320x50 ülemine bänner

Collapse

Teadaanne

Collapse
No announcement yet.

Mis teid närvi ajab ???

Collapse
X
 
  • Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Kustuta kõik
new posts

    Käisin jalutamas ja tekkisid siinse arutelu peale paar mõtet. Või siis õigemini küsimust.

    Ehk palju meil on neid vastutustundetuid maskivastaseid? Umbes viiendik, nagu McN hindab? See on siis üle 200 000? Pigem on neid umbes 2000-5000. Eks? Kas siis, kui neid poleks pea üldse, siis oleks meil näitajad palju paremad?

    Ses osas, et Saksamaal on ju näiteks igasugu alternatiivkogukondi, homöopaate, maskivastaseid ja vabaduspooldajad meie riigist rohkem. Aga seal kuidagi on näitajad paremad. Ehk siis kas meie näitajad on reaalselt nende mõne tuhande inimese süü või on süü pigem kuskil mujal?

    Hea küll, vaktsineerimisvastased. Kas meil läksid näitajad ja suremus persse seepärast, et osad inimesed keelduvad vaktsineerimisest? Vaktsineerima hakati detsembri lõpust, justkui peaksid arstid süstaldega mööda riiki ringi jooksma, aga kõik jooksevad eest ära ja süstida ei saa. Tegelikult süstitakse umbes nii palju, kui vaktsiine saadakse, kõik on ära tehtud. Tõsi, see, et medõed ei vaktsineeri, muudab haiglasüsteemile surve ja see on paha. Aga kas see keeras meil nakatumisnäitajad reaalselt persse? Või oli juba enne persses?

    Näiteks mina jooksin kunagi välja kohtumisele ja avastasin poolel teel bussile, et mul jäi mask koju. Sõitsin siis ilma maskita ja mõistsin, et ülejäänud inimesed peavad mind hooletuks värdjaks, kes on kogu jamas süüdi. Samamoodi mõtlesin ma eile Lasnamäele sõites bussis, kus olid pooled inimesed maskita. Nemad on süüdi!

    Jube hea ja lihtne on praegu kõiki värdjateks ja süüdlasteks pidada. Nagu see Spidermani meem, kus kõik näitavad üksteisele näpuga. Kui ma lähen punase tulega üle tee, kus autosid pole, siis ma olen enda arvates kaval ja mõistlik inimene. Kui näen kedagi teist nii minemas, kui ma ise samal ajal foori taga seisan, siis pean teda värdjaks.

    Siin vestluses on ka viimasel ajal jube palju sellist: süüdi on värdjad X, kes tegid Y. Näiteks mina käisin kinode lahtioleku ajal pidevalt kinos, käisin ka spaas. Ma ei pidanud end värdjaks. Aga samal ajal süüdistasin mõttes kindlasti neid inimesi, kes käisid kaubanduskeskustes või olid eile Balta turul seal söögikoridoris, kus oli tõeline rahvamass (ma pidasin neid värdjaks, kuna käisin ise ainult Muhu leiba ostmas, sest ma ometi mingit poeleiba ei söö).

    Et kas näiteks noored, kes pidasid mingi kuulsa juutuuberi juures pidu, on värdjad? Näiteks arstitudengid panevad ka tuimalt iga nädalavahetus peopilte üles ja käivad vahepeal reisimas ka. Samas muidugi on nad pahased, et teised inimesed ka seda teevad. Ise oleks ka noorena samamoodi teinud, sest on vaja elada ju ka ja kõik muud asjad.

    Või siis vanainimesed, kes tahavad kodust välja saada ja jõlguvad mööda linna ringi. Et, türa, sinu pärast me hoiame praegu majandust koos, aga nahhui sa kõnnid siin üldse!?

    Või siis inimesed, kes enda ettevõtete pärast võitlevad. Noh, ma kahtlen, et eilsel miitingul in corpore olid ainult Ustad, vaid ilmselt ka inimesed, kes reaalselt tunnevad, et need piirangud keeravad nende elutöö persse. Ma muidugi ise nendega ei samastu ja pean neid ka värdjateks, kuigi käisin ise viimase võimalusena jõusaalis, kinos ja söömas.

    Ehk kallid eelkõnelejad, et kas te ise olete 100% viimasel ajal ka kõik teinud, et asi väheneks? Või umbes nii palju, et enda elu oleks enamvähem talutav ja kõik, kes teevad midagi rohkem, kui te ise, on automaatselt värdjad ja kogu jamas süüdi?

    Et äkki see on mingi ühiskondlik shit, et kui ikkagi suure osa ühiskonna arvates on riigiaparaat repressiivne ja nõukaaja järeltulija, "Mõisa köis las lohiseb" ja "õõnestame riigiaparaati seestpoolt", siis äkki ei kuulatagi meil kunagi väga palju ettekirjutusi ja kõik kasutavad ikka enda isiklikku talupojatarkust.

    Muidugi peab mütsi maha võtma ka poliitikute eest, kes ei suutnud esmalt kõike kinni panna, sest jõulud olid. Kulutasid suvel ressurssi ja aega TA juhtide vahetamisele, sest see varasem ei kiitunud poliitikutele kaasa, kuid siis jäeti igasugu plaanid täitmata. Avastati korraga, et vaktsineerimiseks puudub teadmine, plaan, nimekirjad etc. Siis tuli uus valitsus ja poliitiliselt lihtsalt ei suutnud uus peaminister endale lubada, et ta kohe kõike kinni keerab, sest tema on ju uus valguse jõud. Aga vähemalt raiuvad TA (eesotsas juhiga, kes kulutab aega, et mingi vana pressiesindajaga kõiki instantse kaebustega üle ujutada), SoM (kus suvi otsa ei suudetud vaktsineerimisplaane paika panna ja kus kantsler ja minister raiuvad siiamaani, et kõik on super) ja peaminister (ükskõik kumb) saavad süüdistada neid paari tuhandet maskivastast, kes on lihtsalt sitaks lärmakad. Või siis süüdistada venelasi, kelle kohta avastatakse iga mõne aasta tagant, et sisuliselt pole mitte munnigi tehtud, et nendeni ka meie infoga jõuda. Isegi kuradi Kõlvart, kes undab eriolukorrast, ei ole enda valijatele infot saatnud. Kuskil venekeelses Stolitsas lastakse lärmata mingil Tsaplõginil, et "jou, ootame sputniku ikka ära".

    Või siis on süü meil kõigil ühiskonnana ja üksikisikuna ka, et me teeme ise täpselt nii palju, kui endale mugav on ja kes teeb midagi muud, see on tegelikult süüdi, sest "mina ikka milleski süüdi pole, vaid ma armastan lihtsalt kinos käia, trennis on ka tore". Või pohhui see TA ettekirjutused, laske jalkal Lillekülas toimuda, teised on süüdi! Ses osas, tõesti, 2000-5000 maskivastast jaurajat on täpselt see, mis kogu jama meile kaela on toonud.

    Ma tegelikult kahtlen selles viimases lauses.

    Ok, rant out, ma nüüd trollin mujal edasi. Postitus tuli järjest kirjutades, läbi lugenud pole, puhas emotsioon etc.

    Kommentaar


      Algselt postitas zaz Vaata postitust
      Mingist mentaalsest piirist ja vastureaktsioonist on küll lamp rääkida aga eks inimeset ikka ratsionaliseerivad enda rumalaid valikuid.

      President ise ju avas selle reisimise laeka. Kui moraalimajakas ees teeb, siis on natukene raske ka kommunikeerida, et kuulge lihtrahvas küll ei või!

      Lanno sõnavõtt teeb kurvaks küll. Aga see on reaalse seisu nentimine, mitte ähvardus. Et seis on ikka päris sitt. Aga kas inimesed sellest aru saavad? Näib, et ei.
      Vastureaktsioon , okei - lamp. Mentaalne piir - millised on su teadmised inimpsühholoogiast? Kui psühholoogid räägivad, et piirangud ja kõik see on inimestele väga kurnav ning erialases kirjandues pidi olema ka diagnoos , siis jah - on olemas selline asi nagu mentaalne piir-. See on igal inimesel erinev, aga ta on siiski olemas. Iga asjaga. Siin pole midagi pistmist valikute või ratsionaliseerimisega.
      Kui piirangud tekitavad deptessiooni, ja depressioon muudab inimese ajukeemiat, siis ta pole oma valikutes ja otsustes ratsionaalne. See ei puuduta kindlasti kõiki FB heeroseid, kes kiipides jauravad. Sellised inimesed kannatavad tihti vaikselt.
      Ma ei õigusta siis kuidagi mingit tuutuamist kuskil linnatänavatel või piirangute eiramist. Kaugelt mitte. Mina olen üks neist, kellele piirangud rängemalt mõjuvad (vaimselt) kui paljudele inimestele, aga see ei takista mind saadud korraldusi täitmast.

      Kommentaar


        Seda ma ei eita, et piirangutel mõju inimeste psüühhikale on. Usun, et seepärast ka ühiskonnas praegu nii palju tigedust on.

        Aga mingisugune ametniku jutt pressikal käivitab nüüd inimese taluvuspiiri ja inimene võtab kohe momondo ette ja piletid Sansibarile, letsgo! No ei ole ju nii.
        olgem kristlased, vabandused on esitatud

        Kommentaar


          Et kah midagi arvata, siis minu hinnangul on selles laines/kommunikatsioonis keskendutud liigselt maskikandmisele, mitte distantsi hoidmisele, kodus püsimisele, kätepesule jne, mis oli eelmisel kevadel põhisõnumiks – ja toimis märksa paremini. Praegu on enamikel mingi narts suu ees ja seeläbi kodanikukohus justkui täidetud, aga muud meetmed ära unustatud. Uudised ülekoormatud haiglatest ja Irja Lutsari murelik nägu jäävad masside jaoks ilmselt liiga abstraktseteks – käitutakse nii, nagu teised ümberringi teevad ja ühiskondlikult parajasti aktsepteeritud on.

          Kommentaar


            Algselt postitas Mõnuagent 007 Vaata postitust




            Näiteks mina jooksin kunagi välja kohtumisele ja avastasin poolel teel bussile, et mul jäi mask koju. Sõitsin siis ilma maskita ja mõistsin, et ülejäänud inimesed peavad mind hooletuks värdjaks, kes on kogu jamas süüdi. Samamoodi mõtlesin ma eile Lasnamäele sõites bussis, kus olid pooled inimesed maskita. Nemad on süüdi!
            -e- laias laastus küll nõus postitusega.
            Meeldib see meile või mitte, aga kui peamised kolded on Lasnamägi, Maardu ja Ida-Virumaa, siis natukene paneb ühte suuna vaatama küll.
            Põhjused on muidugi jällegi ammu läbi nämmutatud ja nii edasi.
            Jääb oodata, millal venamaa viskab plaadi peale, et toimub vene nrahvusest elanike genotsiiid, sest need oodatavad Spotniku, mida ei lasta ligi ja see on kõik EL poolne agenda ja venevastasus.

            Kommentaar


              Algselt postitas zaz Vaata postitust
              Aga mingisugune ametniku jutt pressikal käivitab nüüd inimese taluvuspiiri ja inimene võtab kohe momondo ette ja piletid Sansibarile, letsgo! No ei ole ju nii.
              Just nii ongi.

              see ei ole minu süü, et sa okaspuu oled

              "joon palju ma tahan, aga ikka ta ei saa minust aru"

              "Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple."

              Kommentaar


                Algselt postitas zaz Vaata postitust
                Seda ma ei eita, et piirangutel mõju inimeste psüühhikale on. Usun, et seepärast ka ühiskonnas praegu nii palju tigedust on.

                Aga mingisugune ametniku jutt pressikal käivitab nüüd inimese taluvuspiiri ja inimene võtab kohe momondo ette ja piletid Sansibarile, letsgo! No ei ole ju nii.
                Ega sellised asjad ei tulegi ühest konkreetsest momendist vaid kogunevad aja jooksul, aga kindlasti ei saa ka välistada, et üks selline sõnum võibki trigger olla. Suve poole vaadatakse ikka lootusega ja inimestelt ei tasu lootust ära võtta või sellega hirmutada, tagajärjed ei ole sageli sellised nagu oodati.

                Kommentaar


                  Algselt postitas Mõnuagent 007 Vaata postitust
                  Ehk palju meil on neid vastutustundetuid maskivastaseid? Umbes viiendik, nagu McN hindab? See on siis üle 200 000? Pigem on neid umbes 2000-5000. Eks? Kas siis, kui neid poleks pea üldse, siis oleks meil näitajad palju paremad?
                  Küsimus ju pole maskivastasuses. Maske kantakse kiiduväärselt, aga see üksi epideemiat ei peata. Millest ei ole endiselt aru saadud, on kontaktide vältimine. Käib pidev ringisõelumine, tuttavate ja sugulaste külastamine, reisimine. Ka värskes õhus on lausa laulupeod, täna sõitsin Keila-Joalt mööda, et ehk saaks metsa vahel jalutada ja pole ealeski seal nii palju autosid näinud. Muidugi sõitsime seda nähes kohe minema. Kontakte pole piirangutega tegelikult üritatudki vähendada, sest poliitiliselt on keeruline sõjaväge kaasata. Ja kuni see ringisõelumine jätkub, me jäämegi vinduma.
                  Võib-olla on viiendik liialdus, aga hinnanguliselt niipalju neid on, kes ei lase end vaktsineerida. Ja usun, et see tähendab, et nad ka teistest inimestest ei hooli.
                  the woman who hurt him must surely have trouble sleeping
                  because belle of st mark is a beauty extraordinaire

                  Kommentaar


                    Algselt postitas mcnamara Vaata postitust
                    Küsimus ju pole maskivastasuses. Maske kantakse kiiduväärselt, aga see üksi epideemiat ei peata. Millest ei ole endiselt aru saadud, on kontaktide vältimine. Käib pidev ringisõelumine, tuttavate ja sugulaste külastamine, reisimine. Ka värskes õhus on lausa laulupeod, täna sõitsin Keila-Joalt mööda, et ehk saaks metsa vahel jalutada ja pole ealeski seal nii palju autosid näinud. Muidugi sõitsime seda nähes kohe minema. Kontakte pole piirangutega tegelikult üritatudki vähendada, sest poliitiliselt on keeruline sõjaväge kaasata. Ja kuni see ringisõelumine jätkub, me jäämegi vinduma.
                    Võib-olla on viiendik liialdus, aga hinnanguliselt niipalju neid on, kes ei lase end vaktsineerida. Ja usun, et see tähendab, et nad ka teistest inimestest ei hooli.
                    Sama keiss ju. Kõik lähevad Keila-Joale jalutama. Lihtsalt "mina" läheb enda vajadusest, teised on hoolimatud. Ehk sisuliselt on ju praegu käimas see pidev näpuga näitamine ja see justkui on inimestele endile vabandus, et ma ise olen super, teised on trossid. Või kuidagi.

                    Kommentaar


                      Minge jalutage Vanalinnas. Täielik inimtühjus. Endiselt.

                      -e- ja kas ma saan õigesti aru, et mcn ootab sõjaväge tänavale?
                      ja lõuna-euroopas on aasta aega piirangud ja liikumiskeelud. Kuides seal muidu läheb?

                      Kommentaar


                        mis probleem jalutamas käimisega on? väljas olles 2 m hoides on nakatumise tõenäosus kuskil 0-1% vahel ju?

                        Kommentaar


                          Algselt postitas LeeRomeno Vaata postitust
                          Ega sellised asjad ei tulegi ühest konkreetsest momendist vaid kogunevad aja jooksul, aga kindlasti ei saa ka välistada, et üks selline sõnum võibki trigger olla. Suve poole vaadatakse ikka lootusega ja inimestelt ei tasu lootust ära võtta või sellega hirmutada, tagajärjed ei ole sageli sellised nagu oodati.
                          Samamoodi nagu Mõnu ei saa olla suvalisele plasticule meelejärgi ajakirjanduse tegemises (sest noh, plasticu jaoks on kõik kadunud ja kaotatud nagunii), ei saa igale inimesele meele järgi olla ka siin. Kas ma mäletan õigesti, et sa olid üks neist, kellel oli probleem eelmine aasta, sest tegemist on ju suvalise gripiga ja elu ei saa sellepärast seisma jääda, siis sul oli probleem vaktsineerimisega (kus ka vtp päris ilusti vastas) ja nüüd on probleem ka Lanno lausehituse ja sõnastusega?

                          Norimine kõrvale jätta, siis milline see sõnum olema peaks täna? Mulle isiklikult tundub, et see 2020. a kevade Lutsar (kes nüüdseks oma arvamust kardinaalselt muutnud) ja Kadai "kõik on chill, ei maksa nagu üle reageerida" on üks põhjuseid, miks me praegu oleme seal kus me oleme. Vot ei ole chill, persekellad on ja kui nii edasi, siis ongi suvega kööga. Keeldun uskumast, et just suurem osa meie kaaskodanikest nii nõrga vaimuga on, et tõe esitamine nüüd nii täiesti katki teeb.

                          Ma saaks aru kui otsustajatel täna on olemas projektsioonid, et praeguse seisuga edasi minnes on lootust ilusale suvele, siis võiks öelda, et "mida sa inised Lanno". Aga praegu on märtsi lõpp ja hetkel tegeletakse järjest uute voodikohtade loomisega haiglates. Just praegu tulebki seda hagu siia anda! Seda pehmet retoorikat nägime terve eelmine suvi, sügis ja ka selle talve algus (nagu mõnu oma essees, mille peamine point läks mu lühikese attention spani tõttu veidi kaduma, ka välja tõi).

                          Kommentaar


                            Algselt postitas Mõnuagent 007 Vaata postitust
                            Sama keiss ju. Kõik lähevad Keila-Joale jalutama. Lihtsalt "mina" läheb enda vajadusest, teised on hoolimatud. Ehk sisuliselt on ju praegu käimas see pidev näpuga näitamine ja see justkui on inimestele endile vabandus, et ma ise olen super, teised on trossid. Või kuidagi.
                            Said kõigest jälle eeskujulikult aru. Nagu alati. Soovin õnne.
                            the woman who hurt him must surely have trouble sleeping
                            because belle of st mark is a beauty extraordinaire

                            Kommentaar


                              Algselt postitas j6u1uv4n4 Vaata postitust
                              mis probleem jalutamas käimisega on? väljas olles 2 m hoides on nakatumise tõenäosus kuskil 0-1% vahel ju?
                              Hea ja lihtne on kõiki teisi süüdistada. Mul tekitaski errori siin nähtav ja terves sotsiaalmeedias nähtav isehakanud pühakute jaur, kuidas kõik teised on värdjad.

                              Kommentaar


                                Muidu pohh, aga mingite reisipiltidega kelkida.. no veits fuck of juba.

                                Kommentaar

                                Working...
                                X