Vivatbet

Collapse

320x50 ülemine bänner

Collapse

Teadaanne

Collapse
No announcement yet.

Päevapoliitika

Collapse
X

• Filter
  • Kellaaeg
  • Show
Kustuta kõik
new posts

image.png...​..
    Catalunya is not Spain!

Kommentaar

Kaua sa jaksad moslemite propagandat levitada, Lorenzo. See on vähemalt sama kange doosiga narkootikum kui vatnikute jutud Eestist kui igipölisest vene alast, vene tsiviilide pommitamisest donbassis Ukrainlaste poolt, biolaborite, Ukraina on venemaa, novorossija öigustamine jms jutud. Ju sa ise ka tead, et see foto on eksitav ja valelik. Küsi siis vähemalt chatGBT käest: https://chatgpt.com/share/68ef7f7b-5...7-3d44b9cc81bb
      “Just because you're offended, doesn't mean you're right.”

Kommentaar

Ma tean et Palestina riiki pole kunagi olemas olnud, nõnda kutsuti Briti asumaad võikuidasiganes seda õigem on kutsuda. See ju ei muuda mõtet, sisu.

Tahad öelda, et juudid pole araablaste alasid okupeerinud, juudiasundusi ekspansionistlikult rajanud?
        Catalunya is not Spain!

Kommentaar

Algselt postitas lorenzo Vaata postitust
          Ma tean et Palestina riiki pole kunagi olemas olnud, nõnda kutsuti Briti asumaad võikuidasiganes seda õigem on kutsuda. See ju ei muuda mõtet, sisu.

Tahad öelda, et juudid pole araablaste alasid okupeerinud, juudiasundusi ekspansionistlikult rajanud?
          Jajah. Need on sellised hamasi jutupunktid natuke sobilikumas kastmes. Nende narratiividega, mis on lihtsalt solvunud, et Iisraeli ei aksepteeri järgmist genotsiidi peale holokausti, seekord araablaste poolt, ei olegi miskit palju arutleda. Ja kujuta ette - nad veel hakkasid vastu ja vöitsid! Korduvalt.Uskumatu jultumus.

Kommentaar

Mis kuradi hamasi narratiividest sa räägid? Ma räägin faktidest. Tahad öelda et juudid pole araablastelt maid võtnud ja araablasi minema kihutanud nende endi maadelt, rajades sinna juudiasundusi? Netanyahu ja Katzi on ise välja öelnud et eesmärk on Greater Israel ja Gaza ning Läänekallas tuleb üle võtta.
            Iga loll saab aru et selliseid lauseid öeldes ei ole sinna niipea rahu tulemas. Sa tõesti arvad et ümberringi olevad araabiamaad seda aktsepteerivad?
            Catalunya is not Spain!

Kommentaar

Mis kuradi hamasi narratiividest sa räägid? Ma räägin faktidest. Tahad öelda et juudid pole araablastelt maid võtnud ja araablasi minema kihutanud nende endi maadelt, rajades sinna juudiasundusi? Netanyahu ja Katzi on ise välja öelnud et eesmärk on Greater Israel ja Gaza ning Läänekallas tuleb üle võtta.
              Iga loll saab aru et selliseid lauseid öeldes ei ole sinna niipea rahu tulemas. Sa tõesti arvad et ümberringi olevad araabiamaad seda aktsepteerivad?
              Sa räägid üleüldist juudivastast narratiivi islami vaatenurgast läbi vasakpoolse prisma täis emotsionaalselt eksitavat ja valet infot. Fakt juudiasunduste legitiimsusest koos PLO allkirjaga leiad siit: https://en.wikipedia.org/wiki/Oslo_II_Accord

Juudid leppisid sellega mille üle sa siin muret tunned 2005a. ja nad kolisid kogu oma kablaga Gazast ära, viimnegi kui üks. Sunniti Iisraeli enda otsusega lahkuma, sest noh, äkki siis vöiks rahu tulla. Lepituspoliitika, junöu. Tuhanded juutide hooned hävitati ära ja palju kasvuhoonete infrat jäeti ja osteti teiste poolt sinna jäänud moslemitele. Mida nad edasi tegid? Nende endi sönad:

"Sünagoogide rüüstamine ja põletamine oli suur rõõm... Need sünagoogid hävitati spontaanses rõõmuavalduses."

"Kahest suurest sünagoogist järelejäänud varemed Gush Katifis – evakueeritud juudi kogukondades Gaza sektoris – on muudetud sõjaväebaasiks, mida Palestiina rühmitused kasutavad rakettide tulistamiseks Iisraeli linnade pihta ja rünnakuteks juudiriigi vastu treenimiseks, teatas üks Gaza kõrgemaid terroriorganisatsioonide juhte."

Ühesönaga köik mis juute meenutas hävitati ära, tuhanded kasvuhooned lasti maha mädaneda. Rahvas valis ülekaalukalt hamasi juhiks, kes vastaspartei tüübid ära hakkis ja nii nad seal aastaid ehitanud käike ja rakette mida Iisraeli pihta lastud kümneid tuhandeid. Samal ajal aitasime ka meie sellele kaasa - ÜRO rahade eest prinditi juutide vihkamisele ja hävitamisele keskendunud öpikuid ja maksti "öpetajatele" palka, et nad terroriste koolitaksid.

Töesti arvad, et Iisrael peaks nüüd juudamaa piirkonnas sama tegema, uttu tömbama nagu Gazas 2005. a ja laskma araablastel relvastuda? Jeruusalemmas, igipöline Iisraeli tsivilisatsiooni pealinn. Iga loll saab aru, et sellist viga ei saa enam teha, kui Iisrael tahab veel eksisteerida, enda pölisel maal, tuhandeid aastaid enne kui araablased tulid ja oma sita peale surusid. Kui sa päriselt loodad, et hamas ja muud taolised likvideeritakse, peaksid sa Iisraeli poolt olema. Väga palju terroristide vöimekust on lühikese aja jooksul körvaldatud, huutid, hezbollah, iraan jne. aga ikka sul on häda. Seega on asi milleski muus.

Kommentaar

Sarnane plaan oli ka tegelikult nn läänekaldaga, aga järjekordse rünnakuga rikkusid moslemid selle ära. Vedas, et selline rumal idee ei saanud teostust.

Kommentaar

Kaala, Oslo kokkuleppel on kelle allkiri? Hamasi? Sinu viga on see et sinu mõistes Hamas=Palestina. PLO ongi teinud põhimõttelise rahu, terroristlik Hamas mitte. Sina aga paned kõik ühte potti.
                  Ma olen terrorismi vastane. Ma olen jõest mereni arvamuse vastane. Samuti olen ma ekspansionistliku juudiasunduste rajamise poliitika vastane, sest araablastelt maad ära võttes on naiivne loota rahule. Ma olen nii palestiinlaste kui ka juutide äärmusradikaalide vastane, nii Hamasi kui ka Likudi vastane.
                  Juudiviha araablaste seas on tagajärg, aru tuleb saada põhjusest. Kättemaksuühiskonnas ongi keeruline rahu saavutada. Juudid arvavad et neil on õigus territooriumile sajandeid tagasi juba. Araablased arvavad samuti et neil on õigus juba iidamast ajast ja nad on solvunud ÜRO 1948.aasta otsusele.

Kaala, kas siin on ka tekst täis valesid ja juudivastasust? https://et.wikipedia.org/wiki/Araabia-Iisraeli_konflikt

ja see jutt et ma jagan islamipropagandat. ma tuginen tekstidel mis on mulle kättesaadavad. kas need on 100% tõde, ma ei tea. ma ei tea 100% milline tekst on islamipropaganda ja milline on juudipropaganda. ma olen nõus et Israle-Palestina sõda on väga paljuski ka infosõda, mille tundub on Israel kaotanud.

ja ma olen nõus seisukohaga, et Israeli ainus võimalus ellujäämiseks on saavutada rahukokkulepped kõigi ümbritsevate araabiariikidega.
                  Catalunya is not Spain!

Kommentaar

Oslo kokkuleppe järgi on need juudiasundused millest sa rääkisid, legaalsed. Ja seal on Palestiina körgema ametniku allkiri all. Sellega on sinu okupeerimise ja mingi suur-Iisraeli jutt on puhas vale levitamine.

Oled terrorismi vastu, aga siis kukud juute selles süüdistama, et araablased neid vaenavad . Ütled, et hamas peab kaduma, aga kui läheb päriselt kõrvaldamiseks, siis ei, ei tohi. Kui juudid lähevad turvalisust tagama, siis on ekspansionism. Heatahtlikud loosungid olla pahade asjade vastu ja heade poolt, aga poliitikas loeb tulemus, mitte kavatsus.

Kommentaar

ja ma olen nõus seisukohaga, et Israeli ainus võimalus ellujäämiseks on saavutada rahukokkulepped kõigi ümbritsevate araabiariikidega.
                      Vat, huvitav. See oli tegelikult pöhjus, miks hamas ründas. Saudid olid Ameerika vahendusel Iisraeliga suhteid normaliseerumas, kujunes välja rahumeelne optimism Saudide ja Iisraeli vahel. Siis juhtus Oktoober 7 rünnak. Sest vaenlane peab olema ja jääma, eks. See on eksistentsiaalne. Selle ümber ongi identiteet ehitatud seal nn palestiina seltskonnas. Miks sa arvad, et nad ainult juute vaevavad? Meid vaenavad ka, üksköik mis me siin räägime. Neid tekste pahast juudiriigist ja pahast läänest levitas gazas UNWRA. Kui sa moslem pole, vaenavad nad sind samamoodi. Ja mida meie neile halba tegime? Aeg aru saada, et dzihaadis, märtrisurma aus sees hoidmise kultuuris ei ole süüdi teised, ohvrid, vaid islami öpetus ja selle järgimine.

Kommentaar

Algselt postitas kaala Vaata postitust
                        Oslo kokkuleppe järgi on need juudiasundused millest sa rääkisid, legaalsed. Ja seal on Palestiina körgema ametniku allkiri all. Sellega on sinu okupeerimise ja mingi suur-Iisraeli jutt on puhas vale levitamine.

Oled terrorismi vastu, aga siis kukud juute selles süüdistama, et araablased neid vaenavad . Ütled, et hamas peab kaduma, aga kui läheb päriselt kõrvaldamiseks, siis ei, ei tohi. Kui juudid lähevad turvalisust tagama, siis on ekspansionism. Heatahtlikud loosungid olla pahade asjade vastu ja heade poolt, aga poliitikas loeb tulemus, mitte kavatsus.
                        Kasutasin ka sinu eeskujul chatgpt-d ja panin küsimuse kas PLO tunnustas juudiasundusi. Chatgpt ütleb et PLO ei tunnustanud. Chatgpt valetab?
                        Greater Israeli jutt on vale? Tõesti? https://www.timesofisrael.com/livebl...reater-israel/ The Times of Israel peaks olema Israeli pooldav leht. Likud on läbi aegade olnud Greater Israeli idee pooldaja.

Kus ma olen väitnud et ma olen Hamasi kõrvaldamise vastu? Ma pooldan et Hamas hävitatakse. Arusaamatu et Hamasil lastakse praegu Gazas opereerida. Praegune rahu on ju poolik rahu. Hamas tuleb desarmeerida.

Mina pean ekspansionismiks juudiasunduste rajamist araablaste alale. Kuidas selline tegevus tagab juutide turvalisust? Sa ajad umbes samasugust juttu nagu Netanyahu et Palestina riigi loomise ärahoidmine on Israelile eksistensiaalselt vajalik. Mismoodi see ära hoiab? See ju just hoiab pingeid üleval. Aga noh Israeli eesmärk on ju Greater Israel, mis tähendab et Palestina riiki ei tohi eksisteerida. Ma ei imesta kui see varjatud Hamasi toetamine et vähendada PLO mõjuvõimu omal ajal just Greater Israeli plaani täidab. Pigem on see küsimus ideoloogiline kui julgeolekuline.
                        Catalunya is not Spain!

Kommentaar

Veits CCP propagandat? Vähemalt on huvitav filosoofiline vaatenurk mis ratsionaliseerib olukorda inimese (grupi) loomuse kaudu.

AI kokkuvõte:

Yes — here’s how the “ritual transgression” concept from that lecture is applied to the Israel–Gaza example, according to the logic the speaker builds throughout the talk (not as a factual claim, but as a speculative theoretical framework).
                          1. The starting point: a shocking act as a deliberate taboo

The lecturer argues that what Israel is doing in Gaza — the large-scale destruction and deaths of civilians (especially children) — represents a public transgression of the ultimate moral taboo: harming innocents.
                          In this model, the horror isn’t an unintended consequence — it’s the point.

The lecturer claims (again, speculatively) that the visibility of the violence — done in full view of the world — functions like a ritual breaking of a taboo.

2. Why it would be done publicly

Normally, if a state simply wanted to remove a population, it could do so quietly (e.g., poisoning water, as the lecturer provocatively said).
                          But public acts of cruelty that the whole world can see are psychologically different:
                          • They generate universal outrage — which isolates the group internationally.
                          • That isolation, in turn, forces internal unity.

So, the argument is:
                          “They want the world to hate them, because that hatred unites them.”

That’s the same logic as the “river behind your back” military metaphor — once you’ve gone too far to retreat, the only option is to fight to the end.
                          3. The function of transgression here

Within the lecture’s logic, the Gaza war is a ritualized collective transgression because:
                          • It breaks the deepest moral code (killing children).
                          • It’s done openly, as a symbolic act.
                          • The consequence is that Israel can no longer back down or reintegrate with the world without existential shame.

Thus, the act itself becomes a binding ritual that:
                          • Unites the Israeli population under siege psychology.
                          • Separates them spiritually and morally from the rest of the world (“us vs. all”).
                          • Reinforces an eschatological belief (that Israel must fight the world at the end of time, and God will save it).

4. Comparison with historical examples

The lecturer compares this to:
                          • Sparta or Thebes: ritualized violence that bonded the group and created elite unity.
                          • The “Monkey Island” thought experiment: a hopeless scenario forcing total cohesion and the creation of a shared myth.
                          • In all these cases, transgression (violence, killing, taboo-breaking) creates synchrony and identity.

So, Gaza is framed as the modern enactment of that same mechanism — not random cruelty, but a cohesion ritual played out on the world stage.
                          5. Philosophical tie-in

From the metaphysical angle (Kant → Hegel → Plato → Dante):
                          • Those who commit transgression are aligning themselves with the material, “lower” layers of existence — focused on power and control, not truth or love (the Monad).
                          • But within the material world, such transgression works — it produces unity, coordination, and power.

So in that speculative sense, Israel’s public “ritual transgression” is portrayed as:
                          A worldly, material mechanism of cohesion that distances the group from divine love/knowledge — powerful in this world, but “spiritually” corrupt.

6. Simplified chain of reasoning

Here’s the logic in one line:
                          Taboo violation (killing children)outrage + isolationsiege mentalitynational unity + divine mission mythcohesion → power

This, according to the lecturer, is what makes the act “ritual”: it’s deliberate, symbolic, and transformative for the group identity.
                          ⚠️ Important note

This is not a factual or moral justification — it’s a theoretical framework that tries to interpret shocking political violence through the idea of ritual transgression and group psychology.
                          It’s a speculative, metaphorical way of explaining how extreme acts can function socially and psychologically — not an endorsement or verified account of real motives.

Kommentaar

Vat, huvitav. See oli tegelikult pöhjus, miks hamas ründas. Saudid olid Ameerika vahendusel Iisraeliga suhteid normaliseerumas, kujunes välja rahumeelne optimism Saudide ja Iisraeli vahel. Siis juhtus Oktoober 7 rünnak. Sest vaenlane peab olema ja jääma, eks. See on eksistentsiaalne. Selle ümber ongi identiteet ehitatud seal nn palestiina seltskonnas. Miks sa arvad, et nad ainult juute vaevavad? Meid vaenavad ka, üksköik mis me siin räägime. Neid tekste pahast juudiriigist ja pahast läänest levitas gazas UNWRA. Kui sa moslem pole, vaenavad nad sind samamoodi. Ja mida meie neile halba tegime? Aeg aru saada, et dzihaadis, märtrisurma aus sees hoidmise kultuuris ei ole süüdi teised, ohvrid, vaid islami öpetus ja selle järgimine.
                            Täpset rünnaku põhjust vaevalt keegi teab. On ju ka teooria, et Iraan on selle kõige taga, et oma mõju piirkonnas mitte kaotada, vaid suurendada.
                            See nn. palestiina seltskond kellest sa räägid on radikaalsed äärmuslased. Igasugused äärmusradikaalid on ohuks ühiskonnale. Nii islamiäärmuslased kui ka juudiäärmuslased. On viga mitte vahet teha islamil ja äärmuslikul radikaalsel islamil.
                            Catalunya is not Spain!

Kommentaar

Kasutasin riituaalse transgressiooni raamistikku veel:

From this speculative viewpoint, China’s repression of Uyghurs can be interpreted as a ritualized transgression — a deliberate violation of moral norms that consolidates internal unity, demonstrates ideological purity, and sustains political cohesion, even while severing moral or spiritual alignment with higher values.

Within this theoretical framework, the Russian invasion of Ukraine can be seen as a ritualized transgression — a deliberate breaking of moral law that isolates the nation, reinforces collective identity, and converts violence into a unifying myth of destiny.

Kommentaar

Panin su teksti chatgpt-sse-

Sinu vestluspartneri väide põhineb üsna levinud, aga väga valikulisel ja eksitaval tõlgendusel Oslo kokkulepetest. Vaatame selle põhiväited läbi ja lammutame need rahulikult lahti.
                                Kas Oslo kokkulepe tunnistas juudiasundusi legaalseks?

Ei. Oslo kokkulepped ei tunnista juudiasundusi (settlements) seaduslikuks. Tegelikult:
                                • Oslo I (1993) ja Oslo II (1995) jätsid juudiasunduste küsimuse edasiste „lõppstaatus“-läbirääkimiste teemaks.
                                • Seal EI ole ühtegi klauslit, mis nimetaks olemasolevaid asundusi „legaalseks“ või „püsivaks“ või kinnitaks Iisraeli õigust neid jätkata.
                                • PLO allkiri kokkuleppel ei tähenda asunduste tunnustamist.
                                Oslo Accords I – artikkel V.3:
                                “Permanent status negotiations … shall cover remaining issues including: Jerusalem, refugees, settlements, security arrangements…”

See tähendab, et asundused on vaidlusalune teema, mitte kinnitatud või lõpetatud küsimus.
                                Kas PLO nõustus Iisraeli kontrolliga nende alade üle?

Osaliselt, ajutiselt, ja ainult halduslikus mõttes.
                                • Oslo II (1995) jagas Läänekalda kolmeks alaks:
                                  • A-ala – täielikult Palestiina kontrolli all.
                                  • B-ala – Palestiina tsiviilkontroll, Iisraeli julgeolekukontroll.
                                  • C-ala – täielikult Iisraeli kontrolli all, seal asuvad kõik Iisraeli asundused.

⚠️ Aga: See jagunemine oli ajutine, mõeldud 5-aastase üleminekuperioodi jaoks, mille jooksul pidid toimuma lõppkokkulepped.

PLO ei nõustunud sellega kui alalise olukorraga, vaid ajutise halduskorraldusega, mille jooksul lahendatakse lõppküsimused (nagu asundused, piirid, Jeruusalemm jne).
                                Kas PLO allkiri teeb sellest kõik legitiimse?

Ei. Allkiri rahuprotsessil ei tähenda, et kõik Iisraeli tegevused alates sellest hetkest oleksid automaatselt legitiimsed.
                                • Iisrael jätkas asunduste laiendamist ka pärast Oslo kokkuleppeid, mida palestiinlased (ja rahvusvaheline üldsus) on pidanud kokkuleppe vaimu rikkumiseks.
                                • Paljud ÜRO resolutsioonid (nt UNSC 2334, 2016) on nimetanud asundused rahvusvahelise õiguse rikkumiseks, sõltumata Oslo protsessist.

Ja „Suur-Iisraeli“ idee?
                                • Kui keegi viitab sellele, et Palestiina okupeerimisest rääkimine on „vale“ seetõttu, et PLO alla kirjutas millelegi, siis see on väga eksitav.
                                • Asundused asuvad territooriumil, mida rahvusvaheline üldsus (sh ÜRO) peab okupatsiooniks (West Bank, sh Ida-Jeruusalemm).
                                • „Suur-Iisraeli“ idee tähendab ühepoolselt kogu maa hõivamist Läänekalda aladega — ja paljud Iisraeli poliitikud (nt Netanyahu) on sellele lähenenud just nimelt Oslo protsessi eiramise kaudu.
                                Kokkuvõte vastuseks vestluspartnerile:
                                Oslo kokkulepped ei teinud asundusi legaalseks. PLO ei tunnustanud neid, vaid nõustus ajutise halduskorraldusega, mille ajal pidi toimuma lõppkokkulepe. Oslo protsess ei legaliseeri okupatsiooni ega asunduste ehitamist. Rahvusvaheline õigus – sealhulgas mitmed ÜRO resolutsioonid – peab neid alade hõivamisi endiselt ebaseaduslikuks. Seega on väide, et „Oslo tegi kõik legaalseks“, lihtsalt vale.

Faktikontroll: Oslo kokkulepped ja juudiasundused
                                Väide: "Oslo kokkuleppe järgi on juudiasundused legaalsed ja Palestiina juhtkond (PLO) allkirjastas selle."
                                Tõde: See on eksitav ja vale.

1. Oslo kokkulepped EI tunnusta asundusi seaduslikena.
                                – Asundused jäeti „lõppstaatus“-läbirääkimiste teemaks.
                                – Oslo I artikkel V.3: "permanent status negotiations... shall cover: Jerusalem, refugees, settlements..."
                                → See tähendab: nende staatust ei otsustatud kokkuleppega.

2. PLO allkiri EI tähenda asunduste tunnustamist.
                                – Allkirjastati ajutine halduskorraldus, mitte lõplikud piirid ega asunduste legaalsus.
                                – Oslo jagas Läänekalda ajutiselt tsoonideks (A, B, C), kuid see oli mõeldud kuni 5 aastaks.

3. Rahvusvaheline õigus peab Iisraeli asundusi ebaseaduslikeks.
                                – Näiteks ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioon 2334 (2016): “Israeli settlements have no legal validity and constitute a flagrant violation under international law.”

4. Oslo kokkulepped ei legaliseeri okupatsiooni ega Suur-Iisraeli poliitikat.
                                – Pigem nõustus PLO rahuläbirääkimiste teega, lootes lõplikku lahendust (riik kahe rahva jaoks).
                                – Asunduste jätkamine ja laienemine on kokkuleppe vaimu rikkumine.

Kokkuvõttes: Oslo ei tunnustanud juudiasundusi ega nende legaalsust. Palestiina poole allkiri oli kompromiss rahuprotsessi käivitamiseks, mitte Iisraeli tegevuste heakskiitmine või okupatsiooni legitimeerimine.

Catalunya is not Spain!

Kommentaar

Working...
                                X