Algselt postitas boobek
Vaata postitust
1. Ukraina jõulisemat toetamist (eelkõige sõjaliselt). Eesti ja mõnegi teise riigi panus siinkohal on eeskujulik, aga on vaja saada suured rohkem liigutama (eelkõige vaadata Itaalia, Hispaania ja Prantsusmaa otsa).
2. Enda ja liitlaste kaitsevõime arendamist. Siin on positiivseid märke, aga murekoht on tempo ja osade liitlaste suhtumine. Lisaks olen mõneti skeptiline, kui Venemaal peaks õnnestuma läänt tillitada, et kohe-kohe naaseb "normaalsus", siis võimearendustes (ja enam-vähem ühtses suhtumises Venemaasse) võib mõningates riikides tekkida oluline tagasilangus.
3. Tegeleda oma sõltuvustega ning karmistada sanktsioone. Siin on paranemise märke (kuigi aeglaselt) ning sanktsioonidel on mõju, ent saab oluliselt paremini kui praegu.
4. Liitlaste seas võimalikult ühtse ja tugeva positsiooni hoidmist, kuna riikide huvid ja sõltuvused ning arusaamad on erinevad, siis ideaalset ükshäält ei saavuta nagunii, aga pingutada tuleb ikkagi.
5. Sellele küll ei saa ainiti lootma jääda, aga pingutada selle nimel, et USA täitsa ära ei kukuks. Mõni küll ilmselt vaidleb, et ongi juba kukkunud, aga kardetavasti saab veel hullemini (nt Musk hiljuti oli vähemalt oma Starlinkiga abiks). Muidugi samme tuleb teha ka selleks, et olla valmis ka mustemaks stsenaariumiks.
6. Hoiduda Venemaa isolatsioonist väljalubamisel, seda igal tasandil (sh spordis). Mingisugust kontakti tuleb muidugi hoida, aga läbirääkimistesse on mul väga vähe usku, kui ainus pool, kes on järeleandmisteks valmis, on meie. Nõnda kahjustame vaid ennast. Läbirääkimistel oleks jumet, kui ka Venemaa hakkab ilmutama (päriselt) omapoolset valmisolekut. Ma usun, et oleme sinna teel, aga mitte veel.
7. Aega, aga see on ukrainlaste endi otsustada ja hinnata, kuna tegemist on nende maa ja eludega. Hetkel ei näita erinevad arvamusküsitlused, et ukrainlased sooviksid, maksku mis maksab diiliga kapituleeruda.
Kõlanud on ka väited, et kui Euroopa pole laua taga, siis otsustatakse meie saatus meie eest. Mulle tundub see kaheldav. Miks me peaks olema millegagi tingimusteta nõus, kui me sellega üldse ei nõustu? Kui USA ütleb, et davai, kõik Euroopa riigid tunnustage nüüd Venemaa okupeeritud alasid Venemaale kuuluvana, siis kahtlen sügavalt, et kõik sellele rõõmsalt templid alla lööksid.
Algselt postitas Daz Booob
Vaata postitust
Tõsi, et lahinguväljal netona venelased hetkel võidus, kui vaadata paari viimast aastat, ent ukrainlastel õnnestus päris märkimisväärselt suur tükk tagasi võtta kui võrrelda sellega, et kui kaugele algselt Venemaa jõudis (vist isegi u 50% kui peast ei eksi). Millegi nii mastaapse kordamine sõjaliselt muidugi lähiperspektiivis paistab võimatu. Ent ma näiteks ei usu, et Venemaa on selline raudkindlus, mis mitte kunagi ja mitte mingi valemiga kõikuma ei võiks lüüa.
Kommentaar