320x50 ülemine bänner

Collapse

Teadaanne

Collapse
No announcement yet.

Publiku juurdekasv Eestikatel

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Kustuta kõik
new posts

    Proovin kirja panna mõned tekkinud mõtted, kuidas võiks saada olukorda publikunumbritega parandada ja kohaliku liigat populariseerida. Eks kommenteerige, täiendaga, konstruktiivselt kiruge.


    1. Igal PL klubil oleks oma turundusjuht, kelle tööks lisaks sponsorite otsimisele ka tribüünid täis saada. Mitte fiktiivne leping füseoterapeudiga, vaid reaalne inimene, kes aitaks hooaja alguses püstitatud turunduseesmärke täita. Kui klubidel endil raha selle koha jaoks ei oleks, siis loodaks programmid läbi mille saaks nende ametikohtade loomist toteerida.

    2. Premium liiga arendusjuhi koha kõrvale luuakse eraldi Premium liiga turundusjuhi koht, kelle tööks on nii kohaliku liiga propageerimine kui ka tihe koostöö klubide turundusjuhtidega. Ühtlasi vaataks ta ka, et liidu poolt eraldatud ametikohatoetus läheks õigesse kohta.

    3. Propageeritakse kohaliku liigat läbi kampaaniate, positiivsete eeskujude ja üleskutsete. Kui Klavan ütleks peale järjekordset koondise sauna, et tahate paremaid tulemusi, käige Premium liigat vaatamas, siis mine tea, äkki mõni hakkabki käima. Sinna juurde veel üleskutsed spordikommentaatoritelt, avaliku elu tegelastelt jm. Samuti klubiülesed liiga propageerimise kampaaniad. Ma ei tea, lihtne tänavakampaaniagi: "Jalgpallisõber, Eesti jalgpall vajab sind!!"

    4. Publiku heaolu seatakse prioriteediks. Meil on küll eesmärk 2020ks aastaks 3 KTM väljakul ja maksimum 4 välismaalast meeskonnas, aga vabalt võiks olla ka nõue, et 5 aasta pärast ei saa mänge pidada staadionitel kus puudub nõuetekohane valgustus ja tribüünikatus. Rääkimata stabiilsest sooja toidu, külma õlle ja kasutuskõlbliku käimla olemasolust. Kui korraldad kõledas sügisvihmas mängu, mis pealegi tööajal, siis ei saa sa kuskilt otsast väita, et publikunumbrid on sulle olulised.

    5. Informatsiooni parem kättesaadavus. Tehke üks lihtne katse: võtke kätte nutitelefon ja proovige teada saada kus ja mis ajal toimub järgmine nädal Tarvas - Kalju mäng. Nüüd mõelge, et olete potentsiaalne uus mängudel käia. Kuidas see info peaks teieni jõudma? Infot PL klubide, mängude, üleminekute jm kohta iseloomustab üks termin: hektilisus. Kord ujutatakse sind läbi põhjalike eelvaadete ja videolugude infoga üle ja teine päev pead jälle elementaarset infot läbi tutvuste välja pinnima.

    Kommentaar


      1. Nii võiks tõesti olla, kuid kui kohustada klubisid midagi tegema, siis tulebki olukord, kus niisama hea inimene, kes klubis midagi teeb, sellele kohale pannakse. Hoolimata tegelikust rollist ja oskustest. Kui tegemist on kasuliku ametiga, siis miks klubid sellega omal algatusel ei tegele? Keegi võiks palli veerema lükata ja kui see toob edu, küll teisid imiteerivad.

      2. Võiks. Tegelikult oleks huvitav teada, mida need arendusjuhid teevad. Nii Premium kui Esiliigas. On mingisugust arengut nende tegevuse tõttu toimunud?

      3. Nii ja naa. Mingi hetk võiks tulla aeg, kui Eesti jalgpall ise ka publikule(klientidele) midagi pakub mitte ei palu ainult abi. Nagu sponsoriotsing siin käib: "Aita meid." "Aga mis ma vastu saan?" "Meid aidata."

      4. Jah, kõige olulisem osa. Tingimused on kohutavad.

      5. 42 sekundit, sest teadsin täpselt kuhu minna. Ei ütleks, et nii põhilisest infost puudust oleks. Pigem on puudust järgmise taseme infost - nagu ütlesid vigastused, kuid ka üleüldine sisuline arutelu mängust ja mängijatest. Soccerneti portaal treib ikka väga kuivalt neid eelvaateid ja see on ainus, mis meil on. See ei ole kellegi süü, lihtsalt ei ole huvitatud masse, kes arutelu tekitaks.
      www.playmaker.ee

      Kommentaar


        Kogu see programm on mõttetu kui klubi enamus mänge pannakse tööpäevadele. Eriti kui kõige magusamad mängud on teisipäeviti ja veel hästi võimalikult hilisel kellaajal. Nii et kõigepealt peaks mänguajad väga kriitiliselt üle vaatama.

        Kommentaar


          1. Igal PL klubil oleks oma turundusjuht, kelle tööks lisaks sponsorite otsimisele ka tribüünid täis saada. Mitte fiktiivne leping füseoterapeudiga, vaid reaalne inimene, kes aitaks hooaja alguses püstitatud turunduseesmärke täita. Kui klubidel endil raha selle koha jaoks ei oleks, siis loodaks programmid läbi mille saaks nende ametikohtade loomist toteerida.

          2. Premium liiga arendusjuhi koha kõrvale luuakse eraldi Premium liiga turundusjuhi koht, kelle tööks on nii kohaliku liiga propageerimine kui ka tihe koostöö klubide turundusjuhtidega. Ühtlasi vaataks ta ka, et liidu poolt eraldatud ametikohatoetus läheks õigesse kohta.
          Absoluutselt nõus nende punktidega. Turundusjuht vastutaks publiku juurdekasvu eest ja sebib sponsoreid. Ehk siis turundusjuht hoolitseks ka selle eest, et meediavaldkond oleks põhjalik, kaasahaarav ja igapäevane nähtus. Tammeka on tõestanud, et põnev ja regulaarne meediakajastus on meelitanud publikut. Nüüd on aga see hoog raugenud, tõenäoliselt sellepärast et üks inimene klubis on hõivatud teiste asjadega. (ega ma täpselt ei tea kuidas seal asjad käivad, mulje on jäänud selline lihtsalt)

          Samas aga olen veendunud, et publik ei kasva meeletult ennem, kui kogu liigasüsteem saab uue näo. Hooaeg tuleb tõmmata korralikult lühemaks. Tuleb ära koatada 4x läbimängimised ning hooaaja algus jääks mai kuusse ning lõppeks septembriks. Selle kohta on öeldud, et liiga professionaalsus kaob nii, aga senine "euroedu" on näidanud, et see profesionaalsus ei tööta niikuinii. Keegi on eelnevalt pakkunud ka talvist halliturniiri alternatiiviks, et hooaja pikkus ei saaks selle arvelt kahjustada. Talvisel halliturniiril peab aga ka olema mingi väärtus, nagu näiteks praegu karikavõitjal, ehk siis mingi eurokoht vms.

          Kommentaar


            Keskmine langeb korralikult see aasta, tänane voor:
            Kalju-Tarvas 98pv (eelmine aasta, samal ajal: Kalju-Trans 428pv)
            Levadia-Pärnu 62pv (Levadia-Pärnu 125pv)
            Sillamäe-Tammeka 84pv (Tammeka-Sillamäe 268pv)
            Eelmine aasta samal ajal oli 9-10kraadi, vastavalt linnale, see aasta +2 igalpool.

            Kommentaar


              Te võite turundusest (reklaamimine on üks väike osa sellest) rääkida palju te tahate, aga reaalsus on selline, et never ei hakka Eesti Meistriliiga mängudel käima sama palju inimesi kui mujal. Kõige pealt tasub vaadata meie rahvaarvu + konkureerivaid tegevusi. Selline "pühapäeva fänn" läheb ilmselgelt enne kuskile siseruumi midagi tegema, kui 10 kraadise temperatuuriga ning vihmaga jalgpalli vaatama. Enamikel staadionitel pole isegi tribüünidel katust?! Juba väike detail muudab tarbija käitumist. Ma ei tea, palju neid striime vaadatakse ja mis see nõudlus on, ja palju see reaalselt viib pealtvaatajaid staadionilt minema, aga väike karuteene on sellega tehtud. Ja üldiselt on uuringutest välja toodud, et pealtvaatajatel peab meeskonnaga tekkima mingi side. Hetkel ei oska öeldagi, palju reaalselt on Eesti jalgpalliklubid korraldanud näiteks mingeid perepäevi vms asju. Tean, et Paide Linnameeskond tegeleb sellega aktiivselt. Aga no kokkuvõtteks võib öelda, et publikukasvu garanteeriks kohe kindlasti mõne Eesti klubi edukas euro hooaeg. Senikaua kui jäädakse kuhugi eelringidesse pidama, polegi midagi teha. Võrreldes teiste spordialadega (korvpall, võrkpall) ntks, oleme päris hästi pildis.

              Kommentaar


                Algselt postitas mrtnkschn Vaata postitust
                Ja üldiselt on uuringutest välja toodud, et pealtvaatajatel peab meeskonnaga tekkima mingi side.
                Kusjuures ise olen ka tähele pannud, et neutraalse vaatajana ei viitsi tõesti jalkat vaatamas käia. Flora ei sümpatiseeri lapsest peale, kuigi teeb Flora ilmselt Tallinnas kõige rohkem selleks, et pealtvaatajad nende juurde tuleksid. Leval pole mingit oma kodukohta, Infonet jääb kaugeks, Nõmmega pole sidet tekkinud. Kellegi pooldamise efekt jääbki saavutamata. Hea ajaveetmiskoht Eesti jalgpallistaadion veel pole.
                Instagram

                Twitter

                Eesti Lokomotiv Moskva fännid

                telekavaataja.blogabet.com

                Kommentaar


                  Algselt postitas Stok
                  Sa ei tea, aga sellest piisab, et selline väide püstitada?! Mis iganes teeb Eesti jalkale reklaami ja toob fännidele lähemale, on hea tegu, isegi kui mõni jätab selle tõttu trimkale minemata ja vaatab kodus striimi. Vähemalt hoiab kätt pulsil ja huvi kasvab.
                  Jah, nõus. Mis väitesse puutub, siis luues endale konkurendi ning andes inimesele valikuvabaduse, teeb see klubidele veel raskemaks inimesi staadionile saada. See on fakt. Üleüldises plaanis on muidugi hea, kui inimesed huvi tunnevad.

                  Kommentaar


                    Tahaks ka uskuda, et pidevad ülekanded tulevad pikas perspektiivis pigem ikka klubidele kasuks. Kas või kaudselt. Kõhutunde pealt püstitan hüpoteesi, et inimene, kes otsustab alatasa mängu vaatamise kasuks läbi veebi või teleka, polegi inimene, kes mõne konkreetse klubi mänge püsivalt külastada soovib või saab. Tegu võib olla ka hääbuva huviga mängukülastajaga, kes ilma ülekandevõimaluste üldse mingi hetk koduse vuti vaatamisest loobub. Ülekande kaudu püsib kohalikul vutil vähemalt üks kombits veel ümber tolle indiviidi ning olude paranedes on võimalik inimeseni taas jõuda, et too staadionile meelitada.

                    Kommentaar


                      Omalt poolt ka mõtted. Kirjelduseks võib öelda seda, et olen 20 + aastat olnud vägagi suur jalkafänn, vaatan igal võimalusel ja erinevaid liigasid. Eesti mängudel käin võimalusel ka alati ära, see aasta kahjuks pole enam jõudnud. Pole kordagi ühtegi kohaliku liiga mängu näinud, seega oleks tõenäoliselt see sihtgrupp, kes staadionile ei tule. Mingeid nn "highlightse" kohalikust liigast olen vaadanud, eriti kui midagi põnevat on turundatud, näiteks see Kruglovi pomm või Sidorenkovi karistuslöögi hat-trick.
                      Miks ma ei käi staadionil mänge vaatamas? Siin on põhjused:

                      1. kodukonnatunne puudub - Elan Tallinna äärelinnas ühes uusasumis. Mul puudub igasugune side praegu Tallinnas tegutsevate klubidega. Ma ei saa tekitada mingit tunnet, mis ajaks mind või mu peret mingile mängule, sest seda ei ole ükski klubi suutnud mulle maha müüa. Flora on selline rahvaklubi, aga Pohlak pole kunagi eriti sümpaatne tundunud, Nõmme Kalju on ju vahva, aga Nõmmega puudub igasugune seos, rääkimata vene päritolu Levadiast ja Infonetist.
                      Enamik välisriikide klubisid on ju ikkagi seotud teatud regiooniga ja linnade puhul linnaosadega. Või siis ajalooliselt mingi sotsiaalse inimgrupiga. Ala atletico vs real, töölisklubi vs eliitklubi. Tegutseks mingi FC Haabersti, staadion oleks Rocca kandis, siis oleks tõenäosus, et ühel hetkel läheks isegi vaatama, poisi tahaks kindlasti ka panna jalkatrenni, äkki meeldib, aga ainuke lähedal on vist Tabasalu oma.
                      Selles suhtes on Paide, Pärnu, Rakvere Viljandi ja teiste linnade meeskondadel märksa parem ülesanne oma fänne suurendada kui Tallinna omadel, samas on kvaliteet ikkagi ju ainult pealinnas, nii kurb kui ka see ei ole. Kõik top 4 tiimi ka Tallinnas.

                      2. Halb või olematu turundus - Nagu eelpool juba mainitud, siis minu arust on liigal ja klubidel ikka väga halb turundus, vähemalt Tallinna lõikes. Võibolla on asi resurssides, aga tavainimest, keda üritatakse staadionile saada ei kõneta küll miskit. Häid ideid on ka siin foorumis olnud ikka rohkelt. Viimane ja suht ainuke asi mis mul üldse meelde tuleb kohalikust liigast oli Nõmme Kalju mingi kampaania aastaid tagasi kui nad tõusuteel olid ja mingid lillad vennad ringi jooksid kuskil.

                      3. Veider ülesehitus - No tore ju et 10 klubi on kõrgliigas, aga niivõrd erineval tasemel tiimide ma ei tea mitmekordset madistamist ei ole lihtsalt enam huvi jälgida. Reaalsus on see, et meil on 4 tippklubi, 4 keskmikku ja siis mingi hulk klubisid mis kõiguvad kõrgliiga ja esiliiga vahel. Oleks 2 käega poolt kui asja reformitaks ning kõrgliigas tekitatakse ikkagi Poolale sarnane süsteem kus hooaja keskel lükatakse tabel lahku ja tipud teevad omavahel asjad selgeks ja madalam pool selgitaks väljalangejad. Näiteks 12 klubiga hooaeg ja split 6 + 6. Esiliigast võiks vabalt Tuleviku ja Maardu või Santose punti võtta ja tekitada mitmekesisem kõrgliiga. Esiliigasse jääks tuublid + tugevamad B Esiliigast + nõrgemad praegusest Esiliigast. Esimene hooaja pool mängitakse 2 vooru, siis tehakse split, siis veel 1 voor + üleminekumängud ja miks mitte playoff top 4le ja hooaeg oleks poole oktoobri pealt läbi ja oleks konkreetselt ülipõnevad mängud garanteeritud iga hooaja lõpus.

                      4. tase - see võib olla nüüd küll vaieldav aga barcelona mängult tulnuna on jube raske kohaliku liigaga ennast kohandada.

                      Kommentaar


                        Lisamäng toimuks 8.november Huvitav kes viitsiks sinna külmetama minna teisipäeval

                        Kommentaar


                          Algselt postitas DoubleStuffing Vaata postitust
                          Lisamäng toimuks 8.november Huvitav kes viitsiks sinna külmetama minna teisipäeval
                          Lükkame siis lisamängu järgmise aasta juulisse?
                          On asju muidugi mis mõjutavad aga enamus vingumine, miks ei käida on seni olnud selline veidi naljakas. Asi algab ikkagi eelkõige inimeste endi suhtumisest.
                          FC Flora

                          Kommentaar


                            Algselt postitas fcfloraforever Vaata postitust
                            Lükkame siis lisamängu järgmise aasta juulisse?
                            On asju muidugi mis mõjutavad aga enamus vingumine, miks ei käida on seni olnud selline veidi naljakas. Asi algab ikkagi eelkõige inimeste endi suhtumisest.
                            Samas teisipäeval ka? EJL on ka ise soovinud, et lisamäng toimuks nädalavahetusel

                            Kommentaar


                              1. LeeRomeno ütles tabavalt ära selle, et Tallinnas on lihtsalt inimestel pohhui, sest sidet klubidega ei ole. Mujal Eestis on tõesti pinnas selleks parem. Siin on aga järgmine asi - muud Eestit ei koti, sest tiitel otsustatakse Tallinnas ning tekibki surnud ring.

                              2. Fakt on see, et oleks vaja kossule sarnast vastandumist ja tugevat klubi Tartusse. Kui Tammeka suudaks olla tiitlivõistluses, saada rahvusvahelisi mänge, siis küll see huvi ka tartlastel tekib. Korvpallil on TÜ tugi, erasektorit jalgpall ei huvita, sest selles ei ole kommertsväärtust. Ei ole rahastust, ei ole ka professionaalsust. Mis tekitab järgmise surnud ringi, sest siis ei ole taset, et võistelda Tallinnaga.

                              3. Tallinn on lihtsalt liiga väike selleks, et omada 4 tiitlivõistluses heitlevat klubi. Oleks neid üks, oleks ilmselt pealtvaatajate huvi fokusseeritum. See tooks omakorda kaasa rohkem publikut. Suurem pealtvaatajate arv tõstab jällegi rohkem kommertsväärtust + kutsub veelgi rohkem inimesi statale jne.

                              Kolmandat punkti jalgpalliliit ilmselt mõjutada ei saa, küll on aga kindlasti võimalik mõjutada punkte üks ja kaks. Ma nüüd ei tea sponsoreerimise juriidilisi nüansse, seega ma siin väga spekuleerima ei hakka, kuid kindlasti on erinevate skeemide abil võimalik sihtotstarbeliselt suunata ressursse nii, et sponsorlusraha läheb a la Pärnusse ja Tammekasse, kuid ettevõtte saab suuremat kajastust läbi liiga suursponsoriks olemise. Eniveis, las see teema jääda, aga Tartu ja Pärnu upitamine vähemalt medalikonkurentsi peaks publiku koha pealt olema prioriteet numero uno.

                              4. Suur töö on küll ära tehtud sellega, et online ja ETV pealt on mängu näha, kuid nii palju kui ma korra-kaks vaadanud, siis olen u 2 minuti pärast kinni pannud, sest silmad hakkavad lihtsalt valutama. No ei ole nii madalalt võimalik jalgpalli vaadata. Siinkohal muidugi arusaadav, võimalused panevad paradigmad paika, kuid teadjamad võiksid öelda, kui palju siis näiteks online vaatajaid reaalselt on. Kõhutunne ütleb, et erilist efekti see anna.

                              Ühesõnaga, minu arvamus on see, et ainuke võimalus mind platsi äärde saada on siis kui tekib konkurents Tartu-Tallinna vahel. Soojatest pirukatest ja Getter Jaani showst võib küll rääkida, kuid siiamaani ei ole mõjutanud.

                              Kommentaar


                                Algselt postitas DoubleStuffing Vaata postitust
                                Samas teisipäeval ka? EJL on ka ise soovinud, et lisamäng toimuks nädalavahetusel
                                13ndal on juba koondisel mäng Belgias. Kuhu see mäng lükata?
                                Flora viimaste aastate rekordnumbrid on just pärit nädalasisetelt mängudelt.
                                FC Flora

                                Kommentaar

                                Working...
                                X