaldust, milles nõutakse Darethile staadionikeeldu ning vabandamist solvavate väljendite kasutamise pärast. Vene keeles ning vanglažargoonis on sõnal "oinas" (баран) väga, väga solvav tähendus, niipalju võiks ikka vene kõrgkultuuri tunda, боже мой.

                Kommentaar


                  Algselt postitas kesa Vaata postitust
                  Tofoa, internetist leiab infot küllaga.
                  Ühtlasi tunnistan üles, et JanK on minu varikasutaja.

                  Rohkem JanK nime alt ei postita.
                  The path of the righteous man is beset on all sides by the inequities of the selfish and the tyranny of evil men. Blessed is he who, in the name of charity and good will, shepherds the weak through the valley of the darkness, for he is truly his brother's keeper and the finder of lost children. And I will strike down upon thee with great vengeance and furious anger those who attempt to poison and destroy My brothers. And you will know I am the Lord when I lay My vengeance upon you.

                  Kommentaar


                    Delfis video üleval. Nii tore vaadata kohe. Tekkis kohe tahtmine Tallinnasse mängu vaatama minna. Meil Tartus ei juhtu kunagi midagi nii huvitatav. Depressiivne väikelinn, mis teha. Ballack lubas kunagi peksa anda, aga see oli mingi kümme aastat tagasi ja lubaduseks see tookord jäigi. Tõelised tegudemehed elavad ikka pealinnas.
                    On ainult üks klubi - TARTU TAMMEKA!
                    I don’t care what you think of me!
                    Unless you think I’m awesome – in which case, you’re right! Carry on…

                    Kommentaar


                      Ei õhuta tüli,aga väikelennukit aasiv/ilkuva loosungiga sabas Eestimaa vist veel näinud pole?
                      Invest In Africa

                      Kommentaar


                        Algselt postitas maamesilane Vaata postitust
                        Ei õhuta tüli,aga väikelennukit aasiv/ilkuva loosungiga sabas Eestimaa vist veel näinud pole?
                        Kellel lennuk on? Mul on loosung -

                        Kommentaar


                          Aga kui manpurse'd ja ossid ära keelata, siis oleks ju probleem lahendatud. Poleks ei venelasi, ega eestlasi tribüünil.
                          MIA SAN MIA!

                          Kommentaar


                            Algselt postitas Tofoa Vaata postitust
                            Ühtlasi tunnistan üles, et JanK on minu varikasutaja.

                            Rohkem JanK nime alt ei postita.
                            jah. bännige kumbki ära nüüd.

                            varikontot siin foorumis olla ei tohi.
                            slimm.ee

                            Kommentaar


                              Algselt postitas JanK Vaata postitust
                              jah. bännige kumbki ära nüüd.

                              varikontot siin foorumis olla ei tohi.
                              Rahvas nõuab hääletust, kumb kinni panna.
                              I don't write erotica but I do write. Don't get paid for it though. My writing is a little more high profile than erotica generally. I stay anonymous though so I can never be compensated for my work.

                              Kommentaar


                                Algselt postitas Shparkz Vaata postitust
                                Kellel lennuk on? Mul on loosung -
                                Mul on lennuk

                                I don't write erotica but I do write. Don't get paid for it though. My writing is a little more high profile than erotica generally. I stay anonymous though so I can never be compensated for my work.

                                Kommentaar

                                Working...
                                X