Algselt postitas Daz Booob
Vaata postitust
Mul oli eelmine aasta üks juhtum. Deitisin mingi EKA õppejõuga ja siis jõudsime vaidluseni kultuuritöötajate tervisekindlustuse üle.
Mina küsisin, miks räägitakse kirjanikupalgast, kui tegelikult võiks kulturnik teha OÜ, maksta endale miinimumi ja saa tervisekindlustust kätte.
Tema: "Kultuuritegelane ei pea mingi raamatupidamisega tegelema."
Ma: "Ok, aga miks peavad siis teised selle kinni maksma."
Tema: "Kui riik on meid nii palju koolitanud, siis oleks ka õige, et me saaksime väärika palga."
Noh, et nagu dafuq. Sul on ikkagi mingi panus ühiskonda, mida on võimalik mõelda inimeste huvi ja sealtkaudu laekuva sissetulekuga. Mingid asjad on riiklikult-kultuuriliselt olulised jne, aga praegu on korraga teema, et iga tüüp, kes on saanud EKAst või kuskilt hariduse kätte, siis tema räägib "õiglasest palgast" ja sisuliselt pole mitte mingit varianti öelda, et õu, kuulus keraamik, et sind ei tea keegi, ei tunne keegi, aga, näe, tervisekassa peaks justkui kinni maksma.
Aga, tunnistan, et ma olen ilgelt "ligi" selles osas. Ma küsisin hiljaaegu ühelt kultuurirahastajalt, et mis siis saab, kui näiteks EFI (filmi instituut) kinni pannakse. Et kas keegi paneks seda üldse tähele? Noh, et Apollo teeks enda sitta edasi. Mart Sander teeks ka enda filme edasi. Aga mingid lambidjüüdid ei teeks filme stiilis "Sandra saab tööd", mida mitte keegi ei vaata, kedagi ei huvita, aga, näe, EFI, kulka ja mingi muu asi maksid tervele korpusele tüüpidele joomisraha kinni.

Leave a comment: